Tenis

Hladni tuš za nespremnu Clijsters

Ivor Krapac • četvrtak, 26.05.2011.
Hladni tuš za nespremnu Clijsters

Bez obzira na stanje s bolnim gležnjem i nedostatak mečeva uoči Roland Garrosa, teško se moglo očekivati da Kim Clijsters na drugom Grand Slam turniru sezone neće trajati duže od dva kola. No, druga tenisačica svijeta ove godine očito nije bila spremna za prave stvari na pariškoj zemlji - zapela je već na drugoj prepreci, uz propuštene dvije meč-lopte na putu do poraza protiv Nizozemke Arantxe Rus...

Kroz dobar dio meča, činilo se da će sve završiti u skladu s očekivanjima. Kim Clijsters imala je 6:3 i 5:2, mirno plovila prema pobjedi, ali nastavak je donio potpuni preokret, uz veliko slavlje 20-godišnje nizozemske igračice Arantxe Rus, 114. na svijetu, koja je s 3:6, 7:5 i 6:1 stigla do daleko najveće pobjede karijere. Na tom putu, Rus je izvukla i dvije meč-lopte, obje na svojem servisu, u osmom i desetom gemu drugog seta.

Gležanj izbacio iz ritma

Clijsters se mučila s boli i u ranijem dijelu sezone, bilo je problema s desnim ramenom, ali glavni razlog što u Parizu nije bila na maksimumu dogodio se u travnju, kada je na rođakovom vjenčanju neugodno ozlijedila gležanj i morala pauzirati od Miamija, odigranog krajem ožujka, sve do ovog turnira. Na zemlji ove sezone još nije igrala, pa slabije izdanje u njenom prvom nastupu na Roland Garrosu još od 2006. godine nije toliko neočekivano. Podsjetimo, u razdoblju od svojeg posljednjeg pariškog nastupa Belgijka je bila prekinula karijeru zbog trudnoće i rođenja kćeri.

Najbolji rezultat trenutno druge tenisačice svijeta na pariškoj crvenoj zemlji, tako, ostaje finale do kojeg je dolazila dvaput, 2001. i '03. godine. Do ovog poraza, na Grand Slam turnirima je bila u seriji od 15 pobjeda, uz naslove lani na US Openu i početkom aktualne sezone na Australian Openu.

Kako je izgledala igra druge nositeljice? Takve stvari ne možete uvijek opisati brojevima, ali ponekad i statistika govori dosta - u tri seta, Clijsters je imala čak 65 neforsiranih pogrešaka, a s takvim brojem promašaja, ne bi dobro prošle niti sestre Williams, iako su obje naviknule puno toga i "raspucati" i zabiti. Igra druge na svijetu je ipak ponešto drugačija, nešto kontroliranija - osim ovog četvrtka, kada joj je malo toga polazilo za rukom.

Među pogreškama, Clijsters je ublježila i čak deset dvostrukih, a s tako slabim izdanjem, sve lošijim kako se meč bližio kraju, nije neobično što je sasvim potonula nakon što je sve već imala u svojim rukama. 20-godišnja Nizozemka nije ni morala raditi previše - sveukupno je imala samo osam winnera, uključujući jedan as, dok je puno više dobila na poklon s druge strane mreže.

Rus je ovom pobjedom ostvarila svoj najbolji Grand Slam rezultat u seniorskim vodama, dok iz juniorskih dana pamti titulu na Australian Openu prije tri godine. S obzirom na dosadašnju uspješnost među "velikim curama", malo tko bi mogao pogoditi da će ovog puta s terena otići kao pobjednica i prije meča, a još manje kada je Clijsters bila korak do pobjede u drugom setu - no, još jednom se pokazalo da u tenisu nikad nije kasno za preokret.

Pogotovo ukoliko s druge strane mreže imaš nedovoljno spremnu suparnicu.

Roland Garros, tenisačice, drugo kolo: Rus (Nizozemska) - Clijsters (Belgija, 2) 3:6, 7:5, 6:1.

Foto: Monique Filippella

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!