Rukomet

Euro 2014. pripao Danskoj

Ivana Strahija • subota, 25.09.2010.
Euro 2014. pripao Danskoj
Foto: Kristijan Komarica

Unatoč nastojanjima Hrvatskog rukometnog saveza, domaćinstvo Eura 2014. dobila je Danska.

Drugog dana EHF-ovog kongresa, koji se održava u Kopenhagenu u Danskoj, članovi su odlučivali o domaćinstvu Europskog prvenstva 2014. godine. Jedina dva kandidata, nakon što je Francuska povukla svoju kandidaturu, bili su Hrvati i Mađari s jedne i Danci s druge strane.

Obje su kandidature dobile priliku predstaviti se članovima kongresa, a naša je prezentacija uključivala i posebno izrađeni promo-film u kojem Ivano Balić i Gjula Gal objašnjavaju zašto domaćinstvo povjeriti Hrvatima i Mađarima. No, očito je Danska prezentacija, a i lobiranje koje je prethodilo, bilo bolje, jer je upravo domaćinima kongresa dodijeljen Euro 2014. godine.

Članovi kongresa su se s 51,1 posto glasova odlučili za Dansku, dok su Hrvati i Mađari dobili 46,8 posto. U glasovima, Danskoj je otišlo 24 glasa, zajedničkoj hrvatsko-mađarskoj kandidaturi 22, a jedan je član kongresa bio suzdržan.

Predsjednik HRS-a Sandi Šola je nakon glasovanja kazao: "Dali smo sve od sebe, no Danci su ipak uspjeli iskoristiti prednost domaćina kongresa. Rezultat pokazuje i našu snagu, uspjeli smo dobiti toliko glasnova na njihovom terenu usprkos snažnoj podršci Dancima na ovom kongresu. Za njih je čak lobirao i njihov princ prestolonasljednik Frederik. Kad god uđemo u Arenu, svjesni smo da možemo i izgubiti i preostaje nam samo čestitati pobjedniku."

Iz HRS-a također javljaju da su kandidatura i prezentacija odlično odrađene, te da su im za to čestitali i sami Danci kao i većina kongresa ističući da bolju prezentaciju do sad nisu vidjeli. Očito je ovaj put presudila činjenica da su Danci bili domaćini kongresa, smatraju u HRS-u. Hrvatsku prezentaciju osmislio je Nenad Tunuković iz tvrtke Tuna-art, a prezenterice su bile Mia Šlogar i Jelena Toth.

Danci su u svojoj prezentaciji predložili i dvorane u kojima će se igrati europska rukometna smotra, to su u Aalborg dvorana Gigantium, u Aarhusu NRGi Arena, u Ballerupu Super Arena, u Odenseu Arena Fyn i u Herningu MCH Multi Arena.

Jedna od zanimljivosti danske kandidature jest njihova želja da reprezentacije koje se kvalificiraju za Euro sa sobom dovedu veće delegacije, pa će podmiriti troškove za 24 člana iz svake od 18 zemalja koje se kvalificiraju.

Članovi kongresa također su odlučili pokrenuti novi kandidacijski proces za domaćinstvo ženskog Eura 2014., jer su i Slovenija i Turska povukle svoje kandidature.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.10.2010. u 01:09
    Mozda tribaju i danci nove dvorane...;-))) A sve jedno moramo malo podilit natecanje, ne budimo skromni...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2010. u 22:15
    Šteta za ovaj EURO,realno bilo bi previše 3 velika natjecanja u tak malo godina,ali je sramotno da se izbor održava u jednoj od država kandidata.Ovaj EHF veći su kriminalci od Uefe,apsolutno su podložni sponzorima i raznim lobijima,dovoljno govori o tom činjenica da će se Final Four Lige prvaka 2... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2010. u 13:42
    generalnu skuštinu UN-a!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2010. u 13:42
    Naravno da bi bilo sjajno da smo dobili EP za 4 godine,ali ipak bilo bi previše za rukometne moćnike čak 3 velika takmičenja kod nas u 14 godina!Znamo koliko je skaninavski lobij jak u vrhu svj.i euro rukometa,uz to mi još imamo Gobca čij dolazak u EHF ili IHF izgleda kao Ahmadinedžadov dolazk na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2010. u 13:08
    Da smo i dobili još taj jedan glas imali bi 48,936.. % i opet bi naravno izgubili. No da smo mi i Mađari isto ponudili da na prvenstvo dođu veće delegacije i da sve podmirujemo vjerojatno bi prošli bolje. Usput neću uopće razmišljati da se odluka o kandidaturi donosi u glavnom gradu jedne od dviju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik