Nogomet

Baš im je sjelo

Piše:Borna Rupnik • srijeda, 06.04.2011.
Baš im je sjelo
Foto: EPA

Nogometaši Schalkea upisali su u utorak navečer pobjedu koju će dugo pamtiti, 5:2 protiv Intera u Milanu. Talijani su se ponudili na pladnju, Nijemci su uzeli sve što su mogli...

Premda su rijetki bili voljni prije početka utakmice Intera i Schalkea posvetiti se tom dvoboju umjesto onom Real Madrida i Tottenhama, a još je manje bilo onih koji su bili spremni "staviti koju kunu" na Nijemce, u Italiji je eksplodirala "petarda" o kojoj će se još dugo pričati.

Međutim, priču o Schalkeovoj pobjedi 5:2 bilo bi nepravedno započeti bez Felixa Magatha, njemačkog stručnjaka koji je godinu i pol dana stvarao uporni, marljivi, ne posebno lijepi, ali fizički i trkački snažni Schalke koji će znati kažnjavati probleme suparnika. Prošle je godine gotovo do zadnjeg daha vodio bitku s Bayernom za bundesligaški trofej, a taj uspjeh, možda i malo iznad realnih mogućnosti njegove momčadi, postavio je letvicu vrlo, vrlo visoko.

Ralf Rangnick: "Znali smo kako odgovoriti na rani pogodak, to je bilo jako važno. Vidjeli smo Inter kako je primio gol od Milana nakon samo 45 sekundi igre i nismo očekivali da ćemo primiti još brži. A dva puta smo se vraćali iz zaostatka".

Stoga je posebno tmurno izgledao katastrofalni start u novo prvenstvo, no da u Schalkeu ima ipak kvalitetnog materijala pokazalo se upravo u Ligi prvaka te Njemačkom kupu. Ipak, uprava u Gelsenkirchenu nije više imala strpljenja s osebujnim, strogim Magathom i pokazala mu je izlazna vrata, a svježinu je na Magathove temelje očigledno donio Ralf Rangnick.

Bivši trener Hoffenheima jako dobro zna kako je stvarati nešto novo jer u posljednjih nekoliko godina prošao put od treće lige do gornje polovice prvoligaškog društva. I on je sam priznao da nije mijenjao mnogo toga što je Magath učinio: "Ne mogu u tako kratkom vremenu promijeniti nešto veliko. Moramo biti strpljivi i rješavati stvari korak po korak. Pogrešno bi bilo preskakati korake".

Protiv Intera se Schalkeu sve otvorilo, pa možda čak i vratilo ponešto što ga nije htjelo u ranijim utakmicama. Natrčao im je načeti Leonardov sastav, koji je - priznao to ili ne - morao osjetiti i posljedice teškog poraza u gradskom derbiju velikih uloga, i koji ima više slabosti nego onaj koji prošle sezone osvojio Italiju i Europu. Prepoznao je to Allegri, prepoznao je i Rangnick, a Leonardu preostaje krpati rupe - ako može i ako bude imao vremena za to.

Schalke se na San Siru uzdao u dosta ofenzivnu igru, znajući da se nema previše smisla računati na povlačenje i čuvanje mreže protiv pojedinaca poput Samuela Eto'oa ili Diega Milita, pogotovo nakon obrambenih rošada koje je Rangnick morao napraviti zbog ozljede Christopha Metzeldera.

Yuto Nagatomo, branič Intera: "Schalke je jednostavno odigrao odličnu utakmicu, kako u obrani, tako i u napadu".

I ovoga im se puta isplatilo - jedan je odbijanac sjeo defenzivcu Matipu (jedini gol ove sezone), uporni Edu u ključnom je trenutku, pri kraju prvog poluvremena, nekako ugurao loptu u mrežu iz drugog pokušaja (prije toga postigao je samo dva gola u prvenstvu), a na ruku im je išla i nespretna reakcija Ranocchije. Inter je zbog ozljede morao mijenjati Stankovića u prvom poluvremenu, Chivu je zaradio dva žuta i osujetio sve nade u povratak.

Na golgeterski potez neuništivog, sjajnog Raula Schalke uvijek može računati, demoralizirani, na pladnju ponuđeni Inter na kraju je dotukao Edu i odjednom je na semaforu pisalo 5:2, a moglo je i više. S obje strane.

Rangnick ne bježi od konstatacije da u nedostatku konstantno uvjerljive igre treba znati koristiti propuste i maksimalno kapitalizirati i najmanju šansu. "Očekujem naporan rad tijekom svih 90 minuta. Tada si smijete priuštiti i poneku pogrešku, a pogriješit će i protivnik", izjavio je, dodavši da je od početka dvoboja u Milanu pomalo neočekivano krenuo otvoreno - pa što bude, što Magath, primjerice, vrlo vjerojatno ne bi učinio.

Schalke je djelovao kao momčad spremna za dugoročno buđenje svojih potencijala, a nakon milanskog bljeska opet će porasti očekivanja i tražit će se prije svega kontinuitet rezultata u prvenstvu, a ne omjer 4-2-5 u drugom dijelu natjecanja. Liga prvaka ove sezone im je bonus i velik poticaj za daljnji napredak, a oprez prije uzvrata, za slučaj da Schalke još nije postao potpuno imun na sve dječje bolesti i oscilacije, ponudio je i Rangnick: "Tek smo se doveli u dobru poziciju. Odlučujući korak još nismo napravili".

Schalke ni ovakvim skalpom nad braniteljem naslova prvaka Europe u njegovom dvorištu ipak nije postao jedan od prvih favorita za osvajanje Lige prvaka, no još je jednom demonstrirao koliko je u nogometu nezgodno unaprijed biti uvjeren u ishod jedne jedine utakmice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!