Košarka

Derbi prvog kola u Draženovom domu

Branko Barić • subota, 19.03.2011.
Derbi prvog kola u Draženovom domu
Foto: Davor Sajko

Nakon regionalnih uzbuđenja i prilično loše sezone hrvatskih klubova u NLB ligi, na red je došla i borba za naslov prvaka Hrvatske. Ligu za prvaka otvorit će u subotu Cedevita i Alkar, a derbi prvog kola svakako je okršaj Zagreba i Zadra...

Prvo kolo u Sutinskim vrelima otvorit će Cedevita i Alkar. Susret je to u kojem ne bi smjelo biti nikakvih nedoumica gleda konačnog pobjednika i kojeg će domaćini iskoristiti za uigravanje za povijesni susret protiv Estudiantesa. Sinjani su kao izrazito domaćinska ekipa čak i u kvalitetno puno slabijem prvom dijelu prvenstva ubilježili šest poraza u devet gostovanja, pa je teško za očekivati da će protiv jednog od glavnih kandidata za naslov prvaka napraviti čudo, unatoč činjenici da Aco Petrović najvjerojatnije neće moći računati na ozlijeđene Drapera, Edwardsa i Vukušića.

Derbi kola bez sumnje je dvoboj Zagreba i Zadra. Iako se i taj susret trebao igrati u subotu, naknadno je odgođen za ponedjeljak, što bi trebalo odgovarati Zadru kako bi se neki bolesni i ozlijeđeni igrači uspjeli oporaviti. Prije svega tu se misli na gripoznog Vladovića, te Cara i Browna koji vuku neugodne ozljede. Bez obzira na činjenicu hoće li na koncu i na koga od njih Pino Grdović moći računati, Mravi predvođeni MVP-om NLB lige Lukom Žorićem su bez ikakve dvojbe veliki favoriti.

Nakon dugo vremena košarkaši Cibone vraćaju se u Jazine. U kultnoj dvorani u kojoj su odigrali toliko važnih susreta koji su obilježili povijest hrvatske košarke domaćin će im ovog puta biti Borik. Iako se očekuje dobra posjeta i odlična atmosfera, teško je vjerovati kako će Zadrani moći parirati ipak dosta kvalitetnijem protivniku, no ovaj dvoboj bi svakako trebao biti nešto neizvjesniji od onog u Sutinskim vrelima. Osim snage i reputacije protivnika, domaćem treneru Nevenu Plantaku dodatnu otegotnu okolnost predstavlja ozljeda Petra Marića, zbog koje je nastup ovog važnog igrača Puntamičana pod znakom upitnika.

Nakon što su suvereno se prošetali prvim dijelom prvenstva, košarkaši Splita kreću u nove avanture koje im donosi Liga za prvaka. Ždrijeb im je za prvog protivnika dodijelio ekipu Zaboka koju su već dvaput ove sezone nadigrali. Posebno je uvjerljiva bila pobjeda na Gripama s kraja siječnja kada su Žuti slavili sa 101:79, a Zagorcima sigurno iz glave još nije izašla briljantna predstava Ivana Mimice koji im je te večeri ubacio 31 poen uz šut iz igre 10/13.

Liga za prvaka, 1. kolo:
Subota:
Cedevita - Alkar (17:30h)
Borik - Cibona (18h)
Split - Zabok (18h)
Ponedjeljak:
Zagreb - Zadar (20:15h)

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!