Košarka

Video: Veliki preokret Mavericksa

Lovro Štrbinić • utorak, 24.05.2011.
Video: Veliki preokret Mavericksa
Foto: EPA

U četvrtoj utakmici serije Dallas Mavericksi su uhvatili i drugu pobjedu na gostovanju u Oklahomi. Iako su se sredinom posljednje četvrtine nalazili u jako teškoj situaciji, u posljednjim minutama su uspjeli izboriti produžetke, a potom u njima doći do vrlo važnog slavlja. Ovakvim raspletom Dallas je poveo 3-1.

Ekipa Oklahoma City Thundera imala je veliku priliku domaćom pobjedom vratiti stvari na početak u ovogodišnjem finalu Zapada, no briljantna završnica gostiju iz Dallasa pokvarila je planove domaćim navijačima. Još jednom se ispriječio nezaustavljivi Dirk Nowitzki ubacivši 40 poena (šut iz igre 12/20), uz nekoliko važnih ubačaja iz vrlo teških pozicija. Kevin Durant je bio manje raspoložen i više neprecizan pa je uz šut 9/22 uspio doći do 29 poena. Ubilježio je 15 skokova, ali i čak devet izgubljenih lopti.

Scott Brooks, trener Thundera: "Ovo je težak poraz za prihvatiti ga, ali moramo iz njega nešto i naučiti. Momci su se borili, no poraženi smo i moramo se usredotočiti na sljedeći susret. Težak je ovo poraz za sve, za igrače, trenere, organizatore i navijače. Moramo bolje završavati dvoboje, a ovaj put smo imali problema i s izgubljenim loptama, zaista ih je bilo previše."

Počelo je bolje za Oklahomu jer su susret otvorili s 10:2, a tijekom cijele prve i u dobrom dijelu druge dionice držali su desetak poena prednosti. Međutim, pet minuta prije odlaska na odmor kreće niz vezanih poena gostiju i oni dolaze na samo tri poena zaostatka, koji se do poluvremena povećavaju na pet.

Drugi dio počinje na istom odstojanju, a onda serijom 9:2 Oklahoma odlazi na malo osjetniju razliku. Krajem treće četvrtine Mavericksi se nakratko vraćaju na -3, ali potom prvi dio posljednje u potpunosti pripada domaćinima. Njihova prednost se neprekidno povećava, a tricom Duranta pet minuta prije kraja na semaforu piše 99:84. Bio je to ujedno posljednji koš prvog strijelca Thundera u noćašnjoj utakmici, a istovremeno je zbog prekršaja utakmicu završio James Harden. Potom se ukazao Dirk Nowitzki.

U velikom stilu je ugradio 12 poena u tom periodu i najzaslužniji je za seriju 17:2 kojom su Se Mavericksi vratili u rezultatski egal. Nakon slobodnih bacanja Nijemca šest sekundi prije kraja rezultat je 101:101. U sljedećem napadu Durant pokušava za tri poena, ali blokira ga Marion i gostima ostaje sedam desetinki za pokušaj neke "nemoguće" akcije. U tome nisu uspjeli, ali su potpuni preokret napravili u produžetku.

Rick Carlisle, trener Mavericksa: "Zaista smo naporno radili da dođemo do ove dvije gostujuće pobjede. Sad se moramo odmoriti i pripremiti za srijedu, a naši navijači moraju biti veoma glasni, baš poput ovih ovdje."

Nakon četiri poena sa svake strane u dodatnom vremenu Kidd ubacuje tricu 40 sekundi prije kraja, a u sljedećem napadu Westbrook promašuje. Terry i Kidd potom slobodnim bacanjima završavaju posao za konačnih 112:105 i 3-1 u seriji za Dallas Maverickse.

Uz spomenutog Nowitzkog, u redovima Dallas dobre izvedbe ponudili su dva Jasona. Kidd je ubacio 17 poena (5/9) uz sedam asistencija, a Terry je autor 20 poena (7/19). Bila su to jedina tri dvoznamenkasta strijelca u devetoj pobjedi Dallasa u posljednjih deset utakmica doigravanja.

Na drugoj strani je više igrača prešlo granicu od deset poena, a uz Duranta najefikasniji s 19 poena bio je Westbrook (šut 7/22). Zabilježio je osam asistencija i osam skokova, ali i šest izgubljenih lopti s kojima je njegova momčad došla do brojke 25 u tom segmentu igre. Nije pomogao ni najbolji učinak Ibake u ovoj seriji. Ubacio je 18 poena uz deset skokova, a po 12 poena dodali su Sefolosha i Collison.

NBA, doigravanje

polufinale

Chicago Bulls103:82Miami Heat
Dallas Mavericks121:112Oklahoma City Thunder
Chicago Bulls75:85Miami Heat
Dallas Mavericks100:106Oklahoma City Thunder
Oklahoma City Thunder87:93Dallas Mavericks
Miami Heat96:85Chicago Bulls
Oklahoma City Thunder105:112 *Dallas Mavericks
Miami Heat101:93 *Chicago Bulls
Dallas Mavericks100:96Oklahoma City Thunder
Chicago Bulls80:83Miami Heat

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 19:26
    dallac cowboys
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 15:49
    Ovako su i od LA-a gubili isto 15-tak koševa u trećem quarteru prve pa na kraju pobijedili! I ta je utakmica sve odredila....bit će gadno Miamiju ili Bullsima, tko god prođe
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 13:36
    dirk je isus, još da obranu igra bio bi top10 svih vremena
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 13:20
    Eto svi otpisali Dallas nakon druge a oni uzeše dvije u Oklahomi! Smiješno je otpisati momčad koja je otpuhnula Lakerse, isto kao što je smiješno trpati ih već u finale i njih i Miami. Pa ovo je NBA, a da će Miami imat problema s centrima Mavsa, ma uopće su takve kalkulacije nepotrebne. Svi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 12:58
    ukoliko se nadu u finalu centarska linija mavsa sa dirkom, chandlerom i haywoodom bi mogla radit ogromne probleme heatu jer je bosh u obrani rupa, a pitanje je u kakvoj je haslem formi
    Obrisan korisnik