Košarka

Hrvati pali u Ateni

Vedran Babić • četvrtak, 11.11.2010.
Hrvati pali u Ateni
Foto: EPA

Osim utakmice između Cibone i Choleta, u skupini C odigrana je i utakmica u kojoj je Barcelona na svom parketu očekivano bila bolja od Lietuvos Rytasa. U skupini D Armani je trijumfirao u Valenciji, a Perasović i Vujčić su pali u Ateni.

Skupina C

Gosti iz Litve su u otvaranju utakmice uspjeli dobrom obranom doći do prednosti od tri koša u isto toliko navrata, no od 17:14 u 13. minuti pa do kraja poluvremena postigli su samo osam koševa, a primili 20. Šut Lietuvosa je potpuno stao, a Katalonci su vođeni Kostom Perovićem i Peteom Mickealom na odmor otišli s prednošću 34:25.

Vezane vijesti

Tih nekoliko minuta pokazalo se ključnima za razvoj nastavka utakmice. Naime, Barcelona je s lakoćom održavala komfornu prednost i dvoboj zaključila s plus 14. Koševa nije bilo puno, no trenera Xaviera Pascuala zasigurno će radovati činjenica da je goste sveo na samo 55 poena.

Upravo su spomenuti Perović i Mickeal bili najubojitiji duo Barcelone s ukupno 28 koševa dok popis od samo šestorice strijelaca kod gostiju predvodi Milko Bjelica s 13 ubačaja. Lietuvosu je ovo četvrti poraz baš kao i Ciboni pa ta dva kluba sada drže začelje skupine C.

Skupina D

Inferiorniji gosti iz Istanbula držali su dobar otpor Panathinaikosu svega prvih devet minuta, poslije kojih su i vodili 12:11. Od tog trenutka, domaćin je preuzeo konce igre u svoje ruke i više ih nije ispuštao. Vrlo brzo na semaforu je svijetlilo 20:12, a već krajem druge četvrtine Turci, za koje je naš Nikola Vujčić u 12 minuta na parketu ostao bez koša (šut iz igre 0/3, tri izgubljene lopte i jedna ukradena), su se našli u zaostatku od 19 koševa (38:19).

Fali mu još jedna

Dimitris Diamantidis stigao je na korak od još jednog individualnog uspjeha. Naime, s tri ukradene lopte protiv Efesa stigao je do brojke od 249 te mu fali još samo jedna kako bi postao tek četvrti igrač u povijesti Eurolige s minimalno 250 ukradenih lopti. S druge strane, Vujčić je propustio postati tek drugi igrač u povijesti s barem 1000 skokova, ali nema sumnje kako će to ostvariti vrlo skoro.

Do poluvremena su ipak uspjeli smanjiti na minus 12, no bliže Grcima od toga više nisu došli. U 29. minuti Dimitris Diamantidis je zabio za plus 23 (61:38), a četiri minute kasnije Nick Calathes je postavio rekordnih 67:42. Mike Batiste predvodio je "zelene" do pobjede sa 17 koševa, a najbolji strijelac u momčadi Velimira Perasovića bio je Boštjan Nachbar s 13 poena, ali i šest izgubljenih lopti.

Predvođeni raspoloženim Jonasom Mačiulisom Armani Jeans je slavio u Valenciji. Mačiulis je za 30 minuta igre ubacio 26 koševa, upisao sedam asistencija i tri skoka, čime će postati jedan od najizglednijih kandidata za titulu MVP-a kola. Gosti iz Milana su vodili cijelu utakmicu i njihova pobjeda je apsolutno zaslužena. Već poslije prve četvrtine imali su devet razlike, a svaki put kada bi domaćin makar i pomislio na povratak, reagirao bi Mačiulis i važnim koševima vratio mir u redove svoje momčadi.

Uz potporu Davida Hawkinsa (17 koševa na utakmici) Armani je na poluvremenu vodio sa 16 razlike (44:28) i druga pobjeda u skupini bila je neminovna. Valencia je pokušavala i trudila se, ali nije išlo. Gosti su jednostavno bili u boljem raspoloženju i nisu dopuštali preokret.

Dapače, kada su još malo pojačali ritam stigli su do 25 koševa prednosti (59:34) i tu je priči definitivno bio kraj. Baš kao Panathinaikos, i Armani se do kraja utakmice opustio, ali to ne može zasjeniti sjajnu predstavu koju su pružili. Osim Mačiulisa i Hawkinsa, odličnu je partiju odigrao i Marius Petravičius (18 koševa), dok je najefikasniji igrač domaćih, kojima je ovo treći poraz, bio Rafa Martinez (15).

Euroliga - skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

CSKA Moskva65:55Petrol Olimpija
Valencia69:80Armani Milano
Panathinaikos84:61Anadolu Efes
1Panathinaikos 73+99
2Petrol Olimpija 64+6
3Valencia 55-6
4Anadolu Efes 55-12
5Armani Milano 46-29
6CSKA Moskva 37-58

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!