Automoto

Tko na početku može Hondi stati na žulj?

Maja Giljanović • srijeda, 16.03.2011.
Tko na početku može Hondi stati na žulj?

Predugo je trajalo, toliko dugo da se polako odbrojavaju i sekunde do trenutka kad ovog vikenda i to na najspektakularniji mogući način, usred pustinje i pod reflektorima, na stazi Losail u Kataru počinje nova MotoGP sezona. Naslov brani Jorge Lorenzo, ali bude li sezona i upola nalik službenim testiranjima svjetskog prvaka čeka hod po trnju. Briljantnu su formu, naime, pokazale Honde, bivši svjetski prvak Casey Stoner juri kao opečen, ne zaostaje ni Dani Pedrosa, a što još kad se od ozljede ramena potpuno oporavi Il dottore Valentino Rossi.

VN KATARA

Utrka je u kalendaru od 2004. godine, od 2008. je pod reflektorima, staza je dugačka 5,380 kilometara od čega 1,068 km otpada na ciljnu ravninu, 16 je zavoja, prošle godine pobijedio je Rossi, tri godine uzastopce od 2007. do 2009. Stoner, a dvije godine zaredom prije Stonera najbrži je bio ponovno Rossi (prvo izdanje osvojio je Sete Gibernau).

Situacija u tjednu prve utrke nove sezone je takva da aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo otvoreno priznaje: "Ni najmanje se ne osjećam spremnim. Da posljednja testiranja nisu bila ohrabrujuća jasno je i pticama na grani, sporiji smo i tromiji nego smo očekivali. Prvo mjesto na Losailu apsolutno nam je nedostižno, bit će umjetnost izboriti i podij". Pametnom dosta: kladite li se, kad ovog vikenda pustinju obasjaju reflektori svaki novčić stavite na Hondu, Hondu i još jednom Hondu.

Dokaz da Lorenzo ne "pili naopako" je podatak da je svjetski prvak prošli tjedan na posljednjem testiranju osvojio tek sedmo mjesto punu sekundu iza Caseyja Stonera, a na sva tri testiranja, na Sepangu i dvaput na Losailu, tvorničke Honde Stonera, Danija Pedrose i Andree Doviziosa i satelit Marca Simoncellija ostalima nisu dale ni da primirišu jednom od prva tri mjesta.

Koliko god bio impresivan na testiranjima Stoner nije poletio, bivši svjetski prvak skreće najavljuje širom otvorenu utrku za naslov: "Tek smo na početku, nemojmo se zaletjeti. Yamaha može biti samo bolja, Ducati" (Australčeva dojučerašnja momčad, nap. a.) "zasad obolijeva od dječjih bolesti, međutim, svi znamo tko je Valentino Rossi. Meni su se ova dva mjeseca poklopile karte i logično je da su me svima puna usta, ali sezona je dugačka, kalendar je ispunjen".

MOTEGI

Utrka u Japanu koja je na rasporedu bila treća po redu drugu je sezonu uzastopce premještena na kasniji termin. Lani je krivac bio vulkan na Islandu, ovog puta je kaos koju su za sobom ostavili potres, tsunami i nuklearna prijetnja iz atomske centrale Fukushima udaljena samo 170 kilometara od motodroma: utrka na Motegiju tako će se umjesto 24. travnja održati 2. listopada.

Stoner je u pravu. Kalendar je dug, 18 je utrka, a na visoke plasmane ne pucaju samo uobičajena četiri "sumnjivca": Lorenzo, Pedrosa, Stoner i Rossi, ambicije ne taje ni Simoncelli, bivši svjetski prvak u Superbikeu Ben Spies (Yamaha), Alvaro Bautista (Suzuki), a ni Hiroshi Aoyama (San Carlo Honda Gresini). Od velike četvorke Lorenzo je u Yamahi "the man to beat", Pedrosa i Stoner u istom boxu pušu jedan drugom za vratom, a mnogi potežu pitanje što i koliko može Rossi. Deveterostruki svjetski prvak napustio je Yamahu i krenuo u nove izazove: bit će teže nego kad je 2004. prešao u Yamahu, ali zlata vrijedni Jeremy Burgess i co. bez sumnje će mu prelazak učiniti čim bezbolnijim. Ima li u svijeći još ulja? Ozljeda ramena još nije zacijelila, Ducati se još ne ponaša kako bi trebao, ali dovoljno se sjetiti utrke u Japanu prošle sezone i kako je protiv Lorenza grizao za treću poziciju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.03.2011. u 22:37
    Ma rossi je preporodija yamahu, ne sumnjam da će i ducati.
    Obrisan korisnik
  • Stalker16.03.2011. u 16:44
    Nema nista mocnije nego kada Rossi na startu loše starta pa padne jedno 7-8 pozicija pa tek onda kad krene preticanje,uživancija čista... idemo Il Dottore!
    Stalker
  • Obrisan korisnik16.03.2011. u 15:29
    tesko ce Rossi na Dukcu sto pokazuju i rezultati testiranja i treninga...ovekujem eksploziju Danija Pedrose samo da ga obidju ozlijedeunace go Suzuki go
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8816.03.2011. u 15:23
    Ne sumnjam da će Burgess i Rossi složiti Ducati za najveće domete
    Dalmatinac88
  • LeBronWade16.03.2011. u 15:15
    Go Rossi, go, go!
    LeBronWade