Košarka

Cibona i Zagreb zamijenili uloge

Ivor Krapac, Ante Zovko • srijeda, 20.04.2011.
Cibona i Zagreb zamijenili uloge
Foto: Davor Sajko

Ogled 7. kola Lige za prvaka između Zagreba i Cibone bit će derbi uglavnom samo po imenu. Zagreb je (uz Cedevitu) preuzeo primat u metropoli od nekad nedodirljivih Cibosa i sve osim pobjede Mrava bilo bi veliko iznenađenje.

Nakon dugo vremena Zagreb ulazi u dvoboj protiv Cibone kao veliki favorit, a ovom prilikom i kao "domaćin" u domu Vukova. S obzirom na dosad prikazano, Mravi bi trebali bez većih poteškoća upisati novu pobjedu na putu prema završnoj borbi za prvaka.

Mravi slavili dvaput

Prvi susret Zagreba CO i Cibone u Ligi za prvaka ujedno će biti njihov sveukupno četvrti ogled u sezoni. Dvaput su igrali u NLB ligi, a sreli su se i u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića, uz 2-1 u korist Mrava.

Cibona je svoju pobjedu proslavila krajem listopada prošle godine u petom kolu regionalne lige, kada je momčad koju je tada vodio Zdravko Radulović ubilježila 87:77. U preostale dvije utakmice treneri su bili promijenjeni, Dražen Anzulović umjesto Radulovića na Ciboninoj, Mladen Erjavec umjesto Denisa Bajramovića na Zagrebovoj klupi, a promijenio se i pobjednik.

Mravi su u obje utakmice bili napadački efikasni i pokazali previše za Cibose, s 99:83 u siječnju u 18. kolu NLB lige i 93:86 u prvoj polovici veljače za plasman u finale Kupa, u kojem su dan kasnije nadjačali Zadar.

Protiv gradskog suparnika neće biti Damira Mulaomerovića zbog istegnuća prednjeg križnog ligamenta, dok otprije nema Bašljana i Prostrana.

Mladen Erjavec priželjkuje da njegova momčad odigra obranu kao u Splitu i ne želi posebno naglašavati ulogu favorita: "Ova nova Cibona igra puno brže, traže puno više tranzicije, u tom smjeru su korigirali svoju igru. Imali su i dosta problema s ozljedama, sad su se vjerujem svi oporavili što će im omogućiti da budu još agresivniji i brži u napadu. U ovom trenutku su svi skloni podcjenjivati Cibonu, ali bez obzira na slabije rezultate ove sezone, Cibona je uvijek Cibona i utakmice s njom i dalje su za nas derbiji. Svako podcjenjivanje može nas uvesti u velike probleme."

Ogled s Mravima će Ciboninim igračima biti prvi od tri vrlo izazovna u narednih pet kola. Nakon Zagreba, momčad Josipa Vrankovića će do kraja mjeseca biti i u gostima protiv Zadra i Cedevite, a s obzirom da im Borik i Split trenutno bježe za jednu pobjedu, Cibose u dolazećim utakmicama čeka težak posao u pokušaju da sustignu momčadi koje su korak ispred njih.

Cedevita u Zaboku

Nakon što je u utorak bio "dalmatinski dan" u Ligi za prvaka, srijeda pripada "zagrebačkom prstenu". Osim Zagreba i Cibone, u 19 sati će u Bedekovčini početi utakmica između Zaboka i Cedevite.

Može li se protiv Mrava popraviti dosadašnji skromni Cibonin gostujući učinak u Ligi za prvaka? U dvije utakmice bili su praznih ruku, uz poraz od Borika u Jazinama i na splitskim Gripama, a bez obzira što će u Cibosi u srijedu biti samo nominalni gosti, jedan od dva glavna kandidata za hrvatski naslov i put Euroligu obećava još teži posao - što su najavile dvije Zagrebove pobjede u prethodna tri ovosezonska ogleda s Cibonom.

Dobra vijest za Vrankovića u lovu na iznenađenje bit će što uoči gradskog ogleda nema puno problema s ozlijeđenim igračima, izuzev izostanka Damira Miljkovića, kojeg nije bilo ni prošlog četvrtka u pobjedi nad Alkarom. S obzirom da je Cibonin trener koristio Miljkovića kao zamjenu za Karla Vragovića u organizaciji igre, u trenucima kada Vragovića nema na parketu, ostaje da vidimo hoće li i ovog puta takvu ulogu imati Tomislav Zubčić, koji se protiv Sinjana predstavio kao prinudni razigravač.

Kada već nema pravoga, Vrankoviću ne preostaje drugo nego nastaviti eksperimentirati na toj poziciji...

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 122+153
2Zadar 113+166
3Zagreb 113+181
4Cibona 77+38
5Sonik Puntamika 59-97
6Split 59-104
7Alkar 410-91
8Zabok 113-246

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.04.2011. u 01:32
    Ni jedan!
    Obrisan korisnik
  • Zvrx20.04.2011. u 19:49
    Bilo bi maksimalno bezobrazno i pokvareno mijenjati pravila u korist Cibone, a ostaviti Zadar vani. To bi bila konačna presuda regionalnoj ligi i ogromna sramota. Ili i Zadar i Cibona ili ni jedan.
    Zvrx
  • Obrisan korisnik20.04.2011. u 17:10
    NLB je poznata po tome da promjeni pravila bez ikakve odgovornosti ukoliko im je to u interesu. Statut ove lige je obično mrtvo slovo na papiru koje se svih ovih godina prilagođavalo trenutnim potrebama. Ne sumnjam da će slično biti i ovog ljeta ako Cibona ne bude mogla drugačije ući u NLB
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2011. u 13:35
    Zašto liga ne bi imala smisla bez Cibone i Zadra, nikome nije u interesu u ligi imati slabe klubove koji će skupiti par pobjeda, cilj lige je podizanje kvalitete košarke i financijske dobiti a ne da u ligi igraju velika imena koja ne mogu nikoga pobjediti, klubove koji su u financijskom rasulu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • bubici20.04.2011. u 10:58
    Ne bi baš rekao. Ta liga nema smisla bez Cibone i Zadra, kako god oni smiješni bili ove sezone; pa očekujmo izmjenu pravila :)
    bubici