Tenis

Dodig nakon gotovo tri sata

Iz Sportskog parka Mladost:Ivor Krapac • četvrtak, 12.05.2011.
Dodig nakon gotovo tri sata
Foto: Kristijan Komarica

Nije puno znao o suparniku, no Ivan Dodig dobio je priliku dobro upoznati mladog Poljaka Jerzyja Janowicza u osmini finala Pliva Zagreb Opena. Prvopostavljeni domaći adut jako se namučio s 20-godišnjim poljskim dvometrašem, kojeg je slomio nakon dva sata i 48 minuta...

Odustao od parova

Ivan je u četvrtak trebao igrati i četvrtfinale parova u kombinaciji s Antonijem Veićem, no morali su predati Amerikancima Ryanu Harrisonu i Davidu Martinu. Osim što taj meč ionako ne bi stigao u raspored ovog dana s obzirom da se ogled s Janowiczem odužio, treći hrvatski reket kazao je i da ga je slomio umor, a kako je doznao nakon liječničkog pregleda, razlog za brigu je i bakterija u grlu zbog koje mu treba što manje napora.

Za četvrtfinale singla će valjda sve biti dobro...

Potraga Ivana Dodiga za njegovom najboljom igrom i kvalitetan i agresivan nastup Jerzyja Janowicza učinili su središnji meč dana na zemlji Sportskog parka Mladost vrlo zanimljivim. Mladi Poljak pao je tek u završnici trećeg seta, sa 6:7(3), 6:4 i 7:5, a na kraju, kako je Ivan to opisao nakon pobjede, presudilo je iskustvo kojeg treći hrvatski reket ima puno više.

"On je odigrao jako dobro, to sam mogao i očekivati, nije iznenađenje da će svi s kojima se sretnem na ovoj razini gristi, biti opušteni i igrati svoj najbolji tenis protiv mene. Bilo je jako teško, od prvog do zadnjeg poena", osvrnuo se Dodig na gotovo trosatni dvoboj, u kojem je nekoliko puta morao lomiti otpor 20-godišnjeg suparnika, 166. na svijetu.

"Prošle godine protiv Venture baš u Zagrebu, kao i u ovom meču, ne sjećam se da mi je u životu netko odigrao toliko kratkih lopti i dobivao poene. Igrao ih je vrhunski, ali kod breaka u trećem setu i ja sam uspio dobiti jedan poen u svoju korist, a ta lopta bila je vrlo bitna, dosta je presudila".

Prvi set donio je po dva breaka na svakoj strani, a Poljak je već tada pokazao da ima i ruku i glavu, i kvalitetan servis, što se može i očekivati od 202 cm visokog igrača. Ivan je znao da će Janowicz moći potezati bez puno pritiska, ali vjerojatno nije predviđao da će tako dobro igrati skraćene lopte, s čime ga je namučio već u ranoj fazi meča, a tako je ostalo i do kraja.

Nakon što je poljski tenisač u tie-breaku dobio prvi set, u nastavku je Dodig izveo preokret. U drugoj dionici bio mu je dovoljan jedan break, u prvom gemu, dok je u trećem išlo teže. Janowicz je prvo nadoknadio rani break minusa, potom spašavao dvije Ivanove nevezane break lopte kod 3:3, pa 0:40 kod 4:4, da bi pri zaostatku od 5:4 Dodig izdržao servis-gem u kojem je bio dva poena do poraza (15:30).

Puc zaustavljen

Prije Dodigovog meča, u lovu na četvrtfinale bio je i Borut Puc, koji je nedavno zamijenio slovensko državljanstvo hrvatskim, kako je rekao, osobnim izborom, s obzirom da je rođen u Bjelovaru i oduvijek je želio igrati pod hrvatskom zastavom. Sin proslavljenog rukometaša Iztoka, bivšeg hrvatskog reprezentativca, zaustavljen je u tri seta, s 3:6, 6:3 i 6:3 u korist talijanskog kvalifikanta Andreje Arnaboldija, a nakon poraza, otkrio je da je ostajao bez daha i osjećao veliki umor kako se meč bližio kraju, što je Talijanu olakšalo posao.

No, 20-godišnji Puc ipak nema previše razloga nezadovoljan otići iz Zagreba. Pozivnicu za glavni ždrijeb iskoristio je za prolazak prvog kola, iznenadio je četvrtog nositelja Rubena Ramireza Hidalga, a ta pobjeda protiv iskusnog Španjolca zasigurno će pomoći njegovom samopouzdanju.

Na koncu, prvopostavljeni hrvatski adut ipak je došao do ključnog breaka kod 5:5, pa gem potom dovršio meč na svojem servisu. "Nakon prvog meča rekao sam da nisam na svojem najvišem nivou, mogu obećati da ću se nastaviti boriti, ali svjestan sam da će i sutra biti jako teško. Bitno je da se borim i nastavim pobjeđivati na taj način", zaključio je Ivan, usmjeravajući misli prema petku i četvrtfinalu, u kojem ga čeka 21-godišnji Slovak Martin Kližan (154.), nekada vrlo perspektivni junior, pobjednik Roland Garrosa 2006. u toj konkurenciji.

"Od Kližana sam jednom izgubio", najavio je Dodig, prisjećajući se njihovog ogleda prije dvije sezone na Futuresu u Njemačkoj, kada je Slovak slavio sa 1:6, 6:4 i 7:6(4): "Bio je jako dobar junior, ove godine igra dobro, probija se, siguran sam da će se doći u Top 100. Kao i danas, ni on neće imati puno toga za izgubiti, trebam se boriti, dati sve od sebe, vidjet ćemo kako će završiti".

Dodig i Kližan u petak će igrati posljednji meč dana na središnjem terenu, ne prije 18 sati.

ATP Challenger Pliva Zagreb Open, 12.5.2011., osmina finala: Dodig (Hrvatska, 1) - Janowicz (Poljska) 6:7(3), 6:4, 7:5, Kližan (Slovačka) - Brown (Njemačka, 7) 6:4, 6:3, Arnaboldi (Italija, Q) - Puc (Hrvatska, WC) 3:6, 6:3, 6:3.

Parovi, četvrtfinale: Harrison/D. Martin (SAD) - Dodig/Veić (Hrvatska) predaja Dodiga i Veića, M. Pavić/Škugor (Hrvatska, WC) - Bednarek/Kowalczyk (Poljska, 3) 6:1, 3:6, 10:7, Brown/Meffert (Njemačka) - Rettenmaier/Stadler (SAD/Njemačka, 4) 6:3, 7:6(2), Munoz-de la Nava/Ramirez Hidalgo (Španjolska, 2) - Gremelmayr/Phau (Njemačka) 3:6, 6:4, 10:7.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!