Tenis

Wozniacki deklasirana, pala i Stosur

Ivor Krapac • petak, 27.05.2011.
Wozniacki deklasirana, pala i Stosur
Foto: EPA

Posljednjih godina, bilo je nezamislivo da se u ranoj fazi Grand Slam turnira u samo dva dana dogodi da ispadnu vodeće dvije nositeljice, a uz njih, kao dodatak, još i igračica koja je sezonu ranije bila u finalu. No, ovogodišnji Roland Garros donio je promjenu tog trenda - nakon što se u četvrtak u drugom kolu oprostila Kim Clijsters, dan kasnije, u trećem kolu, zaustavljene su Caroline Wozniacki i Samantha Stosur...

Što se to događa sa ženskim turnirom Roland Garrosa? U četvrtak je, podsjetimo, zapela Kim Clijsters, a u drugom kolu je u velikim problemima bila i Marija Šarapova, da bi dan kasnije došao red na iznenađenja u gornjem dijelu ždrijeba. U prvim mečevima trećeg kola stigao je kraj puta za Caroline Wozniacki, prvu na svijetu, dok se nešto prije nje, koji sat ranije, oprostila i osma nositeljica Samantha Stosur, koja je lani bila u finalu.

Od dva iznenađenja, teško je reći koje je veće. Wozniacki, istina, baš i ne obožava crvenu zemlju, svoj prvi naslov na ovoj podlozi dohvatila je tek prije šest dana u Bruxellesu, a s druge strane mreže je ovog petka bila Daniela Hantuchova, koja uvijek može biti opasna ako joj je dan pravi - no, ipak, ispadanje prve tenisačice svijeta u trećem kolu Grand Slam turnira uvijek je posebna priča. Čak i ukoliko govorimo o Wozniacki, još uvijek nedokazanoj na Grand Slam turnirima, sa samo jednim finalom na četiri najveća, preklani na US Openu.

Grand Slam muke

Iako će tek u srpnju napuniti 21 godinu, što joj, ne bude li većih ozljeda, drugih zdravstvenih problema ili izrazitog pada u formi, ostavlja dovoljno vremena da to ispravi, Wozniacki ne može biti sretna svojim učinkom na četiri najveća svjetska turnira. Pariz je donio samo još jednu brigu više.

Prva na svijetu sada za sobom ima već 17 nastupa u glavnom ždrijebu na Grand Slam turnirima, a samo triput dolazila je dalje od četvrtfinala. Preklani na US Openu doživjela je poraz od Kim Clijsters u finalu, lani na istom turniru zapela je protiv Vere Zvonareve u polufinalu, a među posljednje četiri bila je i početkom aktualne sezone na Australian Openu, kada ju je zaskočila Na Li.

Stosur je, pak, već pokazala da može jako daleko u Parizu. Lani je bila u finalu i na završnoj prepreci pala u ulozi favorita protiv Francesce Schiavone, dok je ove godine na zemljanim terenima bila polufinalistica Stuttgarta, u dvorani, a ranije ovog mjeseca u Rimu i korak dalje, uz finale turnira na otvorenom, s porazom od Šarapove. S obzirom na to, teško se moglo predvidjeti da će ove godine na Roland Garrosu izgubiti već u trećem kolu, u kojem se prejakom pokazala Gisela Dulko.

Wozniacki je u svojem porazu pokazala premalo za prvu na svijetu, Hantuchova ju je ispratila sa 6:1 i 6:3, uz znakove otpora prve nositeljice tek u kratkoj fazi drugog seta. 28-postavljena Slovakinja vodila je sa 6:1 i 4:1, Dankinji je prijetio još gori potop, no prva tenisačica svijeta se privremeno sabrala, vratila jedan od dva breaka zaostatka u drugom setu i smanjila na 6:1, 4:3, ali na tome je i ostalo.

Meč je trajao sat i 13 minuta, a Wozniacki se porazom oprostila nekoliko koraka ranije nego lani, kada je bila u četvrtfinalu, što joj je najbolji rezultat na pariškoj zemlji.

Stosur je izgubila u tri seta, sa 6:4, 1:6 i 6:3 u korist 26-godišnje Dulko, ovog tjedna 51. na svijetu. Australka se, tako, vratila u godine u kojima je rano gubila u Parizu, sve do 2009., kada joj je maksimum bilo treće kolo, do kojega je stigla prije četiri sezone. No, nakon preklanjskog polufinala i prošlogodišnjeg puta do završnog meča turnira, ambicije su porasle, pa će joj poraz od Dulko, koja ni na jednom Grand Slam turniru dosad nije bila dalje od osmine finala, sada biti teže progutati.

Ovakav rasplet neće smetati preostalim vodećim nositeljicama gornjeg doma, među kojima su osminu finala zasad dohvatile braniteljica naslova Francesca Schiavone (5.) i Srpkinja Jelena Janković (10.). Njih dvije će među posljednjih 16 ići jedna na drugu.

Korak dalje stigle su i Svjetlana Kuznjecova (13.), pobjednica iz 2009., kao i glavna francuska nada, Marion Bartoli (11.), koja je u tri seta izdržala izazov Njemice Julije Görges (3:6, 6:2, 6:4).

Roland Garros, tenisačice, treće kolo: Hantuchova (Slovačka, 28) - Wozniacki (Danska, 1) 6:1, 6:3, Kuznjecova (Rusija, 13) - Marino (Kanada) 6:0, 6:4, Bartoli (Francuska, 11) - Görges (Njemačka, 17) 3:6, 6:2, 6:4, Dulko (Argentina) - Stosur (Australija, 8) 6:4, 1:6, 6:3, Janković (Srbija, 10) - Mattek-Sands (SAD) 6:2, 6:2, Schiavone (Italija, 5) - S. Peng (Kina, 29) 6:3, 1:2, predaja Peng.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!