Košarka

Amerikanci favoriti, Turskoj treba novo čudo

Matej Milanović • nedjelja, 12.09.2010.
Amerikanci favoriti, Turskoj treba novo čudo
Foto: EPA

Nakon 16 godina košarkaši SAD-a imaju ponovno priliku osvojiti zlato na Svjetskom prvenstvu. Ipak, posao im ne bi trebao biti lagan, budući da im je suparnik domaćin Turska. Turci su po kvaliteti inferiorniji, ali uz pomoć domaće publike mogu se nadati čudu...

Prije 16 godina Amerikanci su u Kanadi osvojili zlato na Svjetskom košarkaškom prvenstvu. Na to prvenstvo nisu došli najjači NBA igrači, ali naslov je, bez većih problema, svejedno otišao u SAD. Baš kao ni tada, Amerikanci na ovo Svjetsko prvenstvo u Turskoj nisu došli u najjačem sastavu.

Djelovali su ranjivo, no jedini koji su ih ozbiljnije zabrinuli bili su Brazilci. Sve ostale utakmice Amerikanci su dosta sigurno dobili i u finale dolaze sa samo jednim ciljem, zlatom. Glavni kotačić u stroju Mikea Krzyzewskog bez sumnje je Kevin Durant.

Mlada NBA zvijezda u prosjeku upisuje po 22 poena i šest skokova, a najbolje je partije pokazao u četvrtfinalu i polufinalu. Rusima je utrpao 33 poena, Litvi 38. Može sam odlučiti finale i ako protiv Turske ponovi predstavu iz prethodna dva susreta, domaćima će trebati dosta sreće kako bi osvojili naslov.

S druge strane Turska ima najjače oružje u publici i atmosferi. Da se ovaj turnir igra bilo gdje drugdje na svijetu, Turci ne bi imali apsolutno nikakve šanse. No, obzirom da se utakmica igra u Istanbulu, čudo je moguće.

Turci su prva dva kola nokaut faze prošli bez ikakvih problema s dvije izuzetno lagane pobjede, u kojima je ključ bio iznimno visok postotak šuta. U polufinalu je šut pao na nešto normalnije brojke i Srbija je bila blizu pobjede. U konačnici su se domaći izvukli u egal utakmici, ali kao što je i sam izbornik Bogdan Tanjević rekao, to mogu zahvaliti isključivo sreći: "Nemojte mislite da su one zadnje četiri sekunde imale nekakve veze sa taktikom. To je bila samo sreća. Večeras smo imali jako puno sreće. Srbi su igrali bolje. Čudo je što smo prošli."

Ako namjeravaju dobiti Amerikance trebat će im i ogromna sreća i odličan postotak šuta, kojeg su prezentirali u dvobojima s Francuskom i Slovenijom. Uz to, bit će važno i da na visokom nivou bude simbol turske reprezentacije, Hidayet Türkoglu. Kapetan sastava u finalu će morati biti vođa svoje momčadi i to mu je ujedno prava prilika da odigra utakmicu života i odvede svoju zemlju do povijesnog uspjeha.

Zanimljivo je da Turska i SAD nikada prije nisu igrali na velikim natjecanjima. Nedjeljno finale Svjetskog prvenstva bit će njihov prvi službeni okršaj. Favoriti su naravno Amerikanci. Nisu u najjačem sastavu, ali pokazali su da su veoma jaki i posebno će važno biti da naprave ono što su učinili i Srbi. Da ne podlegnu pritisku i da povedu čim prije, ili da barem drže kontakt s Turcima početkom utakmice.

Velika nepoznanica s Amerikancima je upravo način na koji će reagirati u takvoj atmosferi. Vjerojatno nitko od američkih reprezentativaca nije imao priliku igrati pred publikom kakva će ih dočekati u finalu. Ako se na to ne uspiju prilagoditi dovoljno brzo, šanse Turaka dramatično će se povećati.

Na Turcima je da pokušaju zatvoriti Duranta i da od samog početka pritisnu protivnike u nadi da će se uz pomoć navijanja publike uspjeti rezultatski odlijepiti. Upravo je Durant, čovjek koji bi mogao riješiti finale, kratko prokomentirao ono što čeka njega i njegove suigrače u finalu, iako tada još nije znao tko će im biti protivnik: "Čast je i velika privilegija biti u utakmici koja odlučuje o zlatnoj medalji. Na nama je da izađemo na teren i damo sve od sebe. Jedva čekam da izađemo na teren kako bismo vratili zlato u SAD. Finale će biti jako teška utakmica, bez obzira na protivnika, ali mislim da smo dorasli zadatku."

SP 2010, završnica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.09.2010. u 07:36
    nije bila tako zanimljiva kao sinoc,jer 90% ljudi je znalo da ce ameri do zlata,a i zasluzili su,samo kao sto sam i juce napisao vise bih volio da su Srbi bili u finalu vjerujem da bi bilo dosta neizvjesnije jer se oni neboje imena kosarkasa kao turci sto su
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 17:11
    pa ima navijanja i u americi pogotovo u studentskoj kosarci ili u nekim nba dvoranama tipa utah...atmosfera sigurno nece imati nikakav utjecaj na amere, ali bi moglo izvuci 120% iz turske repke...nadam se da ce biti zanimljiva tekma
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 15:57
    Turci su se jucer ustvari prepali atmosfere u dvorani, nikad toliko fulanih slobodnih bacanja, nikad toliko izgubljenih lopti u kontri za rekontru. A srpski klinci se nisu prepali, pa su Turci trebali pomoc sudaca da pobijede. Pomoc koja im ne bi trebala da su igrali kao u prethodnim tekmama, a ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 15:35
    ajmo USA, jedno 20 razlike bit ce dovoljno!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 15:03
    nije ni SAD u košarci što je nekad bio
    Obrisan korisnik