Automoto

Stoner nezadrživ i u Silverstoneu

Maja Giljanović • nedjelja, 12.06.2011.
Stoner nezadrživ i u Silverstoneu
Foto: EPA

Nakon Le Mansa i Barcelone bivši svjetski prvak Casey Stoner neuhvatljiv je bio i u kišovitom i prohladnom Silverstoneu. Australac je na Velikoj nagradi Velike Britanije bio najbrži na sva tri slobodna treninga, najbrži u kvalifikacijama i nezadrživ i u utrci, a iza sebe je na podiju Andreu Doviziosa na drugom mjestu ostavio za 15 i Colina Edwardsa sa slomljenom ključnom kosti na trećem mjestu za 21 sekundu. Stoner je preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku ispred aktualnog svjetskog prvaka Jorgea Lorenza koji je izletio u osmom krugu i prvi put nakon listopada 2009. ostao bez plasmana.

Aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo se prvi, a bivši prvak svijeta Casey Stoner posljednji smijao. Lorenzo (Yamaha) je na startu Velike nagrade Velike Britanije u kišovitom i prohladnom Silverstoneu vodio ispred Andree Doviziosa i Stonera, ali odmah u nastavku prvog kruga je pogriješio, obje Repsol Honde su ga smjesta prošle, a nekoliko zavoja poslije prestigao ga je i Marco Simoncelli (San Carlo Honda Gresini).

Španjolac se ponadao boljem kad je u četvrtom krugu od Simoncellija na poklon natrag dobio treće mjesto, ali nije ovo bio 24-godišnjakov dan. Uvjeti na stazi postajali su sve težima, kiša je neprekidno padala i Lorenzo je u osmom krugu izletio: prva je Silverstone utrka koju prvak svijeta nije završio još od 18. listopada 2009. na Phillip Islandu u Australiji.

Vezane vijesti

Treće mjesto, prvi podij sezone i prvi uopće u MotoGP-u otkad je u ožujki prošle godine prešao iz klase do 250 kubika nije zadovoljilo Simoncellijev apetit, 24-godišnjak je pritiskao Doviziosa na drugom mjestu i izvukao deblji kraj. Izletio je u 10. krugu i nakon Jereza i Estorila i treći put u šest utrka sezone ostao bez plasmana.

Dovizioso je do konca zadržao svoje drugo mjesto, a ugodno je trećim iznenadio Colin Edwards (Tech3Yamaha). 37-godišnjak je prošli tjedan na treningu u Barceloni slomio ključnu kost i tek sredinom tjedna dobio zeleno svjetlo za nastup, ali je stisnuo zube, iskoristio kikseve Lorenza i Simoncellija i ispred Nickyja Haydena izborio prvi podij u 2011.

Hayden je na četvrtom mjestu najviše plasirani Ducati i jedini još koji je iza Stonera ostao manje od pola minute (+26,984), Top 5 je izborio i Alvaro Bautista na Suzukiju (+35,569), a šesto je više od minutu (+1:04,526) iza Stonera zauzeo Valentino Rossi (Ducati).

Otkad je sredinom drugog kruga preuzeo vodstvo od Doviziosa Stoner se više nije osvrtao, do polovice utrke vodio je 15 sekundi, a na koncu je 15 sekundi i slavio ispred Doviziosa na drugom i 21 sekundu ispred Edwardsa na trećem mjestu. Hectora Barberu i Randyja De Punieta Australac je prestigao za cijeli krug, a nakon izlijetanja Lorenza i Simoncellija u 14. krugu odustao je i Ben Spies (Yamaha).

Stoner je trećom pobjedom uzastopce nakon Le Mansa i Barcelone, četvrtom sezone nakon još i Katara na otvaranju i ukupno 27. u MotoGP-ju u karijeri preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku. Skupio je 116 bodova i Lorenzu na drugom mjestu pobjegao za 18, treće mjesto drži Dovizioso (83), a u Top 5 su i Rossi (68) i Dani Pedrosa (61) koji je nakon Barcelone prošlog tjedna zbog ozljede ključne kosti propustio i Silverstone.

U Moto2 ispred Bradleyja Smitha i Michelea Pirra slavio je Stefan Bradl, a u klasi do 125 kubika ispred Johanna Zarca i Hectora Faubela još jedan Nijemac Jonas Folger.

Sedma utrka sezone je 25. lipnja u Assenu.

Velika nagrada Velike Britanije:
1.C. Stoner (AUS/Honda) 47:53,459
2.A. Dovizioso (ITA/Honda) +15,159
3.C. Edwards (SAD/Yamaha) +21,480
4.N. Hayden (SAD/Ducati) +26,984
5.A. Bautista (ŠPA/Suzuki) +35,569
6.V. Rossi (ITA/Ducati) +1:04,526
7.K. Abraham (ČEŠ/Ducati) +1:32,650
8.T. Elias (ŠPA/Honda) +1:51,938
9.H. Aoyama (JAP/Honda) 1:52,350
10.L. Capirossi (ITA/Ducati) +2:03,312
11.H. Barbera (ŠPA/Ducati) jedan krug
12.R. De Puniet (FRA/Ducati) jedan krug

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!