Tenis

Dodig se poigrao sa Španjolcem

Iz Doma sportovaIvor Krapac • ponedjeljak, 31.01.2011.
Dodig se poigrao sa Španjolcem
Foto: FaH

Ivan Dodig zaslužan je za prvu ovogodišnju hrvatsku pobjedu u glavnom ždrijebu PBZ Zagreb Indoorsa. Iako je igrao protiv bolje rangiranog igrača, 26-godišnji Međugorac bio je daleko od autsajdera u dvoboju sa šestim nositeljem Marcelom Granollersom, što je i potvrdio uvjerljivim prolazom u osminu finala...

Za razliku od trilera koji su odigrali Franko Škugor i Florian Mayer, uz pobjedu petopostavljenog Nijemca, drugi singl dana u glavnom ždrijebu zagrebačkog Indoorsa u Ledenoj dvorani nije ponudio previše uzbuđenja. Iz hrvatskog kuta gledanja, i bolje je da je bilo tako.

Ivan Dodig se sa 6:3 i 6:2 razračunao sa šestim nositeljem, Španjolcem Marcelom Granollersom, koji je ovog tjedna na 46. mjestu ATP ljestvice, 38 pozicija bolje rangiran od trećeg hrvatskog reketa. No, na terenu se ta razlika u renkingu uopće nije osjetila.

Dodig je jedini igrač koji je ove godine na Australian Openu uzeo set pobjedniku Novaku Đokoviću, no od toga ne radi preveliku priču. "Svi me sada to pitaju, ali to nije baš stvar zbog koje se divim ili se nešto posebno ponosim - drago mi je, ali iskreno, nije da mi toliko puno znači".

Ivan je u dobroj formi, što je potvrdio za malo više od sat vremena, izborivši se za osminu finala u kojoj će dočekati jačeg iz dvoboja Ukrajinca Ilje Marčenka i srpskog kvalifikanta Dušana Lajovića.

"Nisam očekivao da će biti baš ovako lako. Očekivao sam teži meč, odigrao sam svoje, on se pomalo nije snašao i završio sam što prije je moguće", opisao je Ivan miran dan u uredu: "Nije bilo baš puno igre, dobro sam servirao, solidno reternirao i iskoristio prilike koje su se ukazale".

Dodig je prvi dio posla obavio s dva breaka u prvom setu. Nakon što je poveo s 2:0, Granollers je odmah nadoknadio izgubljeni servis, no break za 3:1 pokazao se ključnim. U nastavku je zadržao prednost.

Više od Granollersa, Dodigu je u Ledenoj problem predstavljala podloga. "Teren je spor, postoji razlika između središnjeg i terena broj jedan, na centru loptica više odskače i još je sporije, definitivno je sporije nego u Australiji. Volim kada je brže i kada loptica skače više, ali općenito volim igrati u dvorani - ne pravi toliko veliku razliku".

U drugom setu krenulo je kako se Ivan i nadao, breaknuo je već u prvom gemu, a do kraja meča je najveću prijetnju na servisu izvukao kod vodstva od 2:1, kada je okrenuo 15:40. Pritom mu je dosta pomogao i Španjolac, koji je kod 30:40 promašio otvorenu forhend-paralelu.

Za kraj, treći hrvatski reket breaknuo je i za 5:2, potpuno slomivši otpor svojeg suparnika. Servis za pobjedu nije donio probleme.

U osmini finala je moguć ogled s Iljom Marčenkom, koji ga je lani pobijedio u istoj fazi Indoorsa: "S jedne strane bih volio na njega, s druge ne, a ako bude Marčenko, morat ću se bolje pripremiti nego prošle godine. U tom meču sam odigrao taktički loše".

Podsjetimo, Ivan je tada, najavljujući meč, očekivao agresivnog igrača, a dobio je nešto sasvim suprotno - Marčenko je igrao vrlo pasivno, hrvatskom adutu nije preostalo ništa drugo nego da preuzima inicijativu i u tome se nije najbolje snašao.

PBZ Zagreb Indoors, 31.1.2011., prvo kolo: Lacko (Slovačka) - Ilhan (Turska) 4:6, 6:4, 7:5, Dodig (Hrvatska) - Granollers (Španjolska, 6) 6:3, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!