Tenis

Federeru fantastično polufinale

Ivor Krapac • petak, 03.06.2011.
Federeru fantastično polufinale
Foto: EPA

Roger Federer prekinuo je veliki, 43 mečeva dugi pobjednički niz Novaka Đokovića i izborio finale Roland Garrosa, u kojem će se u nedjelju sresti s Rafaelom Nadalom. U dvoboju u kojem su Federer i Đoković igrali jako dobro i vraćali se i nakon kriznih razdoblja, Švicarac je slavio u četiri seta, prije prekida zbog mraka koji bi, da su ušli u peti, odgodio nastavak za subotu...

Kako je Novak Đoković igrao tijekom cijele sezone, bilo je jasno da s druge strane mreže treba biti jako kvalitetan i toga dana raspoloženi tenisač za prekid serije 24-godišnjeg Beograđanina, koja je do polufinala Roland Garrosa bila na 43 uzastopna dobivena meča. Roger Federer je, znamo, jako kvalitetan, a ovog petka bio je i vrlo razigran, pogotovo u drugoj polovici prvog i drugom setu, dok je u nastavku napravio dovoljno da sa 7:6(5), 6:3, 3:6 i 7:6(5) proslavi novu veliku pobjedu u uspjesima bogatoj karijeri.

Đokovića mučili kretanje i bekhend

Netipično za njegovo ovogodišnje izdanje, Đokoviću su u polufinalu problem predstavljala njegova dva jaka oružja, kretanje i bekhend, pogotovo bekhend-paralela, koja mu je niz puta donosila velike poene. Poteškoće su bile osobito vidljive u prva dva seta, kada je drugi nositelj često "proklizavao", a na bekhend-strani bio je vrlo nesiguran.

Loš izbor tenisica, predugi predah nakon prošlog meča na ovom turniru, još od nedjelje, kada je u osmini finala svladao Richarda Gasqueta, Federer koji je svojom igrom pojačao pritisak na Đokovićevim leđima - vjerojatno je sve imalo utjecaja da se 24-godišnji Beograđanin oslobodio tek kada se našao "na konopcima", nakon izgubljena prva dva seta.

Đokovićev pobjednički niz je, tako, trajao od Federera do Federera. Švicarac je bio posljednji koji ga je pobijedio, potkraj prošle sezone u polufinalnom dvoboju na ATP World Tour finalu u Londonu, a u međuvremenu je drugi tenisač svijeta rušio sve pred sobom, da bi ovog petka u pariškom polufinalu ipak naišao na jačega.

Bio je to vrlo gust meč, to će sugerirati i dva tie-breaka u četiri seta, oba s Federerovim prolaskom sa 7:5. U dva od tri seta koje je dobio, Švicarac se vraćao nakon breaka minusa, ostavivši Đokovića praznih ruku kada se već činilo da će, ako ništa drugo, izboriti peti set i nastavak u subotu.

McEnroe zadržao rekord

Đoković je s 41-0 u 2011. bio nadomak Johnu McEnroeu po rekordno dobrom ulasku u sezonu. Amerikanac je 1984. krenuo s 42-0, a 24-godišni Beograđanin ostao je korak prekratak.

U poretku pobjedničkih nizova u moderno doba tenisa, nakon 1968., Đokovićeva serija od 43 dobivena meča donijela mu je poravnanje s Björnom Borgom na trećem mjestu. Šveđanin je svoj niz ubilježio 1978. godine, a ispred su ostali Guillermo Vilas, s 46 pobjede zaredom u 1977., pa Ivan Lendl kao prvi u pratnji, s 44 uzastopna dobivena meča tijekom 1981. i '82.

U prvoj dionici, nakon rane izmjene breakova, Đoković je bio bliže osvajanju seta nakon oduzimanja Federerovog servisa u šestom gemu, za vodstvo od 4:2, ali iza toga vidjeli smo velikog Švicarca blizu njegovom najboljem izdanju. Ove sezone vjerojatno još nije igrao tako dobro kao u jednom dijelu ovog meča, na putu do 2-0 u setovima.

Prvi set otišao je na Federerovu stranu nakon što je vratio break minusa, u nastavku spasio dvije set-lopte (15:40) na servisu kod zaostatka od 5:4, a zatim prošao u tie-breaku, dok je u drugom bio presudan break u četvrtom gemu. Osim što je izgubio taj svoj servis, Đoković je "visio" još nekoliko puta, dok je Švicarac izdržao dvije prijetnje, držeći za 5:2 nakon 0:30, a za 6:3 nakon 30:40.

Federer igra i za Đokovića

U nedjeljnom finalu, Federer pobjedom nad Nadalom može pomoći Đokoviću da postane svjetski broj jedan. Pobijedi li Švicarac u borbi za naslov, trenutno drugi tenisač svijeta postat će novi svjetski broj jedan, uz Nadalov pad s "trona".

Nedjelja će donijeti 25. međusobni susret velikih rivala, Nadal protiv Federera vodi sa 16-8, a na Roland Garrosu još nije izgubio. Sreli su se 2005. u polufinalu i u tri naredne sezone u finalu, u prva tri pariška ogleda uz Španjolčeve pobjede u četiri seta, a prije tri sezone u finalu s glatkih 6:1, 6:3 i 6:0 u Nadalovu korist.

24-godišnji Beograđanin vratio se "u život" u trećem setu, uz ključni break za 2:0, kada mu je Federer pomogao slabo odrađenim servis-gemom, s loše skraćenom lopticom i dvostrukom pogreškom. Četvrti set donio je odličnu Đokovićevu priliku za produžetak meča nakon breaka za vodstvo od 5:4, ali servis za ulazak u peti nije mu donio sreću - Švicarac se ekspresno vratio i nešto kasnije dovršio meč u drugom tie-breaku ovog dvoboja.

Đoković neće biti presretan vlastitom igrom, pogotovo razdobljima praznog hoda u prva dva seta, ali trebat će skinuti kapu i svojem suparniku. Federer jako dugo nije igrao ovako kvalitetno na zemlji, ali ove godine u Parizu najavio je ambicije i u ranijoj fazi turnira, bez izgubljenog seta u pet mečeva na putu do polufinala. Bude li tako inspiriran i u nedjelju, Rafael Nadal imat će pune ruke posla u lovu na svoj šesti naslov na Roland Garrosu. Švicarac će, pak, tražiti svoju drugu titulu na pariškoj zemlji, nakon one iz pretprošle godine.

Roland Garros, tenisači, polufinale: Federer (Švicarska, 3) - Đoković (Srbija, 2) 7:6(5), 6:3, 3:6, 7:6(5).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy05.06.2011. u 12:16
    Djokovic najveći svih vremena? bez uvrede al veću glupost nisam u životu čuo... to mogu biti samo dvojica trenutno Federer i Sampras, a Nadal ako nastavi ovako igrat i osvajat
    danchy
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 20:34
    O čemu ti pričaš,kakav Đoković da je najveći svih vremena,pa on tek ima 2 grand slama i teško da će osvojit više od 5 po meni,nema teorije da će održat ovakav ritam.I nemoj mi prodavat te priče da nije imao konkurenciju jer time vrijeđaš njega i ostale tenisače.Istina da nije imao takve protivnike... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 17:35
    Federer je najbolji tenisač u povjesti , na zalasku karijere i nakon duže pauze ovako dobiti Đokovića koji igra u životnoj formi je fascinantno.
    Obrisan korisnik
  • aco07804.06.2011. u 17:23
    mitre pise na ekavici..to je bre njegov covek..razme se u p(t)enis
    aco078
  • irilov04.06.2011. u 17:19
    aj mitre, ne seri... dobija ga je jer je bolji, ne puno,al je bolji i doviđenja...
    irilov