Liga prvaka - Završnica, za 3. mjesto, 29.05.2011.
Rhein-Neckar Löwen
Rhein-Neckar Löwen 31:33 HSV Hamburg
HSV Hamburg

Počasna pobjeda za Hamburg

Damir Žbulj • nedjelja, 29.05.2011.
Počasna pobjeda za Hamburg
Foto: EPA

Njemački obračun Rhein-Neckar Löwena i HSV-a odlučivao je o trećoj poziciji rukometne Lige prvaka. Sigurno su oba domaća predstavnika očekivala više od ovogodišnjeg final foura, ali su se na kraju ipak morali zadovoljiti borbom za broncu. U uzbudljivoj utakmici, ovosezonsku dominaciju u njemačkom prvenstvu rukometaši HSV-a potvrdili su i na europskoj sceni, svladavši Lavove s dva pogotka viška.

Domaći teren velebne Lanxess Arene u Kölnu nije se pokazao kao prednost za njemačke ekipe. Porazima u polufinalnim dvobojima Rhein-Neckar Löwenu i HSV-u ostala je borba za 'utješnu' nagradu i osvajanje trećeg mjesta u Europi.

Čupićeva četiri pogotka za Lavove nisu bila dovoljna pomoć za prolaz protiv Barcelone, dok se naša kolonija u Hamburgu uklopila u sivilo svoje ekipe i nije imala pravu šansu protiv odličnog Ciudad Reala. Gledajući njihove međusobne dvoboje u njemačkoj rukometnoj Bundesligi, HSV je bio uspješnija momčad posljednje vrijeme. U posljednja četiri prvenstvena dvoboja upisali su pobjede, dok su u travnju ove godine, nakon produžetaka, izbacili iz DHB Kupa. Posljednja pobjeda Löwena datira još iz travnja mjeseca 2009. godine pa su sigurno željeli, makar na europskoj pozornici, prekinuti ovu neugodnu seriju.

Rhein-Neckar Löwen ušao je u borbu za treće mjesto ovosezonske Lige prvaka oslabljen neigranjem njihova prva vratara. Slawomir Szmal, zbog ozljede nije uspio niti završiti jučerašnji polufinalni dvoboj, a danas ga je u ekipi zamijenio iskusni Marcus Rominger. HSV, s druge strane, nije u ovom dvoboju računati na našeg Blaženka Lackovića. On se također ozlijedio u subotnjem dvoboju te je upitan njegov nastup u iduća dva reprezentativna kvalifikacijska dvoboja, s Rumunjskom i Litvom, 8. i 12. lipnja.

HSV je bolje otvorio susret i golovima Marcina Lijewskog i hrvatskog reprezentativca Domagoja Duvnjaka otišao na 2:0. U istom ritmu nastavljaju i u narednim minutama pa preko Schrödera i Bertranda Gillea u petoj minuti vode već 4:0. Lavovi se bude tek u šestoj minuti, Bielecki se dalekometnim udarcem upisuje u listu strijelaca.

Kod 5:2 za HSV Roggisch zarađuje prvo isključenje na utakmici za Löwen, Gille koristi brojčanu prednost i povisuje na 6:2, no, golovima Groetzkog, s desnog krila i Gensheimera sa sedam metara, Löwen lovi priključak. Mladi nijemac dobio je priliku na krilu ispred našeg Čupića.

Nakon 15 minuta igre u prvom poluvremenu Hamburg, nakon kontre Lindberga, diže prednost na plus četiri, bilo je 9:5, dok u 19. minuti prvi put na utakmici vode i pet razlike. Golom Jansena rezultat se penje na 11:6. U 21 minuti isključenje u istom napadu zarađuju Duvnjak i Guillaume Gille, ali Löwen brojčanu prednost ne koristi na pravi način. Umjesto smanjenja vodstva, Hens iz kontre zabija za 12:7. U tom razdoblju Lavovi ipak postižu dva pogotka pa je zaostatak smanjen na minus tri.

Igor Vori se u strijelce upisao tek u 24. minuti utakmice, trener ga je koristio prvenstveno za obrambene zadaće, a uspio je realizirati polukontru za 14:10. U idućim minutama Löwen radi lijepu seriju te se s tri uzastopna pogotka u potpunosti približio Hamburgu, dolaze na 14:13, a Sigurdsson ne uspijeva realizirati čistu kontru za izjednačenje i potpuni priključak. Vratnica je zaustavila njegov udarac.

U posljednju minutu prvog poluvremena, drugim pogotkom Duvnjaka, HSV ulazi s dva gola viška, a tih 15:13 bio je i rezultat na odmoru. Löwen je u prvih 30 minuta predvodio Gensheimer s tri pogotka, od čega je dva zabio sa linije sedam metara. Kod HSV-a najučinkovitiji je bio Bertrand Gille s četiri postignuta pogotka.

Nastavak susreta donio je izjednačenu utakmicu, prvih deset minuta igra se gol za gol, a na isteku 42. minute rezultat je 23:20 za HSV. U 44. minuti u listu strijelaca se napokon upisuje i Ivan Čupić, odličnim skokom i pogotkom iz 'mrtvog kuta'. U 46. minuti Müller smanjuje na samo gol zaostatka, ali nakon pogreške Čupića u napadu u 48. minuti, kontru s igračem manje na terenu koristi Vori i ponovno prednost svoje ekipe diže na plus dva.

Löwen se niti tada ne predaje, a deset minuta prije kraja, golom Stefanssona iz sedmerca, stižu do izjednačenja. Međutim, tada HSV ponovno radi seriju, koja će se pokazati odlučnom za rješenje pobjednika ovog dvoboja. Vori postiže 30. i 31. gol za svoju ekipu, a u posljednje dvije minute utakmice ulaze s prednošću od dva pogotka razlike. Posljednju priliku za priključak Löwena imao je Sigurdsson, s lijevog krila, u posljednjoj minuti utakmice, ali greda zaustavlja njegov udarac pa rezultat na kraju utakmice ostaje 33:31 za HSV.

U redovima pobjednika najučinkovitiji je bio Bertrand Gille s šest golova. Vori je odigrao odličnu utakmicu, pogotovo u nastavku i zabio pet golova iz šest pokušaja. Duvnjak nije bio toliko uspješan, pružio je još jednu slabiju partiju, postigao je dva pogotka, ali mu je za njih trebalo čak osam pokušaja. Lavove je predvodio Olafur Stefansson, koji je se u listu strijelaca upisao sedam puta.

Liga prvaka - Završnica

za 3. mjesto

Rhein-Neckar Löwen31:33HSV Hamburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!