Zimski sportovi

Jelušić: "Još uvijek sam za svjetski vrh"

Damir Žbulj • srijeda, 22.12.2010.
Jelušić: "Još uvijek sam za svjetski vrh"

Zagreb i Sljeme po sedmi će put ugostiti najbolje svjetske skijaše i skijašice. Utrka Audi FIS World Cup "Vip Snow Queen Trophy" održat će se 4. i 6. siječnja 2011. godine, a prvi će put i ženski i muški slalom biti održane kao noćne utrke, što će pridonijeti atraktivnosti ove manifestacije.

Zagreb će početkom siječnja ponovno postati središte svjetskog skijanja. Utrka na Sljemenu jedan je od najvažnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, a u ime organizatora javnosti se obratio Miho Glavić predsjednik organizacijskog odbora utrke: ''Nakon godina organizacije ovakvog vrhunskog događaja, smatramo da smo uspjeli ispraviti većinu pogrešaka koje smo napravili proteklih godina, da smo neke stvari doveli u red te da nas očekuje još jedan odličan sportski događaj. Utrka na Sljemenu je velika sportska priredba za grad Zagreb, ali i čitavu Hrvatsku. Prošlu utrku prenosile su 22 televizijske postaje, a utrka ženskog slaloma bila je najgledanija utrka u Svjetskom skijaškom kupu.

Ivica se regenerira

Ivica Kostelić nalazi se u Daruvarskim toplicama. Obavlja regeneraciju nakon napornih utrka, neće nastupati u Bormiu kako bi se što bolje pripremio za sljemensku utrku, a preko Pavleka uputio je pozdrave i poruku svojim navijačima te svima koji će doći na Sljeme: ''Sljeme mi je najdraža utrka Svjetskog kupa jer je to domaća utrka na brdu gdje sam napravio prve skijaške korake i gdje sam odrastao. To je ujedno i najbolje organizirana utrka u Svjetskom kupu, a sjajnu organizaciju upotpunjuju navijači koji podižu nezaboravnu atmosferu i navijaju za svakog skijaša bez iznimke. Pozivam navijače da dođu u što većem broju i uživaju u spektaklu.''

Zamjenica gradonačelnika, Jelena Pavičević-Vukičević u ime grada Zagreba pojasnila je važnost ove manifestacije, koja je iznimno bitna za turističku promidžbu grada, ali i čitave Hrvatske: ''Grad Zagreb će i u 2011. godini maksimalno podržati, koliko će biti u mogućnosti, četiri važne priredbe, a to su utrka na Sljemenu, PBZ Zagreb Indoors, Hanžekovićev memorijal i Zagrebački maraton. Uz sve probleme financijske prirode, veliki grad, poput Zagreba, zaslužuje te manifestacije, kao dio prepoznatljive turističke ponude.

''Utrka na Sljemenu je veliki sportski, ali i turistički događaj te bih željela uputiti poziv Zagrepčanima, ali i svim stanovnicima Hrvatske i zemalja regije da dođu na Sljeme i budu dio jedne velike sportske priče. Grad Zagreb u samo malom dijelu sufinancira ovu manifestaciju pa se ovim putem zahvaljujem i svim sponzorima koji su omogućili ovu utrku'', zaključila je Pavičević-Vukičević.

Uz Ivicu Kostelića, koji će biti jedan od glavnih favorita muške utrke, hrvatska uzdanica bit će i Natko Zrnčić-Dim. Mladi skijaš nedavno je osvojio svoje prve ovosezonske bodove, a utrka na Sljemenu bit će mu prilika da se napokon plasira i u drugu vožnju jedne slalomske utrke: ''U početku ove sezone nisam ostvario rezultate koje samo očekivao. Malo nesreće, par izlijetanja, ali nisam gubio nadu i rezultat je stigao. Siječanj mi je najvažniji mjesec jer dolaze utrke u Wengenu i Kitzbühelu, ali i na Sljemenu će dati sve od sebe. To je domaća utrka, neće biti predaje, skijat će na sve ili ništa te se nadam drugoj vožnji.''

Janica i Nika humanitarke

U prostorijama glavnog sponzora utrke, u Gajevoj ulici u Zagrebu, u petak na Badnjak od 12 do 14 sati naša najtrofejnija skijašica Janica Kostelić prodavat će karte za sljemenske utrke, a prihod od prodaje je namijenjen za pomoć Specijalnoj bolnici za kronične dječje bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Janici će u prodaj pomagati i Nika Fleiss, koja je od ove godine i na čelu SQT redakcije novih medija te će biti zadužena za promociju utrke na društvenim mrežama, posebno Facebooku i Twitteru.

Ana Jelušić nada se dobrom rezultatu na domaćoj utrci, a 16. mjesto u francuskom Courchevelu, nakon lošeg ulaska u sezonu, sigurno će biti poticaj za što bolji nastup na Sljemenu: ''Loše sam ušla u sezonu, nakon izlijetanja te ne ulaska u drugu vožnju, ovo 16. mjesto je možda mali korak što se tiče rezultatskog napretka, ali je veliki korak za moje samopouzdanje. Ta utrka mi je pokazala da još uvijek donekle spadam u svjetski vrh, međutim, odlično treniram, zadovoljna sam i brza i to je jedino što je bitno, a rezultati će doći. Godina na izmaku mi je bila pomalo neobična, ali zatvaram jednu stranicu i otvaram drugu, do Sljemena ću biti apsolutno spremna te ovim putem pozivam sve da dođu na Sljeme, da nas bodre i navijaju te da stvore atmosferu na koju smo svi navikli.''

Što se tiče samog skijališta i zasnježenja staze, Sljeme je spremno, a to su potvrdili Dragutin Žiljak i Vedran Pavlek. Na stazi ima 60 centimetara umjetnog snijega, a dugoročna vremenska prognoza je povoljna te u tom pogledu ne bi trebalo biti nikakvih problema.

''Što se tiče snijega, Sljeme nikad nije bilo spremnije. Na utrci će biti testiran i novitet za televizijske prijenose. U kolce će biti ugrađeni uređaji pomoću kojih će gledateljima biti omogućeno da vizualno prate zaostatak natjecatelja za vodećim u poretku. U Zagrebu će se uređaji ugraditi u svaka osma vrata, ali pošto je riječ tek o eksperimentu gledateljima neće biti ovaj put omogućeno da na ovaj novi način uživaju u prijenosu,'' pojasnio je Pavlek.

Proračun utrke je u ovim recesijskim vremenima smanjen, ali organizator još uvijek garantira da ni natjecatelji, ali niti gledatelji neće biti uskraćeni za kvalitetu u bilo kojem pogledu.''Naravno, i mi smo se prilagodili kriznim vremenima. Proračun je smanjen s 25,5 milijuna kuna na 23,5 milijuna. Nagradni fond utrke smanjen je za 11% te će ovaj put iznositi 120 tisuća eura, i za mušku i za žensku utrku, bez razlike između spolova. Karte su po cijeni od 100 kuna za jedan ili 150 kuna za oba dana, a osim besplatnog prijevoza u cijenu karte uključena je i besplatna konzumacija hrane i pića te zabava na Krumpirištu,'' zaključio je Vedran Pavlek.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!