Tenis

Nadal za rođendan u finale

Ivor Krapac • petak, 03.06.2011.
Nadal za rođendan u finale
Foto: EPA

Na dan kada je napunio 25 godina, Rafael Nadal probio se u svoje šesto finale Roland Garrosa u sedmom nastupu na pariškoj zemlji. Po očekivanju, Nadal nije imao lak posao u polufinalu protiv Andyja Murraya, ali uspio je proći bez gubitka seta...

Prvi od dva sudara četvorice najboljih na svijetu u polufinalu Roland Garrosa pripao je Rafaelu Nadalu. Prvi nositelj došao je korak do svojeg šestog naslova na pariškom Grand Slam turniru sa 6:4, 7:5 i 6:4 protiv Andyja Murraya, koji još uvijek nije dovoljno spreman za nešto više od povremene prijetnje Nadalu na Španjolčevoj najjačoj podlozi. Bio je to meč u kojem su i jedan i drugi imali dovoljno prilika - no, Nadal je svoje koristio bolje.

Za početak meča, stvari nisu mogle krenuti povoljnije za peterostrukog pobjednika. Do prvog breaka došao je u trećem gemu, da bi, nakon što je izvukao tri break-lopte na putu do 3:1, gem potom breaknuo i drugi put u prvom setu, na putu do vodstva od 5:1. Murray je u tim trenucima počeo gubiti konce i lutati u potrazi za načinom na koji bi trebao igrati ovaj meč, u velikom broju poena bio je prepasivan, što je Španjolac iskoristio na putu do velike prednosti.

Pobjedu do Borga

Nadal će se u nedjelju boriti za svoj šesti pariški naslov, a uzme li ga, poravnat će se s Björnom Borgom i njegovih rekordnih šest titula na Roland Garrosu u moderno doba tenisa, nakon 1968. godine.

Šveđanin je svoje naslove slavio 1974. i '75. i u razdoblju od 1978. do '81., kada je osvojio četiri u nizu.

Ipak, do kraja prvog seta Škot je zaigrao puno bolje i zamalo izveo potpuni povratak. Nadoknadio je jedan break minusa, a na Nadalovom servisu za set kod 5:4 bio blizu i vraćanju drugog, s dvije break-lopte u tom gemu, uz bolju priliku na prvoj. Ta Murrayeva šansa propala je promašenim bekhendom u izmjeni koja nije bila toliko zahtjevna, dok je Španjolac drugu break-loptu izvukao izlaskom na volej nakon odličnog prvog servisa.

Ni u preostala dva seta četvrtopostavljenom Škotu nije nedostajalo prilika. U drugoj dionici je dvaput gubio servis i nakon toga vraćao break, da bi Nadal sve riješio u svoju korist s ključnim breakom kod 5:5, dok je u trećem setu Španjolac napravio najvažnije uz break već u prvom gemu. U nastavku je Murray imao ukupno šest break-lopti u tri Nadalova servis-gema, na tim loptama mogao je reternirati i bolje, pogotovo za kvalitetu njegovog reterna, ali kako nije pronašao svoje najbolje, prvi nositelj mu je pobjegao "s udice".

Bio je to ogled u kojem je Nadal bio na svojoj pravoj razini na podlozi koju najviše voli, možda ne najvišoj mogućoj, ali dovoljno kvalitetnoj da zabrine suparnika, dok je Murray pokazao i dobro i loše, bez konstante kakva mu je trebala za nešto više u ovom polufinalu. No, protiv Nadala u Roland Garrosu je lakše zamisliti nego odigrati meč u kojem ćeš biti i agresivan i precizan - četvrti nositelj ovog puta nije imao dovoljno da bude još ozbiljnija prijetnja.

Roland Garros, tenisači, polufinale: Nadal (Španjolska, 1) - Murray (Velika Britanija, 4) 6:4, 7:5, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2011. u 22:19
    rafa najaci ;)
    Obrisan korisnik
  • randy marsh03.06.2011. u 19:21
    stvarno - finale Novak-Rafa bi bio meč iz snova. Ajmooo!!!!
    randy marsh
  • Obrisan korisnik03.06.2011. u 17:45
    Rutinski....
    Obrisan korisnik