Nogomet

Start iz noćne more, nastavak iz snova

Ante Zovko • ponedjeljak, 27.09.2010.
Start iz noćne more, nastavak iz snova
Foto: Kristijan Komarica

Gotovo u potpunosti obnovivši momčad, Inter je početak prvenstva počeo vrlo turbulentno. No, ubrzo je gubitnički niz zamijenio onaj pobjednički. Mlada ekipa se uigrala, ali opet nitko sa sigurnošću ne može tvrditi koji joj je domet.

Nakon prvih pet kola HNL-a i isto toliko poraza mnogi su Inter vidjeli kao novog drugoligaša. Ili bar najozbiljnijeg kandidata za niži rang. Međutim, Zaprešićani su iznenada podignuli formu i na krilima novog samopouzdanja zaredali s pobjedama.

Od momčadi iz koje je tijekom ljeta više igrača otišlo nego što je došlo nije se ni mogao očekivati blistav početak, ali više od svega brinuo je pristup. Igrači Ilije Lončarevića, uglavnom mladići ne stariji od 25 godina, počeli su teškim porazom od Karlovca, a nastavili s domaćim od Slaven Belupa.

Lončarević je nedavnom intervjuu za Sportnet rekao kako su dosadašnji tijek prvenstva upravo odredile te dvije utakmice, pogotovo protiv Koprivničana, za koju Lončarević kaže da je najbolja partija njegove momčadi ove sezone. Iako su porazi sami po sebi razlog za zabrinutost, prava briga bio je beskrvan pristup Žutih, što se najbolje vidjelo protiv Hajduka, koji je četiri gola dao u prvih 26 minuta.

Jedna čudna utakmica sve je preokrenula. Lokomotiva je u Zaprešiću pomogla domaćinu s čak tri crvena kartona u prvom poluvremenu i konačno je upisana prva (uvjerljiva) pobjeda. Osjetio se i čvršći pristup, odlučnije kretanje prema naprijed, pa se samim time puno dobilo na sampouzdanju.

Probuđena obrana iznijela je još tri pobjede i tako pokrila odlazak mladog vratara Mateja Delača u Vitesse (na posudbi iz Chelseaja). Iako se radi o minimalnim pobjedama, treba istaknuti da je Inter znao kazniti pogreške protvnika, bar jednom po utakmici i nakon toga sačuvati prednost bez ijednog gola u svojoj mreži. Vrlo vrijedni bodovi doneseni su iz Pule i Šibenika, protiv izravnih konkurenata u borbi za ostanak. A da se misli ozbiljno pokazala je i domaća pobjeda protiv Osijeka, koji je 17 godina odlazio neporažen iz Zaprešića.

U međuvremenu je momčad dobila malo iskusnije krvi. Stigao je 28-godišnji napadač Matija Matko, kojem tek slijedi razdoblje dokazivanja u žutom dresu. U obrani će sigurno mnogo pomoći iskusni Goran Todorčev, a početkom rujna u HNL-u se pojavio i 18-godišnji Aleksandar Trajkovski, stigao na preporuku Chelseaja.

Lončarević je rekao kako će domete svoje momčadi moći procijeniti tek po završetku jesenskog dijela. Slijede dvije utakmice, protiv Hrvatskog dragovoljca i Zadra, iz kojih se pobjedama može izvući dodatni optimizam za nastavak prvenstva. Prvenstva koje svojom tablicom otkriva mnogo neizvjesnosti na svim "frontovima". Razlika između četvrtog Zagreba, na granici europskih pozicija, i Intera, na granici "crvene zone", iznosi samo četiri boda. Dovoljno za optimizam, ali i oprez.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!