Ostali sportovi

Spremaju se kandidature Zagreba i Splita

Maja Giljanović • srijeda, 27.10.2010.
Spremaju se kandidature Zagreba i Splita

Hrvatski atletski savez na valu izvanrednih uspjeha hrvatskih atletskih diva Blanke Vlašić i Sandre Perković najavljuje ambiciozan plan, direktor reprezentacije Siniša Ergotić otkriva da HAS planira kandidaturu za Svjetsko dvoransko i Europsko prvenstvo na otvorenom.

Direktor hrvatske atletske reprezentacije i direktor Kupa kontinenata održanog početkom rujna u Splitu Siniša Ergotić je otkrio ambiciozan plan Hrvatskog atletskog saveza, u Hrvatsku dovesti Svjetsko dvoransko prvenstvo 2014. godine i Europsko prvenstvo na otvorenom 2016.

"Objektivno je pobjeda u oba izbora teško izvediva tim više ostane li gospodarska situacija u Hrvatskoj na razini na kojoj je danas, ali kandidirat ćemo se i za Svjetsko dvoransko i za Europsko prvenstvo", izjavio je Ergotić.

"Za organizaciju Kupa kontinenata dobili smo isključivo pozitivne povratne informacije i otvorili određena vrata koja su nam u uobičajenom odnosu snaga tradicionalno zatvorena, Hanžek je iz godine u godinu sve bolji, skakački miting u Splitu ima svoje mjesto na atletskoj mapi, a i uspjesi hrvatskih atletičara obvezuju nas da im u najmanju ruku pokušamo omogućiti da medalje osvajaju pred svojim navijačima", zaključio je Ergotić.

Samo u 2010. godini Blanka Vlašić je tako osvojila zlatnu medalju u skoku u vis na Europskom prvenstvu u Barceloni, obranila je naslov svjetske dvoranske prvakinje, osvojila Dijamantnu ligu sa svih sedam pobjeda, pobijedila na Kupu kontinenata, proglašena je za najbolju europsku atletičarku i nominirana je za najbolju atletičarku svijeta.

Sandra Perković je europska prvakinja u bacanju diska, najmlađa u povijesti, osvojila je drugo mjesto u Dijamantnoj ligi i proglašena je za najveću nadolazeću europsku zvijezdu. Prvi put na europskim prvenstvima finale su izborila dvojica atletičara, Nedžad Mulabegović je u bacanju kugle osvojio šesto, Martin Marić u bacanju diska 10. mjesto, a i juniori bilježe i više nego zapažene rezultate.

Ivan Horvat je primjerice u skoku s motkom s hrvatskih rekordom od 5,26 m u uzrastu 17-godišnjaka u vrhu svjetskih tablica, a Sara Kolak koplje u 15. godini baca jedva pola metra kraće od B olimpijske norme (55,69 m).

"Dužni smo im omogućiti optimalne uvjete razvoja u čemu leži i jedan od motiva kandidature za Svjetsko dvoransko prvenstvo. Izgradila bi se atletska dvorana i time bi nestao najveći problem naše atletike, nemogućnost treninga i zimskih priprema".

Za Svjetsko dvoransko prvenstvo za četiri godine kandidirat će se Zagreb, a za Europsko prvenstvo 2016. Split. Tko će im biti protukandidati još je nepoznato, ali o ozbiljnosti zadatka koji je pred HAS-om dovoljno govore imena gradova domaćina narednih prvenstava. Svjetsko dvoransko prvenstvo 2012. je u Istanbulu, a Europsko atletsko u Helsinkiju 2012. i Zürichu 2014. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!