Tenis

Tjedan karijere za naslov karijere!

Iz Doma sportovaIvor Krapac • nedjelja, 06.02.2011.
Tjedan karijere za naslov karijere!
Foto: Kristijan Komarica

Ivan Dodig zaokružio je najuspješnijih sedam dana u karijeri dolaskom do naslova na PBZ Zagreb Indoorsu! Nakon iscrpljujućeg polufinala protiv Guillerma Garcia-Lopeza, 26-godišnjem Međugorcu ostalo je dovoljno snage i za posljednji meč na turniru, finale protiv Michaela Berrera, kojega je nadjačao u dva seta...

Treću godinu zaredom i četvrti put u šest izdanja PBZ Zagreb Indoorsa, trofej pobjednika završio je u rukama hrvatskog tenisača. Ivan Dodig odigrao je još jedan odličan meč, bez obzira na umor, bio je na razini s kojom je i došao do finala, a Michael Berrer na to nije imao pravi odgovor - treći hrvatski reket je sa 6:3 i 6:4 uzeo svoj prvi ATP naslov u karijeri, a s obzirom da se prvi uvijek posebno pamti, osjećaj na kraju tjedna u kojem je dao sve što ima bit će jako sladak.

Finala PBZ Zagreb Indoorsa

2006., Ivan Ljubičić - Stefan Koubek 6:3, 6:4
2007., Marcos Baghdatis - Ivan Ljubičić 7:6(4), 4:6, 6:4
2008., Sergiy Stahovsky - Ivan Ljubičić 7:5, 6:4
2009., Marin Čilić - Mario Ančić 6:3, 6:4
2010., Marin Čilić - Michael Berrer 6:4, 6:7(5), 6:3
2011., Ivan Dodig - Michael Berrer 6:3, 6:4

Dodig se pridružio Ivanu Ljubičiću (2006.) i Marinu Čiliću ('09., '10.), ranijim hrvatskim pobjednicima ovog turnira, u finalu koje je potrajalo sat i 38 minuta i bilo vrlo uzbudljivo, pogotovo u drugom setu. Nije bilo lako završiti meč, na drugoj od ukupno tri meč-lopte na servisu za meč kod 6:3 i 5:4 Ivana je usporio Francuz Cedric Mourier, sudac u stolcu, koji je promijenio odluku linijskog i nevraćeni servis sudio kao aut - što treći hrvatski reket nije čuo i već je bio u slavlju, uz bacanje reketa u publiku.

No, morao je igrati dalje s drugim servisom, nije iskoristio tu meč-loptu, ali na trećoj je stigao kraj uz winner bekhendom za veliko slavlje. S obzirom da je pokazao više od ljevorukog Nijemca, Dodig je zaslužio sve što je dobio, a "šlag na tortu" pobjedom u finalu bio je i nagrada za odigrano tijekom cijelog tjedna.

Servis kao velika pomoć

Put do pobjede u finalu Dodigu je jako olakšao servis, sa 16 asova i solidnih 66 posto ubačenog prvog, 71 posto u drugom setu. Kako se nije plašio potegnuti drugi servis, bilo je i dvostrukih pogrešaka, ukupno sedam u meču, no u najtežim trenucima redovito je servirao jako dobro.

U prvom setu je ključni break stigao već na početku, za 2:0 u Ivanovu korist. Berrer je imao 40:15, no 26-godišnji Međugorac to je okrenuo i u nastavku seta zadržao tu prednost bez suočavanja s break-loptom.

Drugi dio posla bio je teži. S obzirom da je pobjeda tada bila bliže, vjerojatno je porastao pritisak, a ukoliko dodamo i umor nakon tri sata polufinala protiv Guillerma Garcia-Lopeza, Dodigu nije išlo tako jednostavno.

Kod zaostatka od 2:1 Ivan je prošao dotad najozbiljniju prijetnju na servisu, držao je za 2:2 nakon četiri spašene nevezane break-lopte, uz tri asa i servis-winner na ta četiri poena.

Parovi drugim nositeljima

Naslov u parovima pripao je drugopostavljenoj belgijsko-rumunjskoj kombinaciji Dick Norman/Horia Tecau. Ovog tjedna su prvi put igrali zajedno - i odmah otišli do kraja, a u finalu su sa 6:3 i 6:4 bili bolji od prvih nositelja, Španjolaca Marcela Granollersa i Marca Lopeza.

39-godišnjem Normanu ovo je četvrti ATP naslov u paru, dok je 26-godišnji Tecau proslavio šestu titulu na Touru u ovoj konkurenciji.

Nakon što je to spasio, Dodig je napravio veliki korak prema pobjedi breakom za vodstvo od 4:3, gem kasnije izvukao je još dvije nevezane break-lopte, prvu uz Berrerov promašeni forhend-retern na drugi servis, pa držao za 5:3, da bi kod tog rezultata dvaput bio dva poena do pobjede (15:30 i 40:40) na servisu protivnika. Nije išlo, morao je dovršavati posao u svojem servis-gemu.

U tom gemu, osim Mourierove odluke koja je malo produžila finale, Dodig je propustio prvu meč-loptu dvostrukom pogreškom, svojom sedmom u meču, no treća se pokazala sretnom. Izvukao je sve rezerve energije, bilo je dovoljno...

Pet mečeva na putu do naslova, samo jedan izgubljeni set, u polufinalu protiv Garcia-Lopeza - od toga je teško moglo bolje. Za sve što je ove godine pokazao u Zagrebu, 26-godišnjem Međugorcu morate skinuti kapu, uz nadu da će ovakvih tjedana ubuduće imati još.

PBZ Zagreb Indoors, 6.2.2011., finale: Dodig (Hrvatska) - Berrer (Njemačka, 8) 6:3, 6:4.

Parovi, finale: Norman/Tecau (Belgija/Rumunjska, 2) - Granollers/M. Lopez (Španjolska, 1) 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2011. u 21:55
    a svakavih gluposti mos ode procitat...smijurija. pa opet koje izivljavanje sa ovin +++++++++ i ------------...zbog cega to uopce sluzi?Anyway...cestitke Ivanu na fantasticnoj borbi!!!
    Obrisan korisnik
  • zovche07.02.2011. u 01:32
    ma moze razbiti i sto vaza, car je najveci... a ti yakove manje citaj zuti tisak i gluposti... koliko sam ja cuo na tom turniru je sudjenje bilo katastrofa... pa ako iz protesta nije na lijep nacin uzeo tu vazu i podigao je u zrak ima pravo na to... ko sto pobjednici imaju pravo plakati kada nesto... [više na forumu]
    zovche
  • zrinkec06.02.2011. u 22:01
    Bravo majstore !!!!!!
    zrinkec
  • Captain Jack06.02.2011. u 20:31
    Svaka čast Dodigu,drago mi je da je baš on osvojil turnir,a ne opet smušeni Čilić
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik06.02.2011. u 20:28
    Bravo Ivane, svaka čast!!!!
    Obrisan korisnik