Košarka

Amerikanci zasluženo na svjetskom tronu

Lovro Štrbinić • nedjelja, 12.09.2010.
Amerikanci zasluženo na svjetskom tronu
Foto: EPA

Američki su košarkaši nakon dugo godina opet svjetski prvaci! Do tog uspjeha došli su slavljem nad Turcima u finalnoj utakmici koja nije obilovala pretjeranom neizvjesnošću, osim u početnim minutama, ali je neugodna Turska ipak natjerala Amerikance na puni angažman tijekom svih četvrtina.

U paklenoj atmosferi istanbulske dvorane i pred petnaestak tisuća turskih navijača utakmica je započela podosta izjednačeno i Amerikanci se pod pritiskom protivničkih navijača nisu uspijevali odvojiti na veću razliku. Štoviše, četiri minute prije kraja prve četvrtine Turkoglu pogađa za tursko vodstvo 15:14. Nakon toga nastavila se borbena utakmicama, s izuzetno pokretljivim obranama na obje strane. Rezultat je i dalje bio u egalu, a tek u zadnjim sekundama prve četvrtine Amerikanci odlaze na +5, nakon pogođenih slobodnih bacanja Westbrooka.

Druga četvrtina počinje malo uvjerljivije od strane SAD-a, pa nakon dvije minute igre u tom periodu imaju i +8. Ponajviše je ta prednost narasla zbog slabijeg turskog šuta s vanjskih pozicija u tim minutama, a momčad SAD-a kvalitetnom obranom suzbija druge mogućnosti postizanja koševa. Nakon prvog dijela druge četvrtine, koja je obilovala pogreškama i promašenim šutevima, uslijedilo je nešto bolje šutersko razdoblje na obje strane. Do kraja poluvremena rezultatska razlika je još malo narasla, pa su Amerikanci na odmor otišli s rezultatom 42:32 u svoju korist. U njihovim redovima još jednom je dominirao Durant, koji je prvih 20 minuta iskoristio za ubacivanje isto toliko poena. S druge strane, Turke je koliko-toliko u utakmici držao ponajviše Turkoglu, autor 11 poena i 7 skokova u prvom dijelu.

Drugo poluvrijeme počinje s dvije vezane Durantove trice koji tako odvodi svoju reprezentaciju na +16 i time prelama utakmicu. Poslije toga bio je jedan period igre kad su Turci s dva vezana koša podignuli navijače na noge i vratili nadu u preokret, ali manje od -11 nisu uspjeli doći. Amerikanci nakon toga kontinuirano grade prednost i sredinom posljednje četvrtine imaju više od 20 poena prednosti. Nakon toga malo posustaju i daju Turcima da dođu do daha, ali isto tako ne ugrožavajući pitanje pobjednika ove utakmice i cijeloga prvenstva. Zadnjih par minuta utakmice odigrano je u revijalnom tonu i na kraju je rezultat na semaforu pokazivao 81:64 za SAD.

Najviše zasluga za ovaj rezultat imao je najbolji strijelac utakmice, član najbolje petorke prvenstva i ukupni MVP SP-a Kevin Durant, koji je postigao 28 koševa, a vjerojatno bi postigao i mnogo više da je utakmica duže bila u vodama neizvjesnosti.

SP 2010, završnica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSP 2010.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 10:49
    ljudi su najbolji sam durant ce pobijeiti sve europske momcadi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.09.2010. u 14:47
    to je sad stvar ukusa i tko je kome draži igrač. statistički obojica spadaju u prvu petorku svijeta a ne samo amerike. meni je draži wade pa mi je zato i u petorci al to je samo moje mišljenje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.09.2010. u 19:31
    za ove ostale se i mogu sloziti, ali da kazes da u naj petorku amera ne spada jedan Bryant... :/
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack13.09.2010. u 10:39
    Blago rečeno zaslužen naslov..iako redovno pratim i gledam NBA,ponovno me impresioniral njihov strašan atletizam..Nisam vjeroval da se mogu ovakvom lakoćom prošetat do titule praktički bez centara..A Westbrook me iz tekme u tekmu nanovo impresionira svojom skočnošću..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik13.09.2010. u 10:14
    po meni najbolja europska petorka (parker, navarro, kirilenko, nowitzki, gasol) bi izgubila od najbolje američke petorke (paul, wade, james, bosh, howard) - nema mjesta za bryanta, mela, duranta, ronda,...... i da napraviš ekipu ostatka svijeta (europljani plus nash, ginobili i scola). al to je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik