Košarka

Cibona ostala praznih ruku

Ivor Krapac • četvrtak, 11.11.2010.
Cibona ostala praznih ruku
Foto: Kristijan Komarica

Igrački pretanka Cibona doživjela je četvrti ovosezonski poraz u Euroligi u isto toliko utakmica. Sa samo šestoricom koji su dobili ozbiljniju minutažu, Cibosi nisu imali dovoljno snage da bi u Draženovom domu izvukli stvar protiv Choleta - gosti iz Francuske iskoristili su ono što se nudilo i kući odlaze jako zadovoljni...

Ne bude li velikog preokreta u preostalih šest kola do kraja, Cibona ove sezone neće ponoviti doseg iz protekle dvije sezone i još jednom dohvatiti Top 16 Eurolige. Za ovu momčad Cibosa bi to objektivno bio golem uspjeh koji bi vrijedilo proslaviti, no nakon što je Cholet u Zagrebu slavio s 84:71, taj cilj je jako daleko.

Bez ozlijeđenog Marcusa Johnsona i uz ozljedu načetog Marija Delaša, Zdravko Radulović je u punoj rotaciji imao petoricu koji su trebali najviše vući, Gorana Vrbanca s 15-ak minuta i Karla Vragovića kada je trebalo povući Roka Stipčevića nakon treće osobne i dati mu malo predaha. Sveukupno, premalo za pobjedu nad suparnikom koji nema vrhunsku europsku klasu, vidjelo se to i ove večeri, ali je dovoljno dobar za slavlje protiv Cibone kakva je ovog četvrtka bila.

Vrbanc u petorci

Kako nije bilo Marcusa Johnsona, Goran Vrbanc dobio je povjerenje nakon dobrog izdanja protiv Nymburka i počeo u petorci. Sveukupno, na parketu je bio 14 minuta, zabio šest poena, no ipak se osjetilo da je u seriji pauza zbog problema s ozljedama izgubio dosta i da će trebati vremena za povratak u pravi ritam. To je jednostavno tako, Radulović mora čekati, Vrbanc nije jedini za kojega se to može reći...

Cibosi su najavili da neće biti lako slabim prvim poluvremenom, pogotovo u obrani, a s obzirom na to kako su izgledali na parketu, odlazak na predah u svlačionicama s minusom od 46:40 nije bio najgora moguća vijest. Već početkom susreta Radulovićeva momčad se jako mučila s obrambenim skokom i zatvaranjem rupa pod obručem, što su za goste koristili Mejia i Robinson držeći malu prednost na Choletovoj strani u prvih pet minuta.

U drugoj polovici prve četvrtine stvari su postale još ozbiljnije. Sammy Mejia ubacio je dvije, a Fabien Causeur jednu tricu u odmaku francuskog prvaka do 25:15 u devetoj minuti, što su uz malo buđenje Bojana Bogdanovića do prvog dvominutnog predaha Cibosi smanjili na 27:20.

Početkom druge dionice je zona koju je Radulović stavio krajem prve dala ploda, dok su na drugom kraju parketa Zubčić i Pašalić nastavili ukupnu seriju od 11:2 za približavanje na 27:26 osam minuta do poluvremena. Cibona je držala priključak u prvom dijelu četvrtine, no gosti su našli odgovor na zonu s dvije trice DeMarcusa Nelsona za novi odmak, na 40:33, a do odlaska na odmor u svlačionicama domaći se nisu uspjeli ozbiljnije približiti.

Iako se ne može reći da su gosti odigrali briljantno, u tih prvih 20 minuta Cholet je bio puno raspoloženija momčad, a vodili su ih Robinson s 12 i Mejia s deset poena. Leon Radošević ubilježio je deset poena za Cibose, dok je Bogdanović u prve dvije dionice imao poen manje, ali sa slabih 2/8 iz igre.

Pozitivna atmosfera

Iako su izgubili i iako to u obrani nije izgledalo najbolje, bilo je previše grešaka, angažman Cibosa u drugom poluvremenu i želja da stignu Cholet koji nema problema sa sastavom natjerali su tribine da im u posljednjoj četvrtini pruže pravu potporu. Nažalost, nije išlo ni s tom podrškom navijača, no Cibonini igrači su s parketa svejedno ispraćeni s pljeskom.

Niti u trećoj četvrtini utakmica nije krenula tamo gdje je Cibona željela. U tom dijelu igre je nešto više minuta imao Karlo Vragović, Rok Stipčević dobio je odmor nakon treće osobne, a s drugim organizatorom igre Cibosi su držali priključak, ali ne i više od toga. Uoči posljednjih deset minuta bilo je 63:58 za goste.

Posljednja dionica donijela je nekoliko bljeskova Cibosa. Na angažmanu i želji im se ne može prigovoriti, zakucavanje Radoševića iz napadačkog skoka za smanjenje na 65:63 i trica Zubčića koja je vratila nadu približavanjem na 72:68 dizali su atmosferu na tribinama, no kada je najviše trebalo, Radulovićeva momčad nije uspjela obraniti napad Choleta i krenuti u lov na izjednačenje ili možda i preokret. Na koncu, u posljednje četiri minute je sve puklo i završilo uvjerljivo, s +13 za goste iz Francuske.

Leon Radošević bio je glavni adut Cibosa, uz 19 poena i deset skokova, Bojan Bogdanović završio je s 15 poena uz šut 4/16, 1/7 za tricu, Rok Stipčević s 12 poena, a Tomislav Zubčić s 11 poena i pet skokova. Najefikasniji igrač pobjednika bio je Antywane Robinson (20 poena), Sammy Mejia dodao je 17 poena i 11 skokova, Vule Avdalović 15, a Luc-Arthur Vebobe 12 poena.

Euroliga - skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Fenerbahçe81:68Montepaschi Siena
Cibona71:84Cholet
Barcelona69:55Lietuvos Rytas
1Montepaschi Siena 82+126
2Fenerbahçe 73+72
3Barcelona 73+57
4Lietuvos Rytas 46-5
5Cholet 46-69
6Cibona 010-181

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.11.2010. u 00:24
    nije 0, ali sut mu je prekomican, valjda prva stvar koju naucis je da nejde s visine prsa, blok svaki put bude
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.11.2010. u 22:53
    ovaj stipčević je 0
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.11.2010. u 22:15
    samo što je kod nas drugačija situacija, vani vrhunski klubovi nemaju 10 igrača od 20 godina kao što ima cibona, vani je takvih igrača od 20 godina dvojica-trojica pa im je lakše igrati... u ciboni je 10 igrača od 20 godina i nije tim dečkima lako igrat bez ikakvog iskustva u takvim utakmicama ili... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.11.2010. u 21:27
    ekipa skupljena u karitasu tesko moze vise. s obzirom kakvu upravu imaju izgledaju na terenu ko lakersi...pokusali jesu, ali nisu uspjeli
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.11.2010. u 20:48
    s obzirom na prikazanu igru u obrani, još su se i dobro držali... koma utakmica za cibose, ali glavu gore, idemo pobjediti u Litvi ! Heja heja Cibosi !!!!
    Obrisan korisnik