Nogomet

Vučević: "Možemo učiti od Barcelone"

S PoljudaBernard Jurišić • utorak, 30.11.2010.
Vučević: "Možemo učiti od Barcelone"
Foto: Duje Bonačić

Pred Hajdukom je presudna utakmica nakon koje će se znati hoće li u posljednjem kolu u Bruxellesu splitska momčad imati šansu za osigurati europsko proljeće. Trener Goran Vučević s umjerenim optimizmom dočekuje AEK...

Osijek je arhiviran, pred Hajdukom je AEK. Posljednja službena utakmica na Poljudu ove sezone ima onaj naš klasičan pridjev "povijesna", makar se iz atmosfere u Splitu to ne bi moglo zaključiti. Pobjedom protiv grčkog predstavnika Hajduk ostaje u igri za prolazak u europsko proljeće.

"Ovo je utakmica od iznimnog značaja, makar bih naglasio da je veliki dio posla odrađen prije, samim ulaskom u Europsku ligu. Treba čestitati bivšem treneru Poklepoviću na tom uspjehu, a mi smo tu da učinimo što je god moguće da dobar rezultat ostvarimo i sad. Siguran sam da će igrači dati sve od sebe za dobar rezultat, a po meni je to samo pobjeda", rekao je Hajdukov trener Goran Vučević u najavi utakmice.

Vučević se dobro upoznao s mogućnostima grčkog predstavnika, uživo je gledao derbi protiv Olympiakosa minulog vikenda.

Trebotić: "Sredina će odlučiti"

Dinko Trebotić sve je važnija karika splitske momčadi, očekuje ga se u početnih 11 i u srijedu.

"Očekivanja su velika, a očekujem pobjedu. Uz našu publiku sve je otvoreno, sve se može, nadam se da ćemo ih visoko napasti i doći do pobjede. Navikli smo već na težak teren, morat ćemo se prilagoditi. Nije sve u borbenosti i srčanosti, uz to treba nešto i znati odigrati. Većini nam je ovo prva europska sezona i normalno je da ponekad osciliramo u izvedbama."

S tremom 20-godišnji veznjak nema problema. "Malo treme osjećam, ali veća me trema uhvati kad sam na klupi, kad igram nervoza brzo nestane."

Trebotić smatra da će se najvažnija bitka voditi u središnjici. "AEK je dobro posložena ekipa, ali nisu nepobjedivi. Već smo u Ateni vidjeli da s njima možemo igrati. Onaj tko bude imao više raspoloženih pojedinaca bit će bliži pobjedi, tko dobije bitku na sredini bit će bliže pobjedi."

"Riječ je o protivniku kojeg se mora poštovati, i oni imaju jako velike šanse za prolaz dalje i oni dolaze ostvariti dobar rezultat. Teren će biti težak, već protiv Osijeka smo to vidjeli, bit će teško odigrati utakmicu na način na koji želimo. No, kako je nama, tako je i njima, neće tu biti neke velike kombinatorike, ali zato ostaju one druge stvari - želja, borbenost i glad za pobjedom. Riječ je o iznimno discipliniranoj momčadi koja igra na kontre, čvrsto i disciplinirano igra iza i čeka svoju šansu. Utakmica se igra 90 minuta i tako se trebamo postaviti. Igra koju bih želio sprovesti bit će jako teško, gotovo nemoguće. Onaj koji ne pogriješi, taj će na kraju vjerojatno i pobijediti."

Iako je riječ o utakmici koja Hajduku nakon 16 godina može osigurati europsko proljeće, euforije poput one koja je pratila "bile" protiv bukureštanskog Dinama, Uniree i Anderlechta ovog puta nema. Krivci za to su lošiji rezultati Hajduka u posljednjem periodu, loše vrijeme, ali i puno utakmica tijekom ove jeseni koje su "zasitile" navijače.

"Nema velike euforije u gradu, s mirom se pripremamo za tu utakmicu i to donekle i nama odgovara, no vjerujem u podršku s tribina, posebno sa sjevera i siguran sam da će nas navijači pratiti."

Što je Hajdukova najveća prednost protiv AEK-a?

"Naši su igrači veliki individualci i to smatram našom najvećom prednošću. U mnogo situacija smo utakmice rješavali inspiracijom pojedinaca, igrača koje morate čekati i koji su nepredvidivi. Najvažnije će biti odigrati disciplinirano u rasporedu, imamo puno igrača koji su orijentirani prema naprijed ali morat ćemo dobro zatvoriti prilaze svojim vratima. Promjena u odnosu na Osijek će biti, ali ne bih govorio o sastavu, neka to ostane tajna. U više sam navrata rekao da je nerealno imati neka visoka očekivanja, rekao sam da ćemo mi dati sve od sebe, ali naravno da nitko ništa ne može garantirati, niti smo mi neki favoriti uoči ove utakmice. Po mojim procjenama mislim da je to lošija momčad i od Zenita i od Anderlechta i tu vidim našu šansu."

AEK u Split stiže bez Djebboura, jednog od važnih karika grčke momčadi.

"Imaju oni širok kadar igrača, siguran sam da će imati adekvatnu zamjenu. Vidjeli ste koliko smo imali problema protiv "druge" momčadi Zenita, možda bi bilo puno bolje da su igrali oni najbolji. Slično je bilo i protiv Osijeka, kad je igralo puno igrača koji su manje igrali i koji se žele dokazati. Teško je reći je li bolje što nekoga nema ili ne."

Vučević ne razmišlja o svom trenerskom statusu, kaže da mu je u glavi i dalje najprije omladinska škola.

"Niti malo se ne opterećujem svojim statusom, ali percepcija javnosti je ovdje posve pogrešna. Gledali ste jučer utakmicu Barcelona - Real, sad mnogi nakon jedne utakmice kažu "Mourinho ne valja", bez obzira što je napravio dosad. Meni je projekt omladinske škole i dalje najvažniji, a na upravi je da odluči što je za klub najvažnije."

Osvrnuo se Hajdukov trener i na jučerašnji "El Clasico" u kojemu je njegova Barcelona "ispeglala" Real s 5:0. "Fasciniralo me je što je nakon utakmice Guardiola rekao da nije on ostvario ovu pobjedu protiv Reala nego Cruyff i Rexach i da je to produkt dugoročnog rada. Barcelona je jučer u momčadi imala 8 igrača iz svog omladinskog pogona. To je put do uspjeha, nikad mi nećemo biti Barcelona, ali možemo izvući neke pouke i pokušati ih primjeniti što je bolje moguće."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.11.2010. u 22:10
    i onda je svizac zamotao cokoladu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2010. u 18:53
    bravo, evo ti keks za ovu izjavu
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8830.11.2010. u 16:53
    Možete učiti, ali nećete naučiti
    Dalmatinac88
  • Mihalj30.11.2010. u 14:58
    lol gorane uči za početak iz vlastitog dvorišta
    Mihalj
  • Obrisan korisnik30.11.2010. u 14:43
    bez obzira na lošu formu virujen u pobjedu, valda će igrat bar sad kad ih menađeri gledaju
    Obrisan korisnik