Tenis

Škugor zapeo nakon meč-lopte

Iz Doma sportovaIvor Krapac • ponedjeljak, 31.01.2011.
Škugor zapeo nakon meč-lopte
Foto: FaH

Iako je imao jako dobru šansu, Franko Škugor nije došao do iznenađenja na startu PBZ Zagreb Indoorsa - petopostavljeni Nijemac Florian Mayer izmaknuo mu je u tri seta, uz preokret nakon izgubljenog prvog. Franko je imao i break prednosti u odlučujućoj dionici, a kasnije i meč-loptu u tie-breaku...

U Zagreb nije došao s puno samopouzdanja, forma u kojoj je bio prošlog ljeta u međuvremenu se izgubila, no ako je suditi po odigranom protiv Floriana Mayera u prvom kolu zagrebačkog Indoorsa, Franko Škugor polako se vraća boljim izdanjima. Nije dobio, peti nositelj iz Njemačke opravdao je status favorita s 3:6, 6:3 i 7:6(6), ali odigrao je pravi meč u kojem su nijanse presudile na drugu stranu.

"Dao sam 200 posto, nisam mogao bolje od ovog", kazao je Franko nakon meča: "Bilo je i peha, i on i ja smo imali meč-loptu - no, barem sam igrao dobro, što dugo nisam ni na treninzima ni u mečevima. Tek prošlog tjedna sam na Challengeru odigrao dobar meč". Bilo je to u Singapuru, uz poraz od Paola Lorenzija, valjda će krenuti i pobjede...

Roko bez glavnog turnira

Roko Karanušić, jedini hrvatski adut u trećem kolu kvalifikacija, zaustavljen je korak do glavnog ždrijeba. Od Roka je sa 6:1, 2:6 i 6:4 jači bio četvrti nositelj, Amerikanac Alex Bogomolov Jr., pa smo ostali bez mogućnosti da u glavnom ždrijebu budu osmorica domaćih tenisača.

Amerikanac će u prvom kolu glavnog turnira ići na još jednog hrvatskog igrača - u utorak ga čeka Antonio Veić, koji je dobio pozivnicu.

23-godišnji Šibenčanin je ovog ponedjeljka s dva breaka prošao prvim setom, a nakon što se Nijemac na sličan način vratio u drugom, u trećem je prvu šansu izborio hrvatski adut. Breaknuo je već u prvom gemu, držao tu prednost, kod 4:2 imao i loptu za dvostruki break prednosti, a nakon što je nije iskoristio, ispustio je servis u dugom osmom gemu. Kod 4:3 imao je dvije nevezane gem-lopte za povećanje vodstva, nije držao.

Ako je break-lopta kod vodstva od 4:2 bila mini meč-lopta, Franko je u tie-breaku dobio i onu pravu. Nakon nadoknađenog mini-breaka zaostatka i propuštenog mini-breaka prednosti kod 5:4, dogodilo se kod 6:5, na Mayerovom servisu, kada se Nijemac izvukao izlaskom naprijed i solidnim volejem na koji je hrvatski adut malo zakasnio i poslao bekhend u mrežu.

Florian Mayer: "U prvom setu Škugor je igrao jako dobro, dok sam se ja ljutio na sebe i sve oko sebe. Kada sam se u drugom setu smirio, bilo je bolje. Treći set bio je vrlo napet, malo sreće otišlo je na moju stranu i dobio sam meč".

"Igrali smo prije godinu dana, od tada se puno popravio, dobro servira, a puno je bolji s crte. Nastavi li tako, može i među prvih sto".

Dva poena kasnije, peti nositelj je mini-breakom zaključio ovaj meč, uz napad forhendom na Škugorovu bekhend-stranu, što 23-godišnji Šibenčanin nije vratio.

Franko je, tako, drugi put u karijeri doživio poraz u prvom kolu zagrebačkog dvoranskog ATP turnira. Prvi put je bio u glavnom ždrijebu prije tri godine, a i tada je pao u trileru, u tri seta protiv Stefana Koubeka, uz propuštene dvije meč-lopte u drugom.

Mayer će za nešto više od mjesec dana vjerojatno ponovno biti u Zagrebu - očekuje reprezentativni poziv za prvo kolo Svjetske skupine Davis Cupa protiv Hrvatske, koje je na rasporedu od 4. do 6. ožujka: "Ovaj turnir je dobra šansa za ATP bodove s obzirom da sam nositelj, pored toga, nije mi daleko od Münchena i bila je ovo dobra prilika da dođem, a naravno, može biti i dobra priprema za ono što nas čeka u ožujku".

"Ne znam hoće li Hrvatska imat Ljubičića, ako ne, šanse su oko 50-50, možda malo na hrvatsku stranu s obzirom da su domaćini. No, mislim da je to biti vrlo izjednačen susret".

"Dugo sam igrao na zemlji, a kada sam prešao u dvoranu, koja mi ne odgovara, izgubio sam samopouzdanje", opisao je Škugor krizu u kojoj se našao i još uvijek traži izlaz: "Za servis mi, istina, dvorana više odgovara, ali u igri se ne osjećam sigurno. No, neću dignuti ruke od dvorane i igrati samo na zemlji - ako želiš postati igrač, moraš biti pravi na svim podlogama".

"Ovakav meč će mi sigurno pomoći, bio sam blizu protiv igrača koji je 38. na svijetu, a ova mu je podloga najdraža, za razliku od mene. To je definitivno pozitivno", zaključio je Franko.

PBZ Zagreb Indoors, 31.1.2011., prvo kolo: Mayer (Njemačka, 5) - Škugor (Hrvatska, WC) 3:6, 6:3, 7:6(6).

Kvalifikacije, treće kolo: Kavčič (Slovenija, 1) - Sidorenko (Francuska, 7) 6:3, 6:3, Koubek (Austrija, 2) - A. Balazs (Mađarska, 5) 6:2, 6:1, Lajović (Srbija) - Bedene (Slovenija) 7:6(4), 6:1, Bogomolov Jr. (SAD, 4) - Karanušić (Hrvatska) 6:1, 2:6, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!