Košarka

Olympiakos posrnuo, Hrvati odlični

Lovro Štrbinić • srijeda, 27.10.2010.
Olympiakos posrnuo, Hrvati odlični
Foto: EPA

Prvi dan drugog kola euroligaških nadmetanja donio je i jedno veliko iznenađenje. Njemački Brose Baskets ugostio je i porazio grčki Olympiakos. Osim toga, bila je ovo večer s par zanimljivih utakmica i njihovih ishoda, a nekoliko naših reprezentativaca odigralo je važne role za svoje klubove.

Jedna od nama zanimljivijih utakmica odigrana je u Istanbulu gdje je Efes Pilsen bio uvjerljiv protiv gostiju iz Valencije. U toj utakmici jedino je prva četvrtina ponudila neizvjesnost, a poslije toga momčad Velimira Perasovića preuzima kontrolu nad utakmicom i ponajviše zahvaljujući Rakočeviću (20 poena), Tunceriju (16 poena, četiri asistencije) i Thorntonu (19 poena, 10 skokova) pomalo povećava prednost koja se na kraju zaustavila na +16, odnosno na rezultatu 79:63. U pobjedi Turaka svojih nešto više od 18 minuta dobio je i Nikola Vujčić, koji je za to vrijeme ubacio pet poena, te prikupio šest skokova i dvije asistencije. Kod španjolskog kluba najefikasniji je bio Duško Savanović s 15 poena.

Za razliku od Efesa, Prokomu domaći teren nije pomogao protiv Caje Laboral koja je slavila 80:73. U prve dvije četvrtine gosti iz Španjolske se nisu uspijevali značajnije odvojiti, već je tek treći period donio njihov odlazak na desetak razlike, te su do kraja relativno mirno kontrolirali utakmicu. U redovima Poljaka bolji od ostalih bio je Bobby Brown s 19 poena i četiri asistencije, dok je kod gostiju najefikasniji bio hrvatski reprezentativac Stanko Barać koji je za nešto više od 28 minuta na parketu zabilježio 18 poena, devet skokova i jednu asistenciju. Osim njega istaknuli su se Huertas s 12 poena, pet skokova i osam asistencija, te Mirza Teletović sa 17 poena (pet trica iz 12 pokušaja) i šest skokova.

Ipak, za najveće iznenađenje večeri pobrinuli su se igrači njemačkog Brose Basketsa koji su u svojoj dvorani nadvisili veliki Olympiakos rezultatom 73:61. Junak te pobjede, koja je došla u zadnjoj četvrtini nakon vrlo izjednačena prva tri perioda, bio je Brian Roberts s 23 poena i pet skokova, a pripomogli su mu ponajviše Jacobsen (10 poena, šest skokova) i Hines (14 poena). Kod očito indisponiranih gostiju iz Pireja najefikasniji je bio Papaloukas s 13 poena.

u skupini u kojoj se nalazi Cibona zabilježene su dvije gostujuće pobjede favorita. Montepaschi je kod Lietuvosa predvođenog Bjelicom (18 poena) i Bajramovićem (14 poena, 12 skokova) slavio sa 79:75. U redovima kluba iz Siene najzaslužniji za ovu tijesnu pobjedu bili su Kaukenas sa 16 poena, ali i šest izgubljenih lopti, te McCaleb (14 poena), Lavrinovič (13 poena, sedam skokova) i David Moss (10 poena, četiri ukradene lopte).

Drugu današnju gostujuću pobjedu u ovoj skupini zabilježila je Barcelona nad Choletom, a rezultat je bio 84:77 za goste iz Katalonije. Iako su tokom cijele utakmice bili na nekih desetak koševa prednosti Španjolci su skoro sve prokockali jer je nekoliko minuta prije kraja Cholet došao i na -1, no za nešto više nije imao dovoljno raspoloženih pojedinaca. Kod domaćina je tako najefikasniji dvojac bio Robinson sa 16 poena i šest skokova i Sammy Mejia sa 17 poena i pet asistencija. To nije bilo dovoljno za skidanje skalpa Barceloni koju su večeras predvodili Lorbek (19 poena), Ndong (16 poena, sedam skokova) i Navarro (15 poena, šest asistencija).

Uz mnoga gostujuća slavlja za drugu pobjedu domaćina pobrinuo se Partizan pobjedom nad Khimkijem koji je u ovu utakmicu ušao kao blagi favorit. Rezultat je bio 72:68 u korist Beograđana, a za njega je najzaslužniji Nathan Jawai s 15 poena i osam skokova. Uz njega dobru igru u redovima domaćina pružili su Lafayette (14 poena) i Kecman (12 poena). Kod gostiju najefikasniji je bio Langford s 19 poena, a odmah iza njega raspoložen je bio i hrvatski dvojac u redovima ruske momčadi. Krešimir Lončar je za 22 minute zabio 13 poena i zabilježio devet skokova, ali i četiri izgubljene lopte, dok je Zoran Planinić imao učinak od 16 poena, tri skoka, dvije asistencije, ali i tri izgubljene lopte. Sve to učinio je skoro 33 minute igre.

I na kraju, utakmica koja je završila posljednja ponudila je i najmanji broj koševa. Bio je to susret Charleroia i Virtus Rome u kojem su Talijani dugo lomili otpor solidnih domaćina, ali su na kraju i uspjeli u tome. Konačan rezultat iznosi 55:64, a ponajviše je posljedica dobre posljednje četvrtine Rimljana. Kod domaćina jedini koji je uspio ostvariti dvoznamenkasti učinak u nekoj rubrici bio je Demond Mallet s 14 poena, dok je kod gostiju to pošlo za rukom Crosariolu (16 poena, osam skokova) i Washingtonu (20 poena, sedam skokova).

Euroliga - skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Asseco Prokom Gdynia73:80Baskonia
Partizan72:68Himki
Maccabi Tel Aviv86:70Žalgiris
1Maccabi Tel Aviv 91+99
2Baskonia 55+25
3Žalgiris 55-3
4Partizan 55-59
5Himki 46+11
6Asseco Prokom Gdynia 28-73

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • torrente8728.10.2010. u 00:26
    To Stana zmaju, otišo je Splitter sad se dokaži ovu sezonu
    torrente87