Nogomet

Beckenbauer predlaže SP u siječnju

Ante Zovko • subota, 04.12.2010.
Beckenbauer predlaže SP u siječnju
Foto: EPA

Član Fifina izvršnog odbora Franz Beckenbauer ne slaže se s dodjelom dvaju domaćinstava svjetskih prvenstava u isto vrijeme, a za turnir u Kataru ima zanimljiv prijedlog.

Nakon što je FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. odlučila dodijeliti Kataru, pustinjskoj zemlji u kojoj temperature ljeti dosežu i 50 Celzijevih stupnjeva, sve je više zabrinutih glasova iako su budući domaćini najavili kako će na raspolaganju biti najmodernija klimatizacijska tehnologija.

Franz Beckenbauer, koji je osvajao svjetski naslov kao igrač 1974. i kao trener 1990., trenutačno je član Fifina izvršnog odbora, a mandat mu traje do ožujka sljedeće godine.

Dosadašnji običaj bio je da se svjetske smotre održavaju u ljetnim mjesecima, i to na sjevernoj hemisferi. Kaiser Franz izjavio je za Bild kako bi se trebalo razmisliti o drugačijem rješenju za katarsko prvenstvo.

"U siječnju i veljači ondje imate ugodnih 25 stupnjeva. Kalendar najvećih liga trebao bi se mijenjati za 2022. godinu, ali mislim da tu ne bi bilo velikih poremećaja. Alternativa su kontrola klime i veliki troškovi za stadione i navijačke zone."

Legendarni Nijemac izrazio je i nezadovoljstvo na koji je način FIFA odjednom odredila domaćine dva svjetska prvenstva, Rusiju 2018. i Katar 2022. Beckenbauer se dugo opirao takvom rješenju: "Bila je pogreška istog dana glasovati za 2018. i 2022. Ja bih bio najsretniji da smo odluku za 2022. ostavili sljedećoj generaciji."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!