Tenis

Ljubo: "Fizički blizu najboljem stanju ikada"

Iz Pariza:Maja Giljanović • utorak, 24.05.2011.
Ljubo: "Fizički blizu najboljem stanju ikada"
Foto: Kristijan Komarica

Prvih pola sata susreta prvog kola protiv Ivana Ljubičića Somdev Devvarman je odigrao gotovo bez greške, ali jednom kad je sunce izašlo, podignulo temperaturu i ubrzalo teren, a i Indijac je pomislio da bi moda mogao "skinuti" nekadašnjeg polufinalista, promijenio se tijek susreta. Nakon meča dobivenog u tri seta Ljubo je otkrio kako je vidio svoju igru, kako se osjeća i što misli o svojoj formi uopće.

Somdev Devvarman je protiv Ivana Ljubičića vodio 4:3 s breakom, na svom je servisu u osmom gemu imao tri-gem-lopte, ali bivši polufinalist je u tom trenutku iskoristio prvu pukotinu u Indijčevom štitu, nanizao tri gema, prvi set spremio u džep i u nastavku zaigrao na još višoj razini. U drugom je na svom servisu ispustio samo dva poena, u trećem je Devverman najbliže breaku bio na 3:4 kad je stigao do 30:30 i Ljubičić je nakon dva sata i dvije minute slavio 6:4, 6:3, 6:4.

Babolat

Dosta se ove godine priča o Babolatovim lopticama? "Loptice su specifične, brze su, tvrde. Ne odskaču, ne zadržavaju se dugo na žicama, nema rotacije što primjerice ide u prilog Đokoviću, Nadalu i Federeru i ne baš".

"Osim prvih pola sata sve je funkcioniralo kako treba, valjalo je prebroditi taj početak. Roland Garros je specifičan, u Parizu više nego na ostalim Grand Slamovima ovisi u koji sat igrate, odmah prvi meč ili poslijepodne, je li sunčano i je li vani temperatura 20, 25 ili 30 stupnjeva. Kako terene ovdje između setova ne polijevaju, preko noći ih jako natope i u 11 sati kad počinje prvi meč još su prespori. Kako vrijeme prolazi sunce se podiže, raste i temperatura i uvjeti na terenu sve su brži", objasnio je Ljubičić.

Traka

"Znam da je ružna, ne sličim ni na što", brutalno je bio iskren, "ali kad sam jedan poen odigrao škiljeći jer mi je kap znoja upala u oko, nije bilo druge nego da je stavim".

Ljubi nije pomogao ni Devvarman, Indijac ovog tjedna na 66. mjestu uživa u renkingu karijere, ali u prvih je pola sata igrao kao da je u najmanju ruku Top 20: "Nisam ja igrao loše koliko je on u prvoj polovici prvog seta igrao dobro. Brz je, bio je rastrčan i imao rješenje i kad sam promijenio taktiku. Odlučio sam se na defenzivniji pristup, ali ušao je u teren, bez pardona zabio winner i naveo me da pomislim 'što sad?'", nastavio je.

Sreća

Koliki faktor u tenisu igra sreća, povoljan ždrijeb, "prasica" koja se u ključnom trenutku prevali na drugu stranu mreže? "Ne odlučuju 'prasice' mečeve, rijetko kad je baš jedna lopta odlučujuća. Ždrijeb je druga priča, dobar primjer je i moje polufinale ovdje 2006. godine" (protiv Rafaela Nadala, nap. a). "Od Berlocqa u prvom kolu preko Hernandeza, Monaca, Ramirez-Hidalga i Bennetaua u četvrtfinalu nitko nije bio rangiran bolje od 79. mjesta, ždrijeb mi se otvorio, ali priliku treba znati i iskoristiti. Tenis je divan sport, bitni ste samo vi. Zato ga toliko volim, a sada se ni suci više ne miješaju".

"U tom trenutku imao je break, 4:3 i tri gem-lopte za 5:3, ali možda ga je omelo i što se nije nadao da će se naći u toj poziciji. Požurio je, napravio nekoliko neprisiljenih pogrešaka" (na 40:30 primjerice je zabio smeš u pola mreže i u nevjerici se uhvatio za glavu, nap. a.) "i otvorio mi vrata".

"Jednom kad sam osvojio prvi set u nastavku je išlo neusporedivo lakše, a i uvjeti se se promijenili meni u korist. Prošlo je podne, zatoplilo je, a o trećem setu da ni ne govorim. Poeni su išli kao na traci, superbrzo, ubaciš servis - poen, dobar forhend - poen", dodao je Ljubo.

Navijači

"Što dulje trajem imam dojam da me više cijene. Možda se varam, možda me samo sažalijevaju i kurtoazno plješću", našalio se. "Tko su mi najodanije navijači? Teško je reći, možda Talijani, Francuzi, drag sam Kinezima. Naših ima posvuda, toliko da gotovo u svakom gradu naiđem i na rodbinu, a ne samo na naš svijet. Nikad s navijačima nisam imao problema, tako da se rado sjetim i Davis Cup gostovanja u Argentini mada smo taj meč izgubili. Vikali su mi 'ćelavac' i kao vrijeđali me, ali kad su im pokazao da znam što govore okrenuli su sve na šalu. Osim toga, na tribinama je bio i Maradona, a kako je obožavao Gorana tako su se i navijači poveli primjerom svog idola i počeli i nama pljeskati".

Devvarman je prošlost, sljedeći je Sam Querrey, koji je nadoknadio gubitak prvog seta i Philippa Kohlschreibera pobijedio u četiri (3:6, 6:1, 6:2, 6:4). Njihov meč u trenutku našeg razgovora još nije bio gotov, ali Ljubo nije dvojio u ishod: "Querrey definitvno, u boljoj je formi, ali više-manje je svejedno. Bitno je kako se ja osjećam, a osjećam se jako dobro. Spremio sam se kako sam htio, zdrav sam, nema ozljeda, fizički sam u jednom od najboljih stanja ikada".

Rezultat je to i kvalitetnog rada s kondicijskim trenerom Daliborom Širolom s kojim Ljubičić surađuje gotovo godinu i pol, ali i općenito biranja turnira: "32 su mi, u godinama u kojima je cilj ne igrati toliko puno koliko kvalitetno. Naravno da nema garancija, nikad ne znaš što će biti kad se pojaviš na turniru, ali profesionalac sam i ne smijem si dopustiti da se pojavim nespreman. Tim više kad je riječ o Grand Slamu".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 23:46
    ma Ljubo ti si intelektualac među tenisačima!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 22:51
    vrhunski ćlanak!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 22:10
    Ljubo, HVALA ti za sve!
    Obrisan korisnik
  • torrente8724.05.2011. u 18:36
    TRAKA"Znam da je ružna, ne sličim ni na što" Ljubo zmaju
    torrente87
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 18:20
    Bravo Ljubo! :)
    Obrisan korisnik