Košarka

Cibosi pokazali zube Feneru

Ivor Krapac • četvrtak, 28.10.2010.
Cibosi pokazali zube Feneru
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone nisu uspjeli iznenaditi Fenerbahče Ülker u prvom ovosezonskom domaćem nastupu u Euroligi. Cibosi su se borili i odigrali neizvjesnu i dobru utakmicu, u posljednjoj minuti bili na samo poenu zaostatka, no gosti iz Istanbula ipak su izdržali i iz Zagreba otišli zadovoljni - momčad Zdravka Radulovića je, pak, s parketa ispraćena pljeskom, navijači su unatoč porazu nagradili angažman koji su igrači pokazivali svih 40 minuta...

Iako nisu pobijedili, košarkaši Cibone su, mogli bismo reći, svejedno bili na dobitku nakon euroligaškog predstavljanja pred svojim navijačima. Rezultat je važan, naravno, Fenerbahče Ülker bit će zadovoljan s konačnih 73:68, no Cibosima se nema puno toga za zamjeriti na kraju susreta.

Cibonini igrači odigrali su jako dobro, angažman je bio i bolji od toga - odličan, namučili su objektivno dosta kvalitetnijeg protivnika, a izostala je samo nagrada za taj trud. Ukoliko izuzmemo pljesak koji su dobili nakon susreta, što je također solidna nagrada kad je već izostala pobjeda.

Odluka je pala u posljednjoj minuti. Rok Stipčević je 55 sekundi do kraja položio za smanjenje na 69:68 i podignuo atmosferu u dvorani, no gosti su imali više aduta. Tarence Kinsey prvo je u prodoru izborio dva slobodna i ubacio oba, a nakon što je Zubčiću uz prosvjed s tribina, ali opravdano nakon dodatnih konzultacija sudaca, dosuđeno da mu je lopta pobjegla u aut, Onan je zabio jedno od dva s crte slobodnih i povisio na 72:68 za goste.

Stipčević je u narednom napadu nakon dugog držanja lopte probao tricu, nije ušla, a nakon brzog prekršaja Cibosa, Türkcan je postavio konačnih pet razlike s jednim od dva slobodna.

Početkom susreta Cibosi su najavili da će ove večeri pružiti jak otpor favoritu. Drago Pašalić zabio je prvih deset poena domaćih, a kada su mu se pridružili Radošević i po ulasku na parket Zubčić, na semaforu je zasvijetlilo 19:13 za Cibose minutu i pol do kraja prve četvrtine. S druge strane, Fener je imao raspoloženog Kinseya, koji je obavljao jako dobar obrambeni posao na Bojanu Bogdanoviću i bio efikasan i na suprotnom kraju parketa, predvodeći gostujući povratak do 19:19 na kraju prve dionice.

Kinsey je slično nastavio i u drugoj četvrtini i tricom donio Feneru 29:24 u 13. minuti, no s prvim Bogdanovićevim košem iz igre (14. minuta) i poenima Radoševića i Stipčevića Cibona je povezala seriju od 6:0 za preokret na 30:29.

Nastavak četvrtine donio je gostujući odgovor serijom od 9:2, uz nova četiri Kinseyeva poena i tricu Roka Ukića, u preokretu na 38:32 tri minute do poluvremena. Bila je to dotad najveća prednost momčadi Nevena Spahije, no sa šest Bogdanovićevih poena u završnici druge dionice, na 15-minutni predah u svlačionicama otišlo se s manjom razlikom, 42:40 u Fenerovu korist.

Treća dionica donijela je nešto veće odvajanje Fenera. Nekoliko Ciboninih izgubljenih lopti i promašenih otvorenih šuteva kada ni jedni ni drugi nisu igrali napadački sjajno bili su propuštena šansa da rezultat ispadne povoljniji, a kada se u završnici četvrtine razigrao Lynn Greer sa sedam poena u kratkom razdoblju, prednost je narasla do +9 za gostujuću momčad.

Bilo je to jedino razdoblje susreta kada je predah na klupi dobio Rok Stipčević, koji je odigrao skoro cijelu utakmicu, jednostavno jer je morao - Karlo Vragović nije igrač euroligaškog nivoa, nije ni iskusan, pa Zdravko Radulović jednostavno nije imao neku drugu opciju na "jedinici". Gosti su to znali iskoristiti.

No, iako se tada činilo da su stvari nepovratno krenule u smjeru Spahijine momčadi, u posljednjoj četvrtini se Cibona ipak vratila. Moglo je čak biti i bolje da Mario Delaš nije bio napadački indisponiran i u jednom razdoblju prvo promašio otvoreni daleki šut, a zatim i dva zicera pod košem, od kojih je drugi bio baš jako veliki zicer, ali uz trice Stipčevića i Zubčića, pa poene Radoševića Cibosi su se približili na samo 65:63 tri i pol minute do kraja.

U posljednjih 60 sekundi bili su još bliže. Bilo je i nekoliko odluka sudaca koje su naljutile tribine, poništeno zakucavanje Radoševića zbog diranja lopte na obruču i već spomenuta lopta koja je Zubčiću pobjegla van terena, u ranijem dijelu utakmice i dosuđivanja situacija na 50-50 uglavnom u korist Fenera, no i s time su Cibosi bili u igri i imali šansu dobiti. Ovog puta vaga nije htjela na njihovu stranu.

Najefikasniji igrači gostiju bili su Kinsey (17 poena), Ukić (14 poena, četiri asistencije) i Greer (11 poena). Marko Tomas ubilježio je sedam poena i tri skoka. Cibona je imala petoricu dvoznamekastih strijelaca - Radoševića (16 poena), Bogdanovića (15 poena, 5/12 iz igre), Pašalića (12 poena, pet skokova), Stipčevića (12 poena, šest asistencija) i Zubčića (11 poena, sedam skokova).

Euroliga - skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Lietuvos Rytas75:79Montepaschi Siena
Cholet77:84Barcelona
Cibona68:73Fenerbahçe
1Montepaschi Siena 82+126
2Fenerbahçe 73+72
3Barcelona 73+57
4Lietuvos Rytas 46-5
5Cholet 46-69
6Cibona 010-181

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.10.2010. u 14:28
    nije ista stvar,ovdje se radi o momčadi koja je u napadu,dok je kod silazne riječ o obrani i o nedozvoljenom pokušaju blokade,mislim da su suci svirali vješanje o obruč,koje je ovdje uslijedilo nakon koša,a što suci nisu vidjeli i pogriješili su,u toj situaciji ali inače je suđenje bilo vrlo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2010. u 10:18
    Vidim da ekipa na ovom i ostalim forumima sere po Stipčeviću i Delašu da su katastrofa! Obojica su vrlo dobri košarkaši,a bit će još bolji! Zasad ih možda ne ide, uostalom, Stipčeviću je ovo tek druga euroligaška tekma u životu, a obje su protiv pretendenata na final4! Bilo je odličnih asistencija... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • franjo1729.10.2010. u 07:38
    nisam košarkaš, al mislim da je stvar u zakucavanju bila u tome da igrač nesmije dirati loptu koja je iznad obruča prije nego ga ona takne... znači, da ju je uhvatio prije obruča, ili nakon što se ona odbila od njega, koš bi bio priznat... moje mišljenje...
    franjo17
  • Obrisan korisnik29.10.2010. u 02:46
    koliko ti imaš godina, 13?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.10.2010. u 23:45
    Gledano cijelu utakmicu, suci sigurno nisu nastetili ciboni. pa ovima su bar 6,7 puta svirali korake. Super ambijent, odlicna borbenost cibone, svaka cast zubi i leonu. Nisam strucnjak, ali delš je katastrofa, ako t suterski ne ide, pa bar grizi parket u obrani. Stipcevic isto bezvezan igrac... [više na forumu]
    Obrisan korisnik