Tenis

Lučić pobjeda u paru

Iz Pariza:Maja Giljanović • srijeda, 25.05.2011.
Lučić pobjeda u paru

Nakon što su obje izgubile u prvom kolu u pojedinačnoj konkurenciji Mirjana Lučić i Aravane Rezai utjehu su pronašle u konkurenciji parova, 29-godišnja Makaranka i pet godina mlađa Francuskinja u tri su seta pobijedile 81. i 234. tenisačice svijeta Sandru Klemenschits i Rominu Oprandi i izborile drugo kolo protiv 15. nositeljica Sare Errani i Roberte Vinci.

Obje su u pojedinačnom turniru ispale u prvom kolu - Mirjana Lučić očekivano od Marije Šarapove (3:6, 0:6), Aravane Rezai nenadano od Irina-Camelije Begu (3:6, 3:6) – ali utješile su se u prvom kolu parova.

Lučić se posljednjih godina nije često odlučivala na nastupe u paru: pauzirala je tako od siječnja 2009. godine na Challengeru u Lutzu nastup u glavnom turniru kojeg je s Kelly Anderson izborila kroz kvalifikacije i potom izgubila u prvom kolu (Pelletier/Vedy) sve do konca travnja na WTA turniru u Barceloni na kojem je u paru s Estrellom Cabeza-Candelom izborila četvrtfinale (Grandin/Uhlirova).

Prije dva tjedna je sa Chanelle Scheepers u prvom kolu Rima uzela samo tri gema Alberti Brianti i Poloni Hercog, a ni prošli tjedan nisu se Lučić i Mashona Washington dugo zadržale u Starsbourgu, u produljenom tie-breaku trećeg seta izgubile su od Danielle Dominikovic i Jessice Moore (6:2, 5:7, 7-10).

Recentna forma joj možda nije osobita, ali da „ima mota“ i u paru pokazala je još 1998. godine kad je u dobi od nepunih 16 godina u paru s Martinom Hingis zablistala u Melbourneu i otišla sve do kraja prvog Grand Slama sezone, a iste su godine Makaranka i Švicarka osvojile i Tokio.

Prvi nastup Lučić u konkurenciji parova na Roland Garrosu u karijeri pa muško: 29-godišnjakinja i pet godina mlađa Francuskinja ovog tjedna na WTA rang-listi u parovima zauzimaju 550. i 204. mjesto, ali, možda zbog poraza u singlu i motiviranije nego bi inače bile, odigrale su vrlo kvalitetan susret i za dva sata i osam minuta izborile susret drugog kola protiv Sare Errani i Roberte Vinci. Talijanke su postavljene za 15. nositeljice, a u prvom su kolu Edinu Gallovits-Hall i Angelique Kerber pobijedile 6:4, 6:4.

1. SET

Prvi set nije dobro počeo, Klemenschits i Oprandi uzele su servis Lučić u prvom gemu, potvrdile break i nakon nepunih pet minuta odvojile se na 2:0. Rezai je smanjila na 1:2, a nakon što su propustile 15:40 i jednu prednost nisu se pokolebale, na četvrtoj su break-lopti vratile rezultat na početak (2:2). Lučić je zadržala servis i osigurala im prvo vodstvo na susretu, a nalet su iskoristile da nanižu i treći gem uzastopce i pobjegnu na 4:2. Klemenschits i Oprandi su se, međutim, smjesta vratile, uzele Rezai servis za 3:4 i na svom nakon što su izvukle 15:40 i još jednu prednost poravnale na 4:4.

Na 5:5 Klemenschits i Oprandi kreću u napad i po drugi put uzimaju Rezai servis, ali na servisu za set neslavno su propale: Lučić i Rezai su odjurile na 0:40 i izborile tie-break. Kao i na početku seta Klemenschits i Oprandi bolje su otvorile i tie-break, s mini-breakom su vodile 1:0 i 2:1, ali nisu izdržale. Lučić i Rezai okrenule su na 3:2, odlijepile se na 5:3, a na 6:3 iskoristile treću set-loptu i silovitim winnerom Lučić na mreži spremile set na sigurno (7:5).

2. SET

Lučić i Rezai nisu izvukle pouku s početka prvog seta, u prvom gemu break protivnicama poklanjaju na pladnju: Lučić na 30:30 šalje u mrežu jedan, a Rezai na 30:40 drugi smeš po sredini mreže. Izgubljeno su, uz poljubac sreće, vratile „prasicom“ Rezai na break-loptu u trećem gemu, ali ravnoteža je bila kratkog daha, na 2:3 Rezai je i četvrti put izgubila servis. Klemenschits i Oprandi osvajaju i treći gem uzastopce (5:2), a nakon što je Lučić zadržala svoj servis Austrijanka i Talijanka dolaze u poziciju da poravnaju na 1:1 u setovima. Lučić i Rezai, međutim, prave break za 4:5, imaju i gem-loptu za 5:5, ali Rezai ni ovog puta nije izdržala, spasile su jednu set-loptu, ali na drugoj su Klemenschits i Oprandi pronašle pukotinu i nakon sat i pol igre odvele susret u treći set (6:4).

3. SET

Situacija je ovog puta obrnuta, prvi break u trećem setu u prvom su gemu izborile Lučić i Rezai, potvrdile su ga na svom servisu, a nakon što su Klemenschits i Oprandi smanjile na 1:2 do kraja su skupljale samo mrvice. Lučić i Rezai nanizale su sljedeća četiri gema, osvojile 90 posto poena nakon prvog i 50 posto nakon drugog servisa, na svom servisu nijednom nisu zadrhtale, osvojile su gotovo tucet poena više i za samo 26 minuta set i meč privele kraju (6:1).

MEČ

Ukupno su Lučić i Oprandi osvojile 74 posto poena nakon prvog i 35 posto nakon drugog servisa (zabile su i sedam as-servisa), return im je ulazio u 50 posto slučajeva, iskoristile su osam od 20 break-lopti i ukupno osvojile 11 poena više (112).

Roland Garros, 1. kolo parova, tenisačice:
LUČIĆ/Rezai (Hrvatska/Francuska) – Klemenschits/Oprandi (Austrija/Italija) 7:6(5), 4:6, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!