Rukomet

Zaključiti kvalifikacije sa stilom

Damir Žbulj • nedjelja, 12.06.2011.
Zaključiti kvalifikacije sa stilom
Foto: Dario Dodić

Hrvatsku mušku rukometnu reprezentaciju u 18 sati očekuje posljednji susret kvalifikacijske skupine 2 za odlazak na Euro 2012. Plasman i prvo mjesto u skupini osigurani su s pet pobjeda iz isto toliko susreta, a bilo bi lijepo da se hrvatski rukometaši, u svom prvom službenom nastupu u Poreču, od kvalifikacija oproste novom pobjedom i da tako na najbolji mogući način zaključe sezonu.

U nedjelju u 18 sati hrvatska rukometna reprezentacija igra posljednji susret kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Srbiji. Svi ciljevi su ostvareni. Iz pet susreta Hrvatska ima pet pobjeda, u dva navrata svladani su jaki Španjolci, a u posljednjem dvoboju u Rumunjskoj priliku su dobili i igrači iz hrvatske lige, koji nisu u dosadašnjim utakmicama bili u prvom planu.

Izbornik Slavko Goluža: "Hrvatska rukometna reprezentacija će odigrati svoju prvu službenu utakmicu u Poreču pa očekujem da Žatika bude puna, očekujem dobru atmosferu, lijepi ambijent, uz našu pobjedu, naravno. Dvoboj s Litvom bit će teži nego što se misli, ali mi smo sigurno apsolutni favoriti u tom susretu. Naša prva međusobna utakmica, kada su nas jesenas namučili, najbolja je pouka i u susret moramo ući ozbiljnije nego tada. Odigrat ćemo čvrsto u obrani što bi nam trebalo omogućiti postizanje dosta laganih golova. Pobjeda neće doći sama od sebe, Litva se neće predati samim našim pojavljivanjem na terenu, već slavlje moramo zaslužiti kroz pravi angažman i dobru igru."

Mlađi igrači protiv rumunjskih kolega možda i nisu dobili minuta koliko je izbornik Slavko Goluža najavljivao. No, susret protiv Litve, koji niti njima u rezultatskom smislu ne znači ništa, jer su porazom prije nekoliko dana od Španjolske izgubili i matematičke izglede za plasman na Euro, idealna je prilika da izbornik održi obećanje i u potpunosti ukaže povjerenje Pešiću, Matuliću, Blaževiću, Batinoviću i Stepančiću s većom minutažom.

Hrvatska je protiv Rumunja igrala bez glavnih zvijezda poput Balića, Vorija, Lackovića, Zrnića, Buntića, najveći teret utakmice iznijeli su Čupić, Vuković, Duvnjak i Štrlek pa se kvalifikacijski susret protiv Litve čini kao idealna prilika da igrači koji su bili u drugom planu stvarno dobe pravu šansu, kada su već pozvani i kada izbornik Goluža smatra da su dovoljno dobri da obuku reprezentativni dres.

Litva je reprezentacija koja za Hrvatsku, uz ozbiljan i maksimalan pristup svih naših igrača, ne bi trebala predstavljati opasnost. Iako su se naši rukometaši, u prvom našem međusobnom susretu na gostovanju u Vilniusu, dugo mučili s Litavcima te tamo ostvarili 'mršavu' pobjedu od samo dva pogotka viška, izborenu u samoj završnici utakmice, dvoboj u Poreču trebao bi biti prava prilika za sportski uzvrat i dokazivanje razlike u kvaliteti između ove dvije reprezentacije.

Protiv Litve veću minutažu trebao bi dobiti i Josip Valčić, koji je ovako najavio posljednji kvalifikacijski susret: "Svi skupa smo pokazali da se može računati na nas, a da uz mlade dečke ima prostora za rad i za uspjeh. Mi smo Hrvatska i uvijek idemo na pobjedu. Pred našom publikom se želimo dokazati, očekujemo punu Žatiku." Dok se izbornik Goluža nadovezao ovim riječima: Utakmice poput ovih od velike su važnosti za razvoj i stasanje mlađih igrača u prave reprezentativce. U budućnosti bi trebali više pažnje posvetiti tim mladićima, češće se okupljati i kroz jake turnirske utakmice davati im prigodu za stjecanje nužnog iskustva. Mislim da je to pravi put, jer samo kroz trening nitko nije postao kvalitetan igrač. Bitne su jake utakmice, jer su one mjerilo mogućnosti i kvalitete igrača."

Kvalifikacije za EP 2012 u Srbiji:
Hrvatska - Litva, 18 sati, Poreč

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!