Košarka

Cibona s(p)retno do pobjede

Iz ŠSD Sinj: Mišo Gulić • srijeda, 11.05.2011.
Cibona s(p)retno do pobjede
Foto: Mišo Gulić

Trinaesto kolo Lige za prvaka donijelo nam je vjerojatno ljepoticu prvenstva u kojoj su, pomalo sretno, Zagrepčani došli do pobjede. Imali su Sinjani napad za pobjedu, lopta je iscurila iz koša i ostavila oko 1500 gledatelja u potpunom šoku i nevjerici ...

Danima najavljivana utakmica sasvim je opravdala sve što se od nje očekivalo. Sinjani su se nekoliko puta vraćali iz ponora, a nevjerojatna požrtvovnost i impresivan ambijent ostavili su ih u igri sve do kraja, kada je Blajić, istinski heroj večerašnje utakmice, promašio polaganje za pobjedu.

Sjajno je Alkar otvorio dvoboj i na krilima publike imao 9:4 u petoj minuti susreta, ali gosti uzvraćaju serijom od 11-0 (9:15). Alkar je u tim trenutcima tri minute bio bez koša, a post je prekinuo Župić i tako svoju momčad trgnuo iz okova bezidejnosti. Cibona do kraja četvrtine nije dozvolila Alkaru približavanje te se na prvi predah otišlo rezultatom 17:24.

Boris Poljak, trener Alkara: "Imali smo zicer za pobjedu, ali nažalost nismo pogodili. Zanimljivo je kako su dva zicera, onaj protiv Borika te ovaj večerašnji, nama oduzeli četvrtu poziciju, ali tako je to u košarci. Najveća hvala Maliganima za ovu atmosferu koja je jedinstvena u cijeloj Europi.

Josip Vranković, trener Cibone: "Ovo što se kontinuirano događa u Sinju je nevjerojatno, jer spektakl koji domaći navijači priređuju je zaista neviđen. Mi smo znali da nas čeka teška utakmica i na kraju smo imali više spretnosti u završnici te zasluženo slavili.

Josip Blajić, Alkar: "Prvo poluvrijeme nismo najbolje odreagirali na preuzimanja, ali smo zato u drugom djelu pokazali što znamo i prava je šteta za onaj zicer na kraju. Sportska nesreća i ništa više. Hvala našim navijačima za podršku tijekom cijele sezone.

Bojan Bogdanović, Cibona: "Znali smo da će biti jako teško, jer je i Alkar imao šanse za to četvrto mjesto. Na kraju su imali šut za pobjedu, ali pošteno bi bilo za reći kako je sretniji pobijedio večeras. Alkar se ne mora nikoga bojati uz ovakve navijače, jer oni su priča za sebe. Bravo Maligani.

Kao iz najgore noće more domaći otvaraju drugu četvrtinu, ali Cibona nije znala u potpunosti iskoristiti zbunjenost domaćih, koji svoj prvi koš postižu tek u 15. minuti kada za tri pogađa Mirko Modrić za 20:30.

Cibona u 18. minuti ponovno bježi na 13 koševa prednosti (24:37), kada je neobjašnjivo stala, vjerojatno vjerujući kako će pobjeda doći sama od sebe te Sinjanima pružaju priliku za povratak, koju su ovi iskoristili za -8 na poluvremenu (32:40).

Treća četvrtina bila možda i najboljih deset minuta u sezoni za igrače Alkara. Odmah po otvaranju koševima Ercega, Blajića i Delaša dolaze na samo koš zaostatka (41:42). U tim trenutcima domaći košarkaši imali su dva napada za vodstvo, ali nisu imali strpljenja.

Ono što se nije dogodilo u 23., gledatelji su vidjeli u 28. minuti kada na opće oduševljenje prepune dvorane, Delaš pogađa tricu za vodstvo Alkara od 50:49. Do kraja četvrtine gledali smo stalne izmjene u vodstvu, a pred posljednji period rezultat je glasio 57:57.

Kada su domaći u 33. minuti poveli rezultatom 65:61, dvorana je naprosto eksplodirala. Možda i ključnu stvar u tim trenutcima odigrao je sudački trio, ne vidjevši očigledno gaženje crte od strane Rozića, koji iz te situacije zabija i započinje veliku seriju gostiju od 9-0 (65:70). Alkar odgovara svojom serijom od 5-0 i ne dopušta gostima da riješe pitanje pobjednika. Ključan čovjek u tom periodu bio je Vrbanc, koji je serijom koševa jedini držao Cibonu u egalu.

Gosti u zadnju minutu, košem Rozića, ulaze sa +4 (73:77), a odmah u sljedećem napadu Župić pogađa za tri i dovodi domaće do samo -1. Cibona ne koristi svoj napad pa Alkaru ostaje 8 sekundi da organizira napad za eventualnu pobjedu. Loptu uzima, inače najbolji igrač susreta, Blajić te promašuje polaganje za pobjedu.

Iako se na trenutak dogodio muk u gledalištu, nije to trajalo dugo pa su domaći dobili zasluženi pljesak, a nekoliko puta su pozivani na bis. Veličanstvenom atmosferom tijekom cijelog prvenstva Maligani su izvjesili kandidaturu za "najboljeg igrača" prvenstva, jer cjelokupnoj javnosti su pružili nadu da ima smisla vjerovati kako dolaze bolji dani za sve poklonike "loptanja pod obručima".

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 122+153
2Zadar 113+166
3Zagreb 113+181
4Cibona 77+38
5Sonik Puntamika 59-97
6Split 59-104
7Alkar 410-91
8Zabok 113-246

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.05.2011. u 10:39
    igrači cibone sigurno NE žele da suci navlače za njih. ako mislite da cibona ima 'poguranac' u ovoj ligi za prvaka (ali ne ništa previše, onako, osrednji poguranac) zbog cibone-onda ste svi vi koji pljujete cibonu-SLIJEPI I GLUPI od mržnje. ne vidite pozadinu. cibona ima poguranac, da bi sigurno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.05.2011. u 03:16
    da ne kazete nogomet je drugo evo vam i kosarka,na zalost ne nasa ali je dobra atmosfera http://www.youtube.com/watch?v=2Xb5tcxt4Y4&feature=related
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.05.2011. u 02:09
    i po meni najbolji video http://www.youtube.com/watch?v=NTJyKuyhicM
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.05.2011. u 02:08
    i ovo http://www.youtube.com/watch?v=dxdpwZpZzLg&feature=related
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.05.2011. u 02:05
    i ovo http://www.youtube.com/watch?v=OrlIMGoxb1s&feature=related
    Obrisan korisnik