Tenis

Nosila, jubilej, slanina i malo tenisa

Piše: Vedran Babić • četvrtak, 26.05.2011.
Nosila, jubilej, slanina i malo tenisa
Foto: EPA

Moram priznati da mi je srijeda na Roland Garrosu prouzročila dosta problema glede popunjavanja rubrika. Bio je to apsolutni dan favorita, koji su slavili u gotovo svakom dvoboju, a o njihovoj dominaciji dovoljno govori podatak da je u obje konkurencije poraz doživjela tek jedna nositeljica. Vrhunac dana stigao je na samom kraju u mečevima Garcia-Lopez - Ilhan i Zvonareva - Lisicki, a od ostalih zanimljivosti saznajte tko je ostvario jubilarnu 200. pobjedu na zemlji i tko razmišlja o klamanju komadića slanine na rame...

32 meča, 25 nositelja i 24 njihove pobjede uz ukupno samo osam izgubljenih setova. To je najkraći opis četvrtog dana drugog Grand Slama sezone i ne treba biti puno pametan pa reći da je dan bio "rezerviran" za favorite odnosno favoritkinje.

U muškom dijelu čudesni Novak Đoković je protiv Victora Hanescua izborio 39. pobjedu ove sezone i 41. uzastopnu ukupno, a Roger Federer je francuskom tenisaču s pozivnicom, Maximeu Teixeiri omogućio lijepu uspomenu, ali i samo pet gemova.

I drugi i treći tenisač svijeta djelovali su vrlo sigurno i pouzdano, no njihovi suparnici nisu ih natjerali da iz svojih ladica izvade najjača oružja. Zato bi njihovi idući protivnici i te kako mogli. Đoković igra protiv Juana Martina Del Potra (taj meč posebno ću obraditi u sutrašnjem Pogledu s Eiffela jer će to bez dileme biti najatraktivniji meč dana), a Federer protiv Janka Tipsarevića, koji voli igrati na velikim scenama i koji je Švicarca dobro namučio 2008. na Australian Openu kada je pao s tek 10:8 u petom setu, prokockavši pritom vodstvo od 2:1 u setovima.

Francuzi su došli na svoje odgledavši pobjede svojih ljubimaca Gaela Monfilsa, Richarda Gasqueta i Joa-Wilfrieda Tsonge, no zato su ih Julien Benneteau i Stephane Robert razočarali. Benneteau je pružio slab otpor favoritu iz drugog plana, Davidu Ferreru, a Robert je nakon senzacionalne pobjede nad Tomašom Berdychom doživio debakl protiv Fabija Fogninija i uhvatio samo tri gema za, vjerovali ili ne, svega 69 minuta igre!

Spomenuo sam već Del Potra i Tipsarevića. Argentinac je eliminirao Slovenca Blaža Kavčića, a Srbin se prelako obračunao s nezgodnim Španjolcem Pereom Ribom, prepustivši mu četiri gema. Mihajl Južnij, Stanislas Wawrinka i Thomaz Bellucci također su prošli dalje bez izgubljenog seta i iz drugog plana "vrebaju" glavne favorite za naslov.

Praktički sve uzbudljivo što se događalo u ženskom dijelu turnira stalo je u tri meča. U onom između Vere Zvonareve i Sabine Lisicki Njemica je imala 5:2 u trećem setu i meč loptu, ali je potom izgubila pet uzastopnih gemova.

Prva tenisačica svijeta i moja favoritkinja broj jedan za naslov, Caroline Wozniacki, nije odigrala odveć dobar meč protiv Kanađanke Aleksandre Wozniak, ali je ipak slavila u dva seta. Tri set lopte u drugom setu spasila je Dankinja i na njenu sreću meč završila bez neizvjesnosti trećeg seta.

U tom tie breaku drugog seta Wozniak je povela 6:3 nakon što je lob njezine suparnice završio u autu. Dankinja se s tim nikako nije mogla složiti te se uplela u konflikt sa sucem u stolcu, a cjelokupna situacija na kraju je djelovala negativno, ali na Wozniak, koja je nedugo zatim već bila na putu do svlačionice.

I konačno, "uzavrela" Njemica Julia Görges preokrenula je set i break zaostatka protiv Lucie Šafarove, pokazavši tako još jednom sjajan karakter i formu u posljednjih nekoliko tjedana. Görges plijeni ne samo svojom igrom, nego i izgledom pa je tako jedna od glavnih meta teniskih reportera. Koliko će se moći nositi s tim teretom nove zvijezde, ostaje nam vidjeti, no zasad joj ide odlično.

Od ostalih mečeva u ženskoj konkurenciji izdvojio bih pobjede osvajačica ovog turnira u posljednje dvije godine, Francesce Schiavone te Svetlane Kuznjecove, koja očito ponovno pronalazi svoju pravu formu. Nisu se puno mučile ni Sam Stosur i Jelena Janković te potencijalna "mina" Anastazija Pavljučenkova. Na kraju je jedina nositeljica koja je ispala bila prošlogodišnja polufinalistica Wimbledona Cvetana Pironkova (32.), a debakl ravan onome Stephanea Roberta doživjela je i njegova sunarodnjakinja Alize Cornet, o kojoj sam sa sjetom pisao prije koji dan. Ona je, naime, uhvatila samo dva gema protiv Nurije Llagostere Vives.

Moram svakako spomenuti i pobjedu našeg para Ivan Dodig - Ivo Karlović koji se već oprostio od natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji. Bolje sreće, međutim, nisu bile Petra Martić i Darija Jurak, koje su poražene sa svojim partnericama za razliku od Mirjane Lučić, koja je poraz od Marije Šarapove zaboravila pobjedom s Aravane Rezai.

Sad kad sam se već dotakao Martić, mogao bih potrošiti retke i retke pokušavajući dokučiti zbog čega tako talentirana tenisačica stagnira i zašto je tek 109. na ljestvici, no to ću ipak ostaviti za neku drugu priliku...

Meč dana

Marsel Ilhan mogao je postati prvi Turčin u trećem kolu nekog Grand Slama, ali je na kraju ostao kratak. U 97-minutnom petom setu propustio je pet break prilika i poslije tri sata i 28 minuta igre izgubio od 30. nositelja Guillerma Garcije-Lopeza rezultatom 6:4, 1:6, 6:2, 4:6, 13:11. Španjolac će, inače, prvi put zaigrati u trećem kolu Pariza.

Nije to bio meč posebno visoke kvalitete, naime i jedan i drugi imali su više pogrešaka nego izravnih poena, no drama u petom setu te prvi duel na ovogodišnjem izdanju turnira koji je otišao ovako daleko ipak zaslužuje biti etiketiran mečom dana. Tim više ako znamo da konkurencija danas zaista nije bila jaka.

Tenisačica dana

Iako je imala Zvonarevu "na pladnju", Sabine Lisicki zavrijedila je epitet tenisačice dana zbog svoje goleme požrtvovnosti. Naime, meč je završila u teškim bolovima. Toliko teškim da su je s terena doslovce morali iznijeti na nosilima. Palac gore za hrabru Njemicu, ali dakako, i za Zvonarevu, koja je preokrenula meč u svoju korist i opravdala ulogu favorita. No, kao što rekoh, ova rubrika danas ide u čast isključivo Lisicki.

Iznenađenje dana

Bio sam prilično siguran da ću prostor u ovoj rubrici popuniti zahvaljujući pobjedi Lisicki, no s obzirom da se to nije ostvarilo, morao sam tražiti alternativna rješenja. Točnije, morao sam "zaviriti" u konkurenciju muških parova gdje su poraze doživjeli šesti nositelji Mariusz Fyrstenberg i Marcin Matkowski, sedmi nositelji Lukasz Kubot i Oliver Marach te 15. nositelji Sam Querrey i John Isner. Ne mogu baš reći da su to ona prava iznenađenja ili senzacije, no u nedostatku boljeg materijala morao sam nešto odabrati.

Izjava dana

Službena stranica Roland Garrosa nudi pregršt zanimljivih sadržaja i izjava, a jedna koju ću uvrstiti u ovu rubriku stiže nam iz usta Bethanie Mattek - Sands, Lady Gage ženskog tenisa: "Ne smeta mi što me tako zovu. Ne znam bih li mogla igrati u haljini od mesa ili nečemu sličnom. Mislila sam možda zaklamati malo slanine na rame ili tako nešto, ali ne znam kako bi to funkcioniralo na suncu."

Zanimljivost dana

Stručnjak za zemljane terene, David Ferrer, protiv Juliena Benneteaua upisao je svoju jubilarnu 200. pobjedu na omiljenoj podlozi. U profesionalnoj karijeri koja traje od 2000. godine 29-godišnjak iz Javee prikupio je ukupno 383 pobjede i 220 poraza (uključujući i dvije pobjede ovog tjedna), od čega 200-91 na zemlji.

Potencijalni meč idućeg dana

Vjerujem da nisam subjektivan kada kažem da mislim da bi meč između našeg Ivana Ljubičića i Sama Querreya mogao biti jedan od atraktivnijih petog dana natjecanja. Svi favoriti imaju relativno lagane suparnike, a ovaj meč trebao bi biti vrlo izjednačen.

Radi se o dvama tenisačima sjajnih servisa, a prednost našeg tenisača trebala bi biti igra s osnovne linije. Ljubo nije zaboravljen u Parizu, pa ipak se radi o bivšem polufinalistu, tako da će se njegovi rezultati sigurno pratiti s velikim zanimanjem i od strane neutralnih promatrača, a ne samo nas. Meč se igra na sedmici već s početkom u 11 sati, a tamo će od prvog poena biti i naša vrijedna radilica Maja Giljanović.

Do sutra, pozdrav!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.05.2011. u 14:05
    jos jednom, super clanak
    Obrisan korisnik