Tenis

Ivan Dodig glavna zvijezda

Ivor Krapac • srijeda, 27.04.2011.
Ivan Dodig glavna zvijezda
Foto: Kristijan Komarica

Iako stvari nisu izgledale povoljno, a direktor Branimir Horvat je nakon završetka PBZ Zagreb Indoorsa govorio da je otkazivanje turnira vrlo izgledno, zagrebački Challenger na zemljanim terenima Sportskog parka Mladost održat će se i ove godine. Pliva Zagreb Open će ovog puta imati muški i ženski turnir, što se već dogodilo 2007. godine, a glavni magnet za zagrebačke ljubitelje tenisa bit će Ivan Dodig - i besplatan ulaz kroz cijeli tjedan...

Vrata nisu bila zatvorena, ali suze Branimira Horvata u veljači, na kraju zagrebačkog Indoorsa, sugerirale su da Challenger na zemljanim terenima Mladosti neće doživjeti 16. izdanje. Ipak, nešto više od dva mjeseca nakon toga, slika je potpuno drugačija. Zagreb Open ide dalje, igrat će se od 9. do 15. svibnja, a osim pomoći sponzora, u prvom redu novog naslovnog, Horvat je na predstavljanju turnira izdvojio i potporu Grada Zagreba i Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora. Rezultat? Tradicija ne samo da se nastavlja, već ćemo ove sezone moći uživati u dvostrukom programu, muškom i ženskom, a muški ždrijeb bit će vrlo jak za ovu razinu turnira.

Glavni magnet za gledatelje bit će Ivan Dodig, treći hrvatski reket, ovogodišnji pobjednik zagrebačkog Indoorsa i prošlotjedni polufinalist ATP turnira iz serije 500 na zemlji Barcelone, koji trenutno uživa u renkingu karijere, 44. mjestu na svijetu. 26-godišnji Međugorac je tako visok renking dohvatio baš u pravi trenutak za zagrebački Challenger, kako je pred novinarima pojasnio direktor Horvat.

Slobodan ulaz od početka do kraja

Dosadašnja praksa da gledatelji imaju besplatan ulaz na terene Mladosti do završnog vikenda zagrebačkog Challengera ovog je puta produžena na cijeli tjedan. Za ono što će Zagreb Open ove godine ponuditi, bit će to idealna prilika da tribine budu što ispunjenije.

"Nakon senzacionalne pobjede na PBZ Zagreb Indoorsu, Ivan je nastavio s odličnim igrama i da je rok za prijave danas, ne bismo ga imali prilike gledati u Zagrebu jer bi bio obavezan igrati na turniru Masters 1000 serije u Rimu, koji se igra u istom tjednu", prenosi službena stranica turnira Horvatove riječi.

Uz Dodiga, u glavnom ždrijebu će izravno biti i Franko Škugor, dok su dvije pozivnice također vlasništvo hrvatskih igrača, pripast će Antoniju Veiću i Kristijanu Mesarošu.

Najzvučnije ime među inozemnim igračima koji će zaigrati u Zagrebu bit će jedan 43-godišnjak. Veliki Austrijanac Thomas Muster, pobjednik Roland Garrosa iz 1995. i godinu potom prvi tenisač svijeta, i dalje povremeno nastupa na turnirima nižeg ranga nakon što se u lipnju prošle godine vratio na teren, a u međuvremenu je jednom već bio u Hrvatskoj, lani na riječkom Challengeru, uz poraz u prvom kolu. Naravno, u poznim igračkim godinama, Muster će biti više atrakcija nego izgledni kandidat za dalek put u Zagrebu, što je istaknuo i direktor Horvat.

U najboljim danima, ljevoruki Austrijanac vladao je zemljanim terenima, a bio je i prvi višestruki pobjednik umaškog ATP turnira, uz naslove iz 1992., '93. i '95. godine. U Umagu nije doživio poraz, ubilježivši čistih 15-0 u omjeru dobivenih i izgubljenih mečeva.

Ivan Dodig će, po sadašnjem renkingu, biti prvi nositelj zagrebačkog Challengera, a društvo će mu praviti još trojica tenisača koji su trenutno među prvih 100 na svijetu, Nizozemac Robin Haase (57.), Indijac Somdev Devvarman (71.) i Nijemac Philipp Petzschner (76.). Njemački igrač je u utorak u prvom kolu Münchena pobijedio upravo Dodiga, a pamtimo ga i po dvije pobjede u ovogodišnjem prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa protiv Hrvatske, u Zagrebu - u meču parova i odlučujućem posljednjem singlu protiv Ive Karlovića.

Nagradni fond muškog turnira bit će 50 tisuća američkih dolara, dok će usporedni, ženski ITF turnir biti dvostruko manjeg nagradnog fonda. Među tenisačicama neće biti članica Top 100 društva, a vodeća Hrvatica bit će Ana Vrljić, 215. na svijetu, koja je izravno u glavnom ždrijebu. Još dvije hrvatske igračice zaigrat će s pozivnicama - dobile su ih Silvija Njirić i 14-godišnja Donna Vekić, mlada Osječanka koja se prošlog tjedna istaknula dolaskom do finala 10 tisuća američkih dolara bogatog ITF turnira u Hvaru, posljednjeg ovogodišnjeg u seriji "Bisera Dalmacije".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!