Vodeni sportovi

Jug protiv crne mačke, Mladost na Kantridi

Maja Giljanović • subota, 26.03.2011.
Jug protiv crne mačke, Mladost na Kantridi
Foto: Kristijan Komarica

Utakmicama trećeg kola četvrtfinalnih skupina u subotu se s tri i u nedjelju s preostalom utakmicom nastavlja natjecanje u Euroligi. Jugaši u Skupini A u Gružu dočekuju jedinu momčad koju u nepune tri sezone Jadranske lige još nisu pobijedili i koja im je nanijela i jedan jedini euroligaški poraz u Dubrovniku Jadran iz Herceg Novog, a u Skupini B Primorje na Kantridi dočekuje Mladost protiv koje je od posljednje tri utakmice sve tri i izgubilo.

Utakmicama trećeg kola četvrtfinalnih skupina ovog se vikenda nastavlja akcija u Euroligi: najjača se igra na Kantridi između Primorja i Mladosti, ništa manje intenzivan neće biti ni okršaj Juga i Jadrana iz Herceg Novog u Gružu, Pro Recco je u Skupini A neupitan favorit protiv Vasasa baš kao i Partizan protiv Budve u drugom susretu Skupine B.

ČETVRTFINALE, 3. kolo

Skupina A
26. ožujka, 20.15
JUG – Jadran HN
27. ožujka, 18
Partizan – Budva
Skupina B
26. ožujka, 20
PRIMORJE – MLADOST
26. ožujka, 20.30
Pro Recco – Vasas

Tri su se puta Primorje i Mladost sastali ove sezone i sva tri puta bolji protivnik bio je najtrofejniji klub svijeta: u četvrtfinalu Kupa u Zagrebu 10:7, u finalu Kupa u Zadru 10:8 i u Jadranskon ligi na Savi 12:11. Trenerski dvojac Zoran Roje i Ivan Asić iz susreta u susret smanjuje zaostatak, a pred prvu međusobnu utakmicu na Kantridi poticaj više daje im i činjenica da su se dosad u Euroligi dvaput sastali i u oba četvrtfinala 2004. godine pobjedu je odnijelo Primorje.

Riječani su u dvotjednoj pauzi odradili mini-ciklus priprema protiv Medveščaka i reprezentacije Slovenije, zdravstvene poteškoće Frana Paškvalina, Nikole Frankovića i Aleksandra Tiškivskog stvar su prošlosti, a strijelac pet golova u njihovom posljednjem susretu, početkom veljače u 10. kolu JVL-a Xavi Garcia naglašava: “Prošli put u Zagrebu bili smo blizu boda, možda smo čak mogli i pobijediti, ali što nam tada nije uspjelo čvrsto vjerujem da ćemo uspjeti ostvariti pred svojim navijačima. Mladost je dobra ekipa, uostalom pobijedili su nas triput, ali ovog puta igramo kod kuće. Svi smo maksimalno spremni i motivirani da našim fantastičnim navijačima priuštimo razlog za novo veselje“.

Kod gostiju izostaje Duje Živković, upitan je i Petar Muslim koji je u utorak u kvalifikacijama Svjetske lige protiv Grčke zaradio ozljedu leđa, leđa muče i Josipa Pavića, a načet je i Frane Karač. Žapci su u svojoj skupini na gostovanjima pobijedili Olympiacos (9:8) i Barcelonu (11:5) i izgubili na Banjici od Partizana (7:14), a u prošlom su kolu četvrtfinalne skupine nakon zaostatka na poluvremenu (4:6) u drugom dijelu iščupali tri boda protiv Vasasa (9:8) i iz Budimpešte se nakon punih 14 godina vratili s punim plijenom. Sa Save poručuju: “Čitamo kroz medija kako igrači Primorja smatraju da su bolji od nas mada smo ih ove sezone pobijedili već tri puta. Neka se oni samo hrabre, mi smatramo da je kvaliteta na našoj strani i bez obzira što su nam ozljede poremetile ritam treninga vjerujem da to možemo dokazati i četvrti put“.

Nakon što im je u prošlom kolu u Beogradu Partizan prekinuo nikad dulji euroligaški niz od sedam uzastopnih pobjeda (uzalud je i spominjati regularni nepriznati gol Sandra Sukna krajem treće četvrtine, Crno-beli su slavili 11:10) Jug u Dubrovniku s osvojena tri boda protiv Budve na otvaranju četvrtfinalne skupine (10:6) dočekuje Jadran iz Herceg Novog. Igrači Ivice Tucka u Gruž stižu bez bodova, izgubili su od Partizana 8:13 i od Budve 5:6 i izgube li i u Dubrovniku plasman na Final Four u Rimu mogu staviti pod „piši propalo“.

Kapetan Juga Nikša Dobud naglašava: “Bolji smo i na svom smo bazenu uvijek favoriti. Ne pobjeđujemo li u Gružu iluzorno je i očekivati plasman među četiri najbolje momčadi. Gosti su pod pritiskom, igra im samo sve ili ništa, a kako nam je još svježe u sjećanju lanjski poraz u finalu Jadranske lige“ (vodio je Jug +2 na početku četvrte četvrtine samo da bi usred Gruža Jadran stigao do produžetaka i branitelju uzeo naslov prvaka, nap. a.) “bilo bi slatko zalupiti im vrata na Final 4.

Da će biti lako, neće. Novljani su jedina momčad koju Jug u nepune tri sezone JVL-a još nije pobijedio, na početku sezone u drugom kolu Jadranske lige u Igalu je ostalo 8:8, a od tri susreta u Dubrovniku jedan je završen podjelom bodova 7:7, jedan pobjedom gostiju u regularnom vremenu (8:7) i gore spomenuti pobjedom gostiju u produžecima (11:8). Statistiku iz kuta domaćina još nepovoljnijom čini i susret još iz prve polovice 2000-ih: početkom 2004. Jadran je jugašima zadao jedini euroligaški poraz na njihovom bazenu.

Bolje vijesti stižu od Jugovog liječnika Marka Margaritonija: (sporiji od prognoziranog) oporavak Sandra Sukna nakon zahvata na sinusima u posljednjih se 48 sati ubrzava i nakon što je u utorak u Zagrebu propustio reprezentativnu utakmicu protiv Grčke Sukno je spreman za Jadran, a palac gore od liječničke službe dobio je i Frano Vićan. 35-godišnjak je bio out još od polufinalne utakmice Kupa protiv Mladosti u prosincu prošle godine, ali nakon gotovo četiri mjeseca bol je nestala: “Osobno smatram da sam spreman, ali odluka je isključivo trenerova“. Elvis Fatović, pak, nije želio otkriti planove: “Slatke su brige kad u momčadi imate dva vratara vrhunskih karakteristika, imam puno povjerenje u obojicu“, bilo je sve što je izjavio na temu.

Utakmica u Gružu igra se u subotu u 20.15, termin je zbog gostovanja hrvatske nogometne reprezentacije u Gruziji i poklapanja satnice pomaknut s uobičajenih za Jug 18 sati, a tri boda protiv crne mačke bitna su i dugoročno: prvi cilj pred jugašima logično je sam plasman na Final 4, ali lijepo bi bilo i osvojiti prvo mjesto u skupini i izbjeći Pro Recco koji sigurno kroči u Skupini A (9:5 protiv Mladosti, 15:9 protiv Primorja). Mada je Jadran prošli tjedan dobio injekciju samopouzdanja pobjedom protiv Primorca u trećoj utakmici četvrtfinala Jadranske lige i izborio Final Four JVL-a u Rijeci (slavili su na peterce), je li kucnuo čas da Novljani Gruž napuste pognuta čela, hoće li i peta ovosezonska utakmica u Dubrovniku donijeti slavlje navijačima nakon što su redom padali Primorje (12:7), Barceloneta (14:9), Eger (15:10) i Budva (10:6).

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov26.03.2011. u 16:45
    pa dobro, da sad ne beštiman- pa jel problem bija ovo prenosit, juga i primorje?!
    irilov
  • Obrisan korisnik26.03.2011. u 12:29
    Ovo nije Jadran iz prijasnjih sezona, sad imaju 3-4 odlicna igraca, ostalo prosijek...
    Obrisan korisnik