Automoto

Nova jurnjava Katalonijom

Lovro Štrbinić • četvrtak, 02.06.2011.
Nova jurnjava Katalonijom
Foto: EPA

Nakon zanimljive Velike nagrade Francuske, najpopularniji svjetski motociklisti sele u Španjolsku, točnije u Kataloniju. Montmelo je sljedeće poprište svjetskog prvenstva MotoGP klase, a sudeći po najavama, na stazi bi ponovno trebalo biti mnogo uzbuđenja. Prošlogodišnju pobjedu u petoj utrci sezone pokušat će obraniti aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo.

Tri tjedna nakon utrkivanja po stazi u Le Mansu, MotoGP karavana seli u susjednu Španjolsku. Motociklisti će ovaj put svoje vještine pokazivati na kompleksu nešto sjevernije od Barcelone koji je izgrađen 1991. godine. Uz motociklizam, na toj stazi održavaju se utrke Formule 1 te GP2 i DTM prvenstva. Prvi put se na ovom mjestu vozilo 1996. godine, a otad je najviše pobjeda zabilježio Valentino Rossi. U čak šest navrata bio je najbrži u kraljevskoj klasi, a upisao je i tri pobjede u slabijim klasama.

Od trenutno aktivnih vozača u MotoGP klasi slavili su još Stoner, Pedrosa i Lorenzo, ovaj potonji baš prije godinu dana. Kako su to sve vozači koji i sada konkuriraju za sam vrh, onda je sasvim sigurno da nas čeka poslastica, a u prilog tome ide i podatak da su na ovoj stazi u slabijim klasama slavili Dovizioso i Simoncelli, dvojica koja također imaju velike ambicije uoči ove Velike nagrade, ali i za nastavak sezone. Također, mnogi drugi koji će ovog vikenda juriti katalonskim asfaltom okusili su ovdje slast pobjede u kategorijama do 125 i 250 kubičnih centimetara.

Vezane vijesti

Sama staza duga je 4727 metara, a sastoji se od pet lijevih i osam desnih zavoja. Širina staze je 12 metara, a najduža ravnica iznosi 1047 metara. Nakon što je sagrađena 1991. godine, doživjela je neke preinake četiri godine kasnije, a najbrži krug u povijesti zabilježio je Casey Stoner 2008. godine. Stazom je tijekom kvalifikacija prošao za 1:41,186 i postavio rekord koji će i ove godine biti teško dostižan. Brazilac Alex Barros je, pak, zabilježio najveću brzinu, odnosno ovom stazom jurio je 339,4 km/h.

Kako je na vrhu ukupnog poretka poprilična gužva i mnogo je pretendenata na naslov svjetskog prvaka, vjerujemo da nećemo gledati "kamilicu", a Lorenzo će sasvim sigurno željeti pobjedom povećati prednost nad Stonerom i Pedrosom. Trenutno drugoplasiranom Australcu bježi 12 bodova, a sunarodnjaku pet više. Prošle godine se upravo ovaj trojac našao na čelu, samo što su Španjolci slavili dvostruku pobjedu. No, onda je Lorenzo bio mnogo dominantniji nego sada pa na taj podatak treba gledati s malom zadrškom. Također, sasvim je sigurno da postolje neće izgledati isto kao lani jer je nastup na katalonskoj utrci otkazao Dani Pedrosa zbog ozljede ključne kosti zadobivene u Le Mansu.

Jedan od onih koji se nada dobrom vikendu je i Talijan Marco Simoncelli, ali ukratko se osvrnuo i na događanja prije tri tjedna. "Imao sam vremena tijekom stanke razmišljati o utrci u Le Mansu. I dalje sam razočaran onim što se dogodilo Daniju i nadam se da će se opraviti od ozljede na vrijeme. Razočaran sam i jer je Honda propustila priliku da proslavi osvajanje prve četiri pozicije. Također, znam da vjerojatno neću dobiti ovacije u Barceloni, ali u svakom slučaju nadam se da su kontroverze iza mene i da ću na svom motociklu odraditi utrku u kojoj smo momčad i ja uvjereni da možemo mnogo", tim riječima Talijan se kritički osvrnuo na prošle događaje, ali i potvrdio optimizam u redovima svoje momčadi.

Podsjetimo, upravo je Simoncelli "zaslužan" za izlijetanje Pedrose tijekom kojeg je ovaj zaradio ranije spomenutu ozljedu.

Bez njega, očekivanja Repsol Honde pokušat će na stazi u Montmelu ispuniti Casey Stoner i Andrea Dovizioso. Evo što je Australac rekao uoči nadolazećeg vikenda: "Ovo je jedna od prvih staza na kojima sam nastupio i uvijek uživam na njoj. Vrlo je protočna, a publika je zaista sjajna. U prošlosti je Dani potvrdio da je naš motor dobar ovdje, pa se nadam da možemo i ovaj put dobro podesiti motocikl, biti brzi i konkurentni te konačno početi osvajati više bodova. Drago mi je da je operacija Pedrose prošla dobro, ali je velika šteta što ne može nastupiti na domaćoj utrci."

"Veselim se Velikoj nagradi Katalonije nakon druge pozicije u Le Mansu. Ovo mi je jedna od najdražih staza, odgovara mom vozačkom stilu, a dobra je i za Hondu RC212V. Staza je dugačka s brzim zavojima i sjajan je osjećaj kad pronađeš dobar ritam i povezuješ svaki zavoj sa sljedećim. Ovdje sam uvijek imao dobre rezultate i nakon postolja u posljednjem nastupu, nadam se novoj dobroj izvedbi", riječi su Doviziosa koje ulijevaju optimizam svim njegovim navijačima. I on je pohvalio domaće navijače, izrazio žaljenje zbog situacije s Pedrosom, ali raduje ga nešto zgusnutiji raspored u sljedeća dva tjedna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!