Tenis

Nadal: "Prevagnule su sitnice“

Iz Pariza:Maja Giljanović • petak, 03.06.2011.
Nadal: "Prevagnule su sitnice“
Foto: EPA

Prvi tenisač svijeta Rafael Nadal u stilu proslavio 25. rođendan i u polufinalu protiv Andya Murrayja ostao na kolosijeku da se u nedjelju pobjedom protiv Rogera Federera izjednači s rekorderom Björnom Borgom s šest osvojenih titula na Chatrieru. Deveterostruki Grand Slam pobjednik Škota je pobijedio u tri seta, ali daleko od toga da je Murray jednostavno polegao oružje. Nadal je svoj servis spasio 15 od 18 puta, sam je Murrayjev uzeo šest od 13 puta i priznao da je susret bio na ivici noža i da su ga na njegovu stranu pogurale sitnice.

Nakon 2005., 2006., 2007., 2008. i 2010. peterostrukog pobjednika Roland Garrosa Rafaela Nadala još samo pobjeda u nedjelju protiv Rogera Federera dijeli od izjednačenja rekorda Björna Borga, prvi tenisač svijeta u polufinalu je u tri seta pobijedio Andyja Murrayja i nakon susreta izjavio: “U ovakvim mečevima uvijek prevagnu sitnice. Mislim da sam izvrsno startao, a nakon 5:1 u igru su mi se počele uvlačiti pogreške i počeo sam gubiti uhvaćeni zalet. Kod rezultata 5:2 dvaput sam nedopustivo pogriješio, na 30:15 poslao sam jedan predugačak bekend, a na 30:30 i forhend. Nakon toga i on se dignuo, odservirao odlično i nije bilo lako na 5:4 protiv vjetra dovršiti set. Bio je to ključan gem, moje vodstvo od 1:0 u setovima jamčilo je dugačak susret što svakako ide u moju krmu“.

Murray je pobijeđen u tri seta (6:4, 7:5, 6:4), ali Škot je pružio i više nego čvrst otpor. Susret je trajao tri sata i 15 minuta, Murray je na Nadalov servis izborio 18 break-lopti, ali ih je Španjolac spasio čak 15: “U odlučujućim trenucima odigravao sam dobro. Ali bitno je i što sam stalno vodio, lakše je spašavati break-lopte kad si u prednosti, pritisak je neusporedivo veći kad zaostaješ i dvostruki break ti visi nad glavom. U trećem setu puno mi je pomogao i servis, svaku škakljivu situaciju riješio sam servis-winnerom. Rekao sam i maloprije, ovakve mečeve odlučuju sitnice, koji će igrač odigrati bolje poen koji će se na koncu pokazati presudnim. Možda sam u pojedinim trenucima bio i sretniji“.

Koliko je vjetar smetao? “S televizije se ne može dobiti dojam koliko su uvjeti teški, nemoguće je čak i s tribina. Strah te opaliti po loptici jer vjetar nosi sve kao lud, a što je najgore stalno je mijenjao smjer. Čas je nosio na jednu, čas na drugu stranu i nikad nisam bio siguran na koji način prići loptici. Ni inače ne volim igrati kad je vjetrovito, a kamoli kad je u pitanju ovakav susret“.

Sumnja li i dalje u pojedinim trenucima što je najbolje rješenje ili osjeća da se samopouzdanje potpuno vratilo? “Sad kad sam u finalu glupo je reći da sumnjam u sebe i svoje mogućnosti da dođem do pobjede. Ne više nego bilo koji drugi igrač. Druga je priča bila prije dva tjedna“.

Nadal danas slavi 25. rođendan, a poslije pobjede nad Ivanom Ljubičićem u osmini finala izjavio je da se osjeća kao da mu je 100: “Možda me se krivo shvatilo, možda sam se i ja krivo izrazio. Mislio sam da imam osjećaj da sam tu već 100 godina, a ne da mi je 100 godina." Složit ćete se da je velika razlika, zar ne? Svejedno kako bi usporedio sebe danas i 18-godišnjeg Nadala? “Vrijeme leti, toliko se toga u ovom razdoblju dogodilo i toliko toga izmijenilo. Možda jedina prva konstanta je volja za igrom, pobjedama, osvajanjem turnira, pobjedama u mečevima poput ovog današnjeg i protiv protivnika poput današnjeg. Puno volim Andyja kao igrača, ali i kao osobu i malo mi je žao što je jedan danas morao izgubiti jer zaista mu želim da osvoji Grand Slam, zaslužio je. Kompletan je igrač, sposoban osvajati turnire na svim podlogama, a i napreduje iz sezone u sezonu. Imao je izuzetnu sezonu na zemlji, a tek dolaze trava i cement gdje je još i bolji“.

Očekuje li Borga na tribinama u nedjelju, ipak će pobijedi li Federera izjednačiti Šveđaninov čudesan rekord od šest osvojenih naslova? “Ne zbog mene. Velikog Björna enormno poštujem, ali u ovom trenutku o rekordu ni ne razmišljam. Osvajanje samog Roland Garrosa daleko mi je važnije od rekorda. Dođe li bit će mi ga naravno drago vidjeti i čast pozdraviti, ali da ga očekujem u smislu da mi predaje nekakva štafetnu palicu, ni govora“.

Danas je Nadalov velik dan, rođendan i plasman u šesto finale Roland Garrosa. Kako kontrolira emocije, kako uvijek odgovoriti izazovima koje javnost postavlja pred njega? “Kako se kontroliram? Lako se kontrolirati kad imate iskustvo iza sebe, šesto mi je ovo finale, bio sam tu, znam kako se ovakvi mečevi igraju. Mogu igrati dobro ili loše, ali lako se mogu kontrolirati. Idući tjedan uvijek je novi turnir i ono što nije valjalo valjat će. Izgubim li finale sljedeći tjedan igram Queen's tako da već idući vikend imam novu priliku osvojiti naslov. Porazi su sastavni dio igre, treba ih znati prihvatiti, izvući iz njih pouku i okrenuti nosi list“, zaključio je prvi tenisač svijeta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 01:09
    king kingova ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2011. u 00:35
    Veliki igrac i covjek! A jednog dana i najveci u povijesti!!!
    Obrisan korisnik