Košarka

Litavci zasluženo do bronce

Matej Milanović • nedjelja, 12.09.2010.
Litavci zasluženo do bronce
Foto: EPA

Brončana medalja na Svjetskom košarkaškom prvenstvu otišla je u ruke Litve koja je nakon lošeg starta dosta mirno došla do pobjede od 99:88. Litavcima je to prvo odličje na svjetskim prvenstvima. Ključan je igrač ponovno bio Kleiza koji je ubacio 33 poena.

Jako razočarani načinom na koji su izgubili polufinale Svjetskog prvenstva u košarci sa Turskom, Srbi su dobro otvorili utakmicu i nakon pet i pol minuta bilo je visokih 18:9. Tada je na teren sišla i Litva i utakmica je krenula na njenu stranu. U zadnje dvije minute prve četvrtine Litavci su zaredali sedam poena preko Pauliusa Jankunasa i Martynasa Pociusa i preokrenuli na 23:22.

Sredinom druge dionice prednost se povećala na šest razlike. Razlika se do kraja četvrtine i povećala te se na poluvrijeme otišlo sa okruglih +10, 48:38. Aleksandar Rašić je tricom u zadnjoj sekundi omogućio Srbiji da u svlačionice ne ode s još većim minusom.

Drugo poluvrijeme krenulo je novom serijom Litve od 10:2 za odlazak na 58:40. 12 minuta prije kraja Simas Jasaitis je bacanjima povećao na okruglih 20 razlike. Početkom zadnje četvrtine Mantas Kalnietis je tricom postavio najveću razliku na susretu, 80:58, a ostatak dvoboja prošao je bez velikih uzbuđenja.

Litva je mirno kontrolirala igru, a Srbi su pokušavali vratiti se u igru, iako su u konačnici uspjeli tek ublažiti poraz sa konačnih 99:88. Litva je tako došla do prve svjetske medalje, a Srbi se nisu uspjeli oporaviti nakon dramatičnog polufinalnog poraza od Turaka. Kod Litve je najbolji bio fantastični Linas Kleiza s 33 poena i sedam skokova. 14 poena i deset skokova, za double-double, upisao je Jasaitis. U redovima Srbije Novica Veličković realizirao je 18 poena, a Rašić je uz 8 poena dodao 10 asistencija.

SP 2010, završnica

za 3. mjesto

Srbija88:99Litva

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.09.2010. u 10:01
    baš mi je drago...
    Obrisan korisnik