Automoto

MotoGP premijera u Aragoniji

Matej Milanović • srijeda, 15.09.2010.
MotoGP premijera u Aragoniji

Španjolska pokrajina Aragonija ovaj će vikend po prvi, a možda i zadnji put, ugostiti Veliku nagradu MotoGP-a. Izrazitih favorita nema, obzirom da se radi o novoj stazi, ali kandidata za pobjedu ima nekoliko...

Ove godine je MotoGP trebao otići i u Mađarsku, no Balatonring još nije spreman te je u kalendar, po prvi puta, ušla staza u Alcanizu. Mali španjolski gradić u pokrajini Aragoniji premijerno će ugostiti MotoGP, a to bi ujedno mogao biti i zadnji put.

Naime, Velika nagrada Aragonije ima ugovor s čelnicima MotoGP-a da je idućih pet godina rezerva, odnosno vozit će se tamo isključivo ako neka druga staza, kao Balatonring ove godine, nije spremna. Uz to, nerealno je očekivati da će upasti direktno u kalendar, ako prije ne ispadne neka druga španjolska utrka. Razlog tome je što se ove godine čak četiri puta vozi u Španjolskoj.

Staza koja je dugačka nešto više od pet kilometara, iduće će tri godine sigurno ugostiti utrke Superbikea. Osim motora, od bitnijih utrka u Alcanizu se vozi tek Renaultov World series. Iako, treba napomenuti da se radi o jako mladoj stazi te bi u budućnosti mogla ugostiti i druga natjecanja.

U Španjolskoj sigurno neće nastupiti Loris Capirossi. Talijanski veteran u Misanu je bio žrtva Nickyja Haydena, koji je velikom pogreškom izbacio iz utrke obojicu, a Capirossi je morao na operaciju ruke te mora neko vrijeme mirovati. U Alcanizu će vozači ujedno odati poštovanje Shoyi Tomizawi, mladom Japancu koji je poginuo na Velikoj nagradi San Marina u kategoriji Moto2.

Što se premijerne MotoGP utrke u Aragoniji tiče, favoriti su uvijek isti. Jorge Lorenzo, kao ovogodišnji dominator prvenstva, kreće s velikim očekivanjima. Puno se očekuje i od Danija Pedrose, koji je u najboljoj formi u zadnje vrijeme. Iz sjene će pak napadati Casey Stoner i Valentino Rossi.

Teško je očekivati da do pobjede može netko od ostalih natjecatelja, koji se vjerojatno mogu u najboljem slučaju nadati mjestu na postolju. To potkrjepljuje i statistika. U zadnje četiri godine, odnosno posljednjih 65 utrka, samo u tri navrata nije slavio netko od velike četvorke. Jedini koji su se uspjeli umiješati su Capirossi i Chris Vermeulen 2007. te Andrea Dovizioso prošle godine.

Valentino Rossi je pred nekoliko dana imao priliku isprobati španjolsku stazu koja ga je zadovoljila. Talijan je dodao i da se nada da će to biti dobar vikend za sve, kako bi se odala prava počast mladom Tomizawi : "Prošli sam tjedan vozio na toj stazi i svidjela mi se. Dosta je zahtjevna, ali je zabavna i brza. Bit će to veliki izazov. Nadam se da će ovaj vikend biti dobar za sve vozače i da ćemo ponuditi veliki spektakl i tako na se na najbolji mogući način oprostiti od Tomizawe."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • labrador240115.09.2010. u 21:18
    Nakon te Tomizawine tragedije,uopće ne čekam s iščekivanjem novi Moto-gp vikend. Ipak, mislim da će Lorenzo pobjediti u utrci i praktički osigurati naslov. Previše bi bilo da izgubi 3 trke zaredom.
    labrador2401