Tenis

Dodig sam protiv Španjolaca

Vedran Babić • petak, 22.04.2011.
Dodig sam protiv Španjolaca
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski tenisač Ivan Dodig nastavlja svoj sjajan niz u Barceloni. U četvrtfinalnom ogledu dvojice nepostavljenih tenisača on je eliminirao Feliciana Lopeza i na taj način spriječio svešpanjolski polufinale...

Dva i pol mjeseca nakon što je na PBZ Zagreb Indoorsu otišao do kraja i podigao pobjednički pehar, Ivan Dodig ponovno je u polufinalu nekog ATP turnira. Možda je iznenađenje što se to dogodilo baš u Barceloni na zemlji, njegovoj najmanje dragoj podlozi, no pobjedama protiv Robina Söderlinga, Milosa Raonica i danas Feliciana Lopeza apsolutno je zaslužio svoje mjesto među četiri najbolja i polufinalni okršaj s prvim tenisačem svijeta Rafaelom Nadalom.

Premještaj na "jedinicu"

Premda je meč između Dodiga i Lopeza trebao biti odigran na centralnom terenu, kao i svi ostali četvrtfinalni mečevi, organizatori su ih odlučili premjestiti na teren broj 1 s obzirom da je u pauzi između mečeva Nadal - Monfils i Ferrer - Melzer počela padati kiša, koja je nastavak akcije odgodila na dva sata.

Protiv Lopeza Dodig je slavio 6:4, 2:6, 6:4 za sat i 56 minute igre i još jednom potvrdio da zaista igra u životnoj formi. S minimalno 180 bodova koliko ih je ovom pobjedom zaradio, 26-godišnji Međugorac će od ponedjeljka biti blizu Lopeza što se tiče renkinga (Španjolac je 42.). Dodig je trenutno 56., a već je u četvrtak nakon pobjede nad Raonicem izborio renking karijere.

Za treći hrvatski "reket" sve je odlično krenulo već od samog početka. U gotovo svakom gemu protiv servisa pritisnuo je Lopeza i redovito mu prijetio. Prvi break napravio je u trećem gemu, a do drugog je mogao doći odmah u petom gemu kada je imao 30-40. Domaći tenisač se uspio izvući iz te neprilike, no u sedmom gemu ponovno je bio u opasnosti. Dodig je prvo imao 15-40, a potom i još dvije prednosti, ali ni to mu nije bilo dovoljno.

Lopez, kojemu je ovo 12. nastup u Barceloni te ujedno i najbolji rezultat, je u ključnim trenucima pronašao prvi servis i smanjio na 4:3, no propuštene prilike nisu previše uzdrmale našeg tenisača, koji je uspješno zadržao sljedeća dva servis gema i uzeo prvi set sa 6:4 iako je u tom posljednjem gemu Lopez priprijetio stigavši na 15-30.

Drugi set donio je potpunu promjenu stanja na terenu. Lopez je sada bio taj koji je bio opasniji protiv servisa i s dva je breaka odveo meč u treći set. Dodig je prvi put pokleknuo na početnom udarcu u drugom gemu, koji je otvorio s 30-0, a drugi put u osmom gemu.

Dodig sam protiv Španjolaca

Osim Nadala, s kojim će se Dodig susresti u polufinalu, u drugom dijelu ždrijeba u turniru su ostala još dva Španjolca. Četvrti nositelj David Ferrer porazio je Jürgena Melzera (6:3, 6:3) i čeka svojeg sunarodnjaka, osmopostavljenog Nicolasa Almagra, koji je jučerašnje osiguranje proboja među prvih 10 na svijetu zasladio novom pobjedom, također sa 6:3 i 6:3, u španjolskom dvoboju s Juanom Carlosom Ferrerom.

Domaći navijači će, tako, u finalu sigurno imati minimalno jednog svog predstavnika i to po 15. godinu u nizu. Posljednji finale u kojem nije bilo Španjolaca odigrali su 1996. Thomas Muster i Marcelo Rios (Muster pobijedio 3:1 u setovima).

Izgubljeni drugi set nije poljuljao Dodiga. Dapače, u trećem setu na svom servisu je vratio onu stabilnost iz prvog seta, a to je automatski značilo da će ponovno Lopez opasno živjeti na svom početnom udarcu.

Prva prilika za break u vjetar je otišla u petom gemu nakon što je Dodig imao i 0-30, no u devetom gemu Ivan je izborio 15-40 i nedugo zatim realizirao drugu priliku za stvaranje velike prednosti. Servis za meč suvereno je priveo kraju u svoju korist i tu je nastup za 29-godišnjeg tenisača iz Toleda završio.

Kao što smo već spomenuli, Dodig će u polufinalu igrati protiv najboljeg tenisača svijeta Rafaela Nadala, koji je s dvaput 6:2 apsolvirao Francuza Gaela Monfilsa za svoju 499. pojedinačnu pobjedu na Touru.

Bit će to veliki izazov za Dodiga, sigurno najveći u njegovoj karijeri. Igrati protiv vjerojatno najboljeg tenisača na zemlji svih vremena te peterostrukog osvajača ovog turnira (2005. - 2009.) velika je čast i nadajmo se kako će se Ivan predstaviti španjolskoj publici na centralnom terenu u pravom svjetlu i Nadalu pružiti dobar otpor.

Dodig će se s prvim na svijetu sresti u drugom subotnjem polufinalu, ne prije 16 sati na središnjem terenu. S početkom u 13:30 će o prvom finalistu odlučivati David Ferrer i Nicolas Almagro.

ATP Barcelona, četvrtfinale:
Nadal (Španjolska, 1) - Monfils (Francuska, 7) 6:2, 6:2
Dodig (Hrvatska) - F. Lopez (Španjolska) 6:4, 2:6, 6:4
Ferrer (Španjolska, 4) - Melzer (Austrija, 6) 6:3, 6:3
Almagro (Španjolska, 8) - Ferrero (Španjolska) 6:3, 6:3

Parovi, četvrtfinale:
B. Bryan/M. Bryan (SAD, 1) - Knowles/Mertinak (Bahami/Slovačka, 8) 6:4, 3:6, 10-8
Kubot/Marach (Poljska/Austrija, 4) - Andujar/Gimeno-Traver (Španjolska, WC) 2:6, 6:3, 10-3
S. Gonzalez/Lipsky (Meksiko/SAD) - Anderson/Aspelin (JAR/Švedska) 7:6(5), 6:4
Mirnji/Nestor (Bjelorusija/Kanada, 2) - Lindstedt/Tecau (Švedska/Rumunjska, 7) 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.04.2011. u 09:46
    jak ti je vokabular,svaka čast...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.04.2011. u 07:01
    Zašto je to čudno? Goran je praktički od 18 do 30 stagnirao, samo na malo višoj razini, Ljubo je do 27-28 igrao mlako i prosječno, Karlovića do istih tih godina nije ni nigdje ni bilo, Prpić je tenis života igrao pred kraj karijere. Večina tenisača dosegne nekakav svoj limit još ko juniori i onda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.04.2011. u 22:20
    Napokon... Igrač sa srcem! A ne ko čilić, igrač sa talentom a stagnira već tri godine... To nisam vidio nikad, da netko ne napreduje 3 godine... KATASTROFA!Imaš servi a igraš sa osnovne crte bez izlazaka na mrežu. Užas.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.04.2011. u 22:16
    ivanimo ne lupetaj balavče!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.04.2011. u 21:54
    napokon jedan hrvatski tenisač,nakon gorana, sa srcem i mudima..
    Obrisan korisnik