Tenis

Teški mečevi uzeli danak

Iz Pariza:Maja Giljanović • petak, 03.06.2011.
Teški mečevi uzeli danak

Težak put Mate Delića do polufinala pokazao se ključem susreta za finale juniorskog Roland Garrosa protiv Dominica Thiema: 18-godišnjak je protiv Georgea Morgana i Roberta Carballes Baene spasio ukupno pet meč-lopti i samo se u prvom kolu i u osmini finala na terenu zadržao preko pet sati, a Austrijanac je među četiri prošao bez izgubljenog seta. Dok je još imao snage, Delić je odigrao vrhunski prvi set i po treći put u njihovom trećem međusobnom susretu poveo 1:0 u setovima, ali u nastavku je fizički pao i ostao na četiri gema.

Mate Delić je odigrao velik turnir, ali 18-godišnjak je ostao bez finala i mogućnosti da pođe stopama Marina Čilića i šest godina nakon danas najbolje rangiranog hrvatskog tenisača osvoji juniorski Roland Garros. 18-godišnjak je platio cijenu teškog puta među četiri najbolja i nakon što je polufinale izborio daleko teže od današnjeg protivnika Dominica Thiema, ostao je bez daha: Austrijanac je polufinale izborio bez da je ispustio i set, a Delić je u prvom kolu protiv Georgea Morgana (6:7, 7:6, 7:5) i u osmini finala protiv Roberta Carballes Baene spašavao živu glavu i samo protiv njih dvojice na terenu proveo preko pet sati i spasio ukupno šest meč-lopti.

Žal je tim veća što je Delić u prvom setu u trenucima kad je jos bio svjež odigrao vrhunski. Hrvatski je prvak izvrsno čitao servis 14. nositelja, a koliko je bio dominantan na svom početnom udarcu najbolje pokazuje podatak da je ispustio ukupno šest poena, od čega četiri na servisu za set: break koji je osigurao u šestom gemu i odlijepio se na 4:2 Delić je na 5:3 sačuvao nakon 15:40 i još jedne prednosti Thiema. Prvu šansu Austrijanca spasio je vrhunskim drugim servisom, na drugoj je pogodio odličan prvi servis i forhendom Thiema uhvatio na krivoj nozi, a i u trećem je spas našao u servisu kojim je ovog puta otvorio prostor za lagani forhend-winner.

Prvi gem drugog seta na koncu se pokazao odlučujućim: Delić je na servisu Thiema imao 15:40 i još dvije prednosti, ali ovog se puta Austrijanac bolje snašao, a pomazila ga je i sreća kad je Delićev napad na prvoj break-lopti završio za centimetar vani. Do šestog gema obojica su svoj servis držala sa samo jednim izgubljenim poenom, a na 2:3 Thiem kreće u ofenzivu i lomi servis sve umornijeg ("Sve me živo boli", uzviknuo je nakon petog gema) i nervoznijeg Kaštelanina. Svoj servis je u sljedećem gemu zadržao bez izgubljenog poena, a nakon što je Delić uzvratio istom mjerom i smanjio na 3:5 na 1:1 u setovima, Thiem je poravnao odmah na prvoj od tri vezane set-lopte (6:3).

Treći set naopako je krenuo odmah u prvom gemu, Thiem je iskoristio pad postotka Delićevog prvog servisa, osigurao 15:40 i na prvoj break-lopti dočekao poklon: Delićev forhend završio je u dnu mreže i Austrijanac je stavio jednu ruku na konačnu pobjedu. Objeručke ju je, pak, prihvatio u četvrtom gemu: Delić je hvatao zadnji vlak, ali 15:40 nije uspio pretvoriti u break. Thiem je odahnuo (3:1), a Delić klonuo duhom. U sljedećem je gemu propustio dvije gem-lopte i izgubio još jedan servis, a nije izdržao ni u servisu za ostanak u meču. Imao je tri gem-lopte, ali Thiem nije odustajao, osigurao je meč-loptu i dočekao Delićevu dvostruku servis grešku (1:6).

Delić je osvojio 63 % poena nakon prvog i 56 % nakon drugog servisa, ali je iskoristio ukupno samo jednu od devet break-lopti, svoj servis izgubio četiri puta i ukupno osvojio devet poena manje. Treći je ovo put u njihovom trećem međusobnom susretu da je Kaštelanin poveo 1:0 i izgubio: Thiem se prije Pariza i plasmana u finale protiv nepostavljenog Amerikanca Bjorna Fratangela koji je pobijedio domaću nadu Tristana Lamasinea (6:4, 4:6, 6:3) vratio i u Stobreču prije dvije (2:6, 7:6, 6:1) i u Bradentonu prošle godine (3:6, 7:5, 6:2).

Roland Garros, polufinale, juniori:
DELIĆ (Hrvatska) - Thiem (Austrija, 14) 6:3, 3:6, 1:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!