Rukomet

Goluža: "Daj Bože da bude dočeka"

Iz zračne luke Pleso:Damir Žbulj • petak, 07.01.2011.
Goluža: "Daj Bože da bude dočeka"
Foto: Davor Sajko

Bliži nam se još jedno veliko rukometno natjecanje, a naši reprezentativci spakirali su kofere i krenuli put Švedske. Usputna stanica bit će im Pariz, gdje će na pripremnom turniru odmjeriti snage s Južnom Korejom i domaćinom Francuskom te tako odraditi posljednju provjeru pred odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Bliži se početak svjetske rukometne smotre, očekivanja su, kao i obično kada su u pitanju naši reprezentativci, velika, ali i realna. Hrvatska je sigurno jedan od favorita za osvajanje medalje i na ovom natjecanju, a prije samog otvaranja prvenstva i prve utakmice protiv Rumunjske, izabranici Slavka Goluže odigrat će pripremni turnir u Francuskoj gdje će u dvije utakmice pokušati izbrusiti završnu formu.

Izbornik Goluža umjereni je optimist pred odlazak na završni turnir u Pariz, ali je svjestan kako je uz Hrvatsku još nekoliko reprezentacija sposobno uzeti medalju. "Neće nam biti lako u Švedskoj. Imali smo premalo dana za kvalitetne pripreme, a istrošeni igrači koji su nam se posljednji priključili nisu imali dovoljno vremena za oporavak. Znam da naši navijači puno očekuju od reprezentacije, a mi ćemo se potruditi da ih ne razočaramo. Nadam se da smo sve odradili što smo trebali, a momci će dati sve od sebe da naprave dobar rezultat. Kad se sjetim dočeka koje su nam priredili, daj Bože da se nešto tako ponovi. Puno stvari se mora posložiti, bit ćemo skromni kao što smo i uvijek bili, ali nemamo se čega bojati", pred odlazak je izjavio Goluža.

Mogućnost za Čupića

O vjerojatnosti da se reprezentativno krilo Ivan Čupić ipak oporavi i priključi reprezentaciji u Švedskoj izbornik je progovorio: "Ne razmišljam ni najmanje o tome. Na njemu je da misli samo o sebi i svom oporavku, a hoće li i da li će uopće postojati takva mogućnost, razmišljat ćemo naknadno."

"Na turniru u Francuskoj cilj nam je još malo uigrati ekipu, posložiti neke stvari pred prvu utakmicu protiv Rumunjske, a najbitnije da se sačuvamo od daljnjih ozljeda. Razmišljamo samo o utakmici protiv njih, makar smo svjesni da će se u dvije utakmice, protiv Srbije i Danske, odlučivati o bodovima koje ćemo prenositi u idući krug natjecanja. Svi će biti posebno napaljeni protiv nas, ali očekujem od igrača da daju sve na parketu i da prikažu borbenost i fanatizam kakvu još do sada nisu prikazali", zaključio je izbornik.

Ozljede su i pred ovo natjecanje načele našu reprezentaciju, posebno na desnom krilu gdje smo ostali i bez Horvata i bez Čupića pa će najveći teret na svoja leđa preuzeti, uz debitanta Matulića, Vedran Zrnić: "Zadovoljni smo odrađenim pripremama, ali bilo bi bolje da smo imali više vremena. U dvije pripremne utakmice vidjet ćemo naše slabosti i nedostatke, tako da ih imamo prilike popraviti. Koreja igra brzi rukomet, Francuzi su nam stari rivali, ali najbitnije je da ne bude više ozljeda. Otpali su Horvat i Čupić pa je na meni ostao veliki teret na tom desnom krilu."

Domagoj Duvnjak ove godine zablistao je u svom klubu, ali reprezentacija je uvijek nešto posebno: "Cilj nam je odigrati kvalitetan turnir u Francuskoj, uigrati još neke kombinacije, ali rezultat neće biti u prvom planu. Nadamo se samo kako više neće biti ozljeda te kako ćemo svi spremni dočekati tu prvu utakmicu. Očekivanja su velika jer imamo odličnu momčad, ali najbitnije je da idemo iz utakmice u utakmicu. Prva će sigurno biti najvažnija i bit će sasvim drugačija od one u Karlovcu kada smo ih nadigrali. Nemam neki poseban osjećaj što se tiče rezultata, ali nadamo se najboljem, a mi ćemo dati sve od sebe da to i ostvarimo."

"Što se tiče mog kluba, mogu samo reći da sam izuzetno zadovoljan. U prvenstvu smo prvi, imamo 18 uzastopnih pobjeda, a iskustvo igranja u velikom klubu me sigurno ojačalo. Odlično treniramo, igramo jake utakmice i osjećam da napredujem iz dana u dan", završio je Duvnjak pred ukrcaj na zrakoplov.

Na lijevom krilu puno se očekuje od Manuela Štrleka, koji je na posljednjoj europskoj rukometnoj smotri izabran u najbolju momčad prvenstva: "Dobro smo radili na pripremama i spremni idemo na turnir u Pariz kako bi isprobali uigrane akcije. Rezultat je manje važan, a bitno je da svi zdravi otputujemo u Švedsku. Prva utakmica je protiv Rumunjske, izbacili su Ruse i sigurno nam neće biti lako u tom susretu. Idemo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti kuda će nas to odvesti."

Bitan kotačić Golužine obrane sigurno će biti i Marko Kopljar, a što on misli o našim suparnicima ukratko je pojasnio: "Prvi susret nam je sigurno najvažniji. Treba pobjedom probiti led i u što boljem raspoloženju dočekati ostale susrete. Nedavno smo ih dosta uvjerljivo dobili, ali ovo će biti jedna sasvim nova utakmica. Zadovoljan sam odrađenim pripremama, puno nas se rotira u obrani i sigurno ćemo biti na visini zadatka. U skupini smo još sa Srbijom, koja je dosta nepredvidiva s jakom vanjskom linijom i oni svakako mogu biti opasni, dok Danci dolaze u malo promijenjenom sastavu, ali uvijek su opasni, pogotovo na skandinavskom terenu."

Trener reprezentativnih vratara Vlado Šola zadovoljan je odrađenim pripremama i stanjem naših vratara pred nadolazeće prvenstvo: "Imali smo dovoljno vremena da odradim sve što sam mislio s vratarima. Mjerili smo im laktate, rezultati su izvrsni te neće biti problema s umorom ili upalama. U završnici priprema još ćemo malo poraditi na njihovoj glavi, ali sve u svemu, mi smo spremni."

Igor Vori, raspoložen kao i uvijek, također je u nekoliko rečenica iznio svoja očekivanja pred još jedno veliko natjecanja: "Nismo imali baš previše vremena za uigravanje, ali zato ćemo iskoristiti još ove dvije utakmice u Francuskoj da izbrusimo formu. U skupini nas u prvoj utakmici očekuje Rumunjska, a ta prva je sigurno najvažnija. Ono što je bilo u Karlovcu treba ostaviti iza nas. Ovo je nova utakmica, igrat će rasterećeno, željni revanša i sigurno će im biti lakše nego nama."

Promjena izbornika nije puno promijenila u sustavu i taktici naše reprezentacije, a Vori je tu dovoljno dugo kako bi to i potvrdio: "Ma, nema tu velikih promjena. Svi smo tu zajedno već godinama, a Goluža čak i dulje od mene. Naravno da bi bio zadovoljan sa zlatom, ali nismo u nekim oblacima. Skromni smo kao i uvijek i mogu reći kako ćemo, kao i uvijek, u svakoj utakmici dati svoj maksimum."

Izbornik Goluža još se na kraju malo osvrnuo i na naše buduće suparnike: "Koncentrirani smo trenutno samo na tu prvu utakmicu protiv Rumunja. Oni sigurno žele pokazati da su bolja momčad, od one koju smo porazili u Karlovcu te da im je to bio samo jedan loš dan. Srbija ima jaku vanjsku liniju, ali mislim da imamo recept za njih. Oni su više šuteri nego dodavači pa agresivnom igrom na njihove vanjske igrače možemo puno napraviti. Krila su im malo slabija, ali imaju dva dobra pivota. U svakom slučaju će biti teško, ali mi u Švedsku idemo puni samopouzdanja, spremni ostvariti rezultat koji naši navijači očekuju od nas."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.01.2011. u 12:04
    ma meni i dalje nije jasno zašto je uzeo pešića a nije šunjića.. jel zna netko odg??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2011. u 10:49
    Nije bitno hoće biti zlato ili ne, najbitnije je ne iznevjeriti nas navijače i umrijeti muški. Sretno junaci!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2011. u 00:22
    Momcad je vec dugo na okupu, zadrzali su sustav igre. Napredak se ocekuje u jos boljoj obrani i tranziciji, a takodjer i brzom centru kao jednom od taktickih varijanti. Danasnji rukomet je rukomet visokog tempa i nasi se moraju brzo vracati nazad u obranu. Bitno je u tome da oni ne minjaju puno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.01.2011. u 23:58
    kopljar bitan igrac...hahahahha, smjesno da se toliko oslanjaju na tog antitalenta..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.01.2011. u 20:40
    sretno HRVATSKA !!!
    Obrisan korisnik