Nogomet

Tottenham izaziva prvaka Europe za vrh

Mihaela Bradovski • utorak, 07.12.2010.
Tottenham izaziva prvaka Europe za vrh
Foto: EPA

U utorak počinje posljednje, šesto kolo Lige prvaka. Neki su putnici za drugi krug poznati, neki se još traže, a neki će završnih 90 minuta iskoristiti tek za popravak dojma...

Skupina A

Uoči posljednjeg, šestog kola u skupini A sve je poznato kada je u pitanju prolazak dalje, odnosno oproštaj od Europe. Pobjednik skupine tražit će se između aktualnog prvaka Intera i Tottenhama, koje danas očekuju gostovanja u Nizozemskoj i Njemačkoj.

Vezane vijesti

Stratezi Twentea i Tottenhama najavili su promjene u početnim sastavima u odnosu na prošle susrete. Michel Preud'homme najveću će promjenu napraviti na vratima, 40-godišnjeg Sandera Boschkera očekuje europski debi. "Imamo dva vrhunska vratara, a s obzirom na to da nemamo što izgubiti odlučio sam se Boschkera." Prisjećajući se prvog dvoboja s engleskim sastavom 51-godišnji Belgijac je zaključio: "U svim drugim susretima bili smo u igri, a niti tada nismo bili toliko loši koliko 4:1 poraz sugerira." Nizozemski će sastav biti jači za Dwighta Tiendallija koji se u konkurenciju vraća nakon ozljede koljena. Što se tiče gostujućeg kadra Harry Redknapp je potvrdio kako su na put krenuli dvojbeni Robbie Keane, Jermaine Jenas i Luka Modrić kojeg muči prehlada. "Napravit ćemo nekoliko promjena jer nekolicina igrača ima tu nesreću da ne može igrati koliko bi možda voljeli. Slijede nam važne utakmice i važno nam je razvući klupu. To ne znači da ćemo odustati od prvog mjesta, ono nam je itekako važno."

U drugom susretu skupine Werder će ugostiti Inter. I dok će gosti tražiti tri boda i što više pogodaka kako bi stigli do prve pozicije, sastavu Tomasa Schaafa ostaje tek želja da se od Europe oproste što časnije. Strateg domaćih priznao je kako će teškog srca gledati daljnje utakmice Lige prvaka, ali vjeruje kako će njegova momčad reagirati pozitivno u ovako velikoj prilici, kao što je domaćinstvo aktualnom prvaku. "Upravo je protivnik taj koji nas toliko motivira, bit će ovo veliki izazov za nas, a suprotno mnogim mišljenjima mi danas idemo po pobjedu." Španjolac na klupi milanskog kluba također je najavio juriš na sva tri boda iako u razmišljanjima nije otišao dalje od iduće faze. "Imamo priliku završiti prvi i dat ćemo sve od sebe da je i iskoristimo. Vrlo je važno za talijanski nogomet da ostanemo što dulje u natjecanju, a po dosadašnjim igrama mislim da nam ide dobro." Schaaf je odluku o nastupu prepustio upitnim Pizarru i Silvestreu, dok se dugačkoj listi Interovih izostanaka priključio i Dejan Stanković.

Skupina B

Situacija u skupini B nešto je neizvjesnija, no ne kada su u pitanju prva dva mjesta. Schalke i Lyon već su osigurali mjesto u skorašnjem ždrijebu, dok je porazom u prošlome kolu Benfica kompromitirala svoje izglede. Još uvijek nije sigurna niti za nastupe u Europskoj ligi.

"Mi ćemo protiv Hapoela krenuti po pobjedu u eventualno prvo mjesto, no ne kako bi s njim izbjegli prvoplasirane sastave, već zbog toga što bi uzvrat na domaćem terenu bio lijepa prednost. Volio bih kada bi momčad stigla do izdanja suprotnog onima protiv Schalkea i Benfice u četvrtom i petom kolu", kratko je najavio susret trener Lyona, Claude Puel. Domaći će sastavu posljednji dvoboj skupine morati bez ozlijeđenog Gourcuffa, ali se očekuju nastupi oporavljenih Crisa i Toulalana. Eli Gutman današnjeg protivnika vidi za najbolju momčad skupine. "Smatram a je Lyon najkompletnija, a time i najbolja momčad u ovoj skupini i jasno je da nećemo imati lagan posao. Igrat ćemo bez pritiska. U prvome smo dvoboju loše startali, ali od tada smo napravili napredak i očekujemo bolje izdanje."

Jorge Jesus, strateg Benfice nada se kako će njegova momčad uspjeti izboriti pobjedu, kako bi otklonila strahove i ugrabila mjesto u Europskoj ligi. "Pobjedom ne bismo ovisili o ishodu druge utakmice. Osjećamo da smo mogli postići više od borbe za treću poziciju i priznajem kako nismo dohvatili svoj glavni cilj. Gubili smo na sitnicama i nedostatku iskustva." Trener gostujućeg sastava, Felix Magath uoči puta u Portugal istaknuo je kako Benfica igra vrlo dobro na domaćem terenu i to vidi najvećom preprekom k novom uspjehu. "Naše će mogućnosti bit na pravom testu, igramo protiv momčadi koja igra sjajno pred vlastitim navijačima. Ključno će biti koliko brzo ćemo uspjeti iskontrolirati njihove napade." Dobre vijesti za navijače domaćina su oporavci Aimara i Airtona, dok je Magatha najviše razveselila pozitivna ocjena Raulova stanja.

Skupina C

U skupini C sve je jasno, Manchester United i Valencia o prvom će mjestu odlučiti današnjim međusobnim dvobojem na engleskom tlu, dok utakmica između Bursaspora i Rengersa neće odlučivati o ničemu. Škotska momčad ide u Europsku ligu.

Nakon slobodnog vikenda momčad Alexa Fergusona dočekuje Valenciju u europskom dvoboju koji će odlučivati o vrhu skupine. Unitedova je računica jasna, u igri je sve osim poraza, no pred svojim će navijačima i protiv direktnog protivnika ciljati samo na jedno - pobjedu. "Igrat ćemo danas u našem najjačem sastavu, a zatim imamo šest dana da se pripremimo za Arsenal. Gledajući prošle susrete s Valencijom uvijek je bilo tijesno, a mislim da će tako biti i ovoga puta." Na listi izostanaka nalaze se Brown, Evans, Scholes, Evra, Owen, Hargreaves i Valencia. Unai Emery pak ne krije kako je prvo mjesto cilj koji je zadan nakon ždrijeba. "Prvi cilj, onaj da se kvalificiramo smo uspješno prošli, a sada idemo na onaj krajnji. Želimo proslaviti pobjedu na mjesto kao što je Old Trafford. Ta bi pobjeda poslala upozorenje budućim protivnicima." Upitni za dvoboj na Otoku su Miguel i Sanchez, a u Španjolskoj su ostali Navarro, Fernandes, Topal i Mathieu.

Bursasporov debi u Ligi prvaka završit će domaćinstvom Rangersu i bit će to posljednja prilika momčadi Ertugrula Saglama da osvoji koji europski bod. "Neće biti lako, ali naša želja je da europski put završimo pobjedom, a pritom pokažemo kako znamo igrati kvalitetno i na najvišoj razini. Što se tiče naših današnjih protivnika, mislim da mogu daleko dogurati u Europskoj ligi." Kako Walteru Smithu i njegovim igračima današnji rezultat ne znači ništa u natjecateljskom smislu, škotski je stručnjak pronašao motiv. Više osobni, ali ne sumnja kako će ga u želji za revanšom popratiti i odabrani sastav. "U sezoni 74./75. stigao samo u Bursu s Dundee Unitedom i tada sam kao igrač izgubio s minimalnih 1:0. Danas želim bolji rezultat, a to je pobjeda." Saglam protiv Rangersa neće moći koristiti usluge Yildirim, Öztürka i Tandogana, dok je pod znakom upitnika nastup Damiana Steinerta. Gostujuća strana bit će jača za Bougherru i Beattiea.

Skupina D

Barcelona je prema očekivanjima osvojila prvo mjesto u skupini D i mirna je uoči posljednjeg dvoboja, miran je na posljednjem mjestu i Panathinaikos, dok će se velika bitka voditi za drugo, odnosno treće mjesto. Lakši posao imat će trenutno drugoplasirani Kobenhavn koji osim boda prednosti ima i domaćinstvo grčkom sastavu.

"Pretpostavljamo da će Barcelona odmarati svoje najbolje, odnosno najistrošenije igrače i jasno nam je što moramo. Tri boda su imperativ, a vjerujem kako ćemo stići do njih jer su moji igrači svjesni da danas ispisuju povijest", najavio je dvoboj protiv Panathinaikosa Stale Solbakken, dok je Jesualdo Ferreira obećao borbu za ponos. "Mi smo u svim našim ciljevima upisali neuspjehe, a sve što nam je ostalo je borba za ponos. Dat ćemo sve od sebe kako ne bi još jednom ispali protivnik protiv kojeg se da igrati bez veće muke. Inače, smatram kako je Kobenhavn jako dobro odradio natjecanje u skupini i bilo bi potpuno zasluženo kada bi nastavio svoj put u Ligi prvaka." Domaći sastav osiguranje druge pozicije tražit će jači za N'Doyea, Vingaarda i Antonssona. U kadru 18-orice Panathinaikosa neće biti Seitaridisa i Govoua.

Žele li stići do druge pozicije nogometaši Rubina morat će ponoviti prošlosezonski uspjeh na Nou Campu. "Moji igrači shvaćaju o kakvoj se prilici nalaze, ali svima je jasno kako nam neće biti lako. Igrati protiv Barcelone znači koncentrirati se na obranu svog gola, a nama ovdje trebaju i pogoci", kratak je u najavi bio Kurban Berdijev. "Ne uspijemo li danas bit ćemo razočarani, ali otići ćemo s uzdignutom glavom." Roman Sharonov najvjerojatnije će biti spreman za susret odluke nakon što se oporavio od ozljede koljena. "Mi smo svoj posao odradili, ostao je respekt prema navijačima što znači da ćemo bez obzira na promjene željeti sva tri boda." Guardiola je ranije najavio kako će odmoriti Iniestu i Messija, no kako B momčad za vikend igra važnu utakmicu nije mogao posegnuti za zamjenama. Sigurno je kako će pošteđen biti Xavi.

Liga prvaka, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Twente3:3Tottenham
Werder Bremen3:0Inter
1Tottenham 618:11+711
2Inter 612:11+110
3Twente 69:11-26
4Werder Bremen 66:12-65

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!