Košarka

NCAA: Duke zapeo na Arizoni

Tomislav Pacak • petak, 25.03.2011.
NCAA: Duke zapeo na Arizoni

Puno je bracketa američkih štovatelja sveučilišne košarke "puklo" nakon prve četiri utakmice Sweet Sixteen runde NCAA turnira. Najveće iznenađenje je ispadanje branitelja naslova Dukea - jedan od najvećih favorita uvjerljivo je poražen od odlične Arizone...

Sjajni Derrick Williams držao je u prvom dijelu Wildcatse u igri protiv državnih prvaka s 25 poena, a u drugom su se dijelu raspucali i svi ostali te je Arizona slavila s prilično uvjerljivih 93:77. Williams je utakmicu okončao s 32 koša i 13 skokova, no Arizona je u nastavku pokazala da Wildcatsi nisu samo Derrick Williams.

"Skupili smo se kao momčad i natjerali se do pobjede. Derrick je sjajan igrač, ali mi svi pridonosimo uspjehu momčadi", izjavio je Lamont Jones koji je upisao 16 poena.

Dukeu nije pomogla ni odlična partija Kyriea Irvinga koji je zabio 28 poena iako mu je ovo bila tek treća utakmica nakon njih 26 koje je propustio zbog ozljede. Kyle Singler dodao je 18 poena, no Singler je bio među nekolicinom Blue Devilsa koje je u nastavku mučio problem s osobnim pogreškama.

"Kako su igrali u drugom dijelu, trebali bi osvojiti naslov. Williams je 'čudovište', pogodili su nas svom snagom i nastavili su udarati. Sve su učinili ispravno, a mi smo u dosta toga griješili", izjavio je Singler.

Arizonu u Elite Eightu, posljednjoj stepenici prije Final Foura, čeka Connecticut koji je sa 74:67 svladao San Diego State. UConn je opet predvodio sjajni Kemba Walker s 36 poena, a priključio mu se odlični freshman Jeremy Lamb s 24 poena i vrlo važnom tricom 1:43 prije kraja koja je utišala brojne navijače San Diego Statea kojima je Anaheim bio udaljen tek 90 minuta vožnje.

Sweet 16 bio je posljednja stanica za Jimmera Fredettea, igrača o kojem se ove sezone najviše pričalo. Fredette nije razočarao, iako je za 32 poena potrošio čak 29 lopti, no prevagnula je veća širina na strani Floride. Boynton je zabio 17 poena odigravši pritom i dobru obranu na Fredetteu, odličan je bio Alex Tyus s 19 poena 17 skokova, a Erving Walker i Chandler Parsons dodali su po 16 poena. Fredette, inače sjajni šuter, pogodio je tek 3 od 15 pokušaja za tricu, pa ne može kriviti nikog drugog što je protiv Floride odigrao posljednju sveučilišnu utakmicu u karijeri. Ostaje za vidjeti može li i u NBA ostvariti karijeru - očigledne su njegove košarkaške vrline, ali očigledne su i mane zbog kojih slični uspješni sveučilištarci (poput Adama Morrisona) ne uspijevaju među profesionalcima (vrlo loša obrana, slabe atletske mogućnosti).

Elite Eight osigurali su i košarkaši Butlera koji su nakon dvije pobjede izborene u samoj završnici, nešto lakše svladali Wisconsin sa 61:54, iako su umalo prosuli vodstvo od 20 razlike. Matt Howard predvodio je Buldoge s 20 poena i 12 skkova, 13 je koševa dodao Shelvin Mack.

U noći s petka na subotu igraju se preostale četiri utakmice Sweet 16.

NCAA, Sweet 16: San Diego State (2) - Connecticut (3) 67:74, Florida (2) - BYU (3) 83:74 (pr.), Duke (1) - Arizona (5) 77:93, Wisconsin (4) - Butler (8) 54:61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.03.2011. u 12:44
    Kemba Walker je čudo. On je samo nastavak talasa dolazaka u NBA playmakera koji to ustvari nisu. Dakle, igrači koji igraju poziciju 1, a ustvari su klasični scoreri. Dakle, nizu Rose - Evans - Curry - Jennings slobodno možemo dodati i Walkera od naredne sezone
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2011. u 12:43
    čestitke Butleru na još jednom iznenađujućem turniru, u dobrom su zamahu i nisu bez šansi protiv Floride. Što se Fredettea tiče, mislim da dečko malo pretjeruje. Nisam u životu vidio sebičnijeg igrača. Taj dodaje loptu samo ako su trojica na njemu. Da je imalo pametniji, pa da koristi to što ga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik