Košarka

Tresla se brda, rodio se Miš(o)

Piše:Mišo Gulić • četvrtak, 16.06.2011.
Tresla se brda, rodio se Miš(o)
Foto: Mišo Gulić

Iako je sezona netom završena, dalmatinski klubovi itekako rade na rješavanju igračko-trenerske križaljke. Prvi su reagirali hit klubovi prošlosezonskog prvenstva, sinjski Alkar i zadarski Borik, potpisavši prošlogodišnje trenere, Borisa Mišu Poljaka i Nevena Plantaka.

Iako lopte u košarkaškim dvoranama miruju, uprave košarkaških klubova ulaze u vjerojatno najintenzivnije i najkompleksnije razdoblje, jer vrijeme je za pregrupiranje snaga, traženje novih rješenja, pokušaja da se napravi korak više, a samim time privuče i koja stotina gledatelja više.

U Sinju se dosta pričalo kako uprava intenzivno traga za nekim novim trenerskim rješenjem na uštrb Borisa Miše Poljaka, koji je podsjećamo u zadnje dvije sezone klub uveo u 1. ligu te odmah izborio i plasman u Ligu za prvaka, no ipak se pokazalo kako nema garancije da bi netko "sa strane" napravio više i bolje, a nije bio zanemariv i detalj koji se tiče financijskog dijela priče.

Istina, nekolicina je vjerojatno opijena ovosezonskim rezultatima, pomislila kako je moglo i bolje, ali za klub s daleko najmanjim proračunom ovo je bio sjajan doseg i nema sumnje kako je trener Poljak zaslužio novu priliku. Tek dva promašena polaganja u zadnjim sekundama, protiv Borika i Cibone u Sinju gdje su domaćini izgubili s pola koša, dijelili su Sinjane od senzacionalnog plasmana u doigravanje za prvaka, a slijedom toga našlo se i nekoliko stotina "trenera" koji su imali nešto za reći na temu taktike i trenerske odgovornosti. Bila je to potpuno pogrešna meta, na koju su zamalo "pali" i čelnici kluba, jer realnost je jedno dok su snovi sasvim nešto drugo.

Prvi čovjek kluba, Denis Katić, izjavio je kako odluka i nije bila tako teška: "Članovi uprave respektirali su ostvaren uspjeh u protekloj sezoni i to je bio ključan argument u cijeloj priči", a ni sam trener nije ostao bez komentara: "Nama predstoji težak rad i bit će potrebno redizajnirati momčad, jer neki od igrača će otići dok ćemo mi pokušati potpisati neke mlađe igrače gladne uspjeha. Jedno je sigurno, a to je da ćemo dati sve od sebe kako bi ponovno bili sudionici Lige za prvaka."

Vjerojatno je svima dobro poznat način na koji velika većina klubova sklapa roostere, potpisivajući jednogodišnje ugovore, tako da svako ljeto imaju prilično posla kako bi uvjerili igrače da je upravo njihov klub ono što oni zaista trebaju i žele. Priznat ćete, nije lako i sretno im bilo.

U zadarskom Boriku, ono što se i najavljivalo se i desilo, a to je još jedna sezona za ultra osebujnog Nevena Plantaka. Po mnogima ključan je to potez Zadrana, jer, čast svima, teško je naći nekog "sa strane" koji će s toliko žara raditi za dobro kluba kao što to radi navedeni trener.

Kako je riječ o obostrano zadovoljavajućoj odluci, trener Plantak je potvrdio riječima: "Zadovoljan sam poslom koji sam počeo ovdje i drago mi je što nastavljam. Imam potpunu podršku uprave i znam što mi je činiti te se nadam da ćemo ponovno napraviti dobre rezultate."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2011. u 17:03
    Drago mi je da je Plantak ostao, odličan posao je napravio i nadam se da će ekipa ostati na okupu i iduću sezonu, ima još puno prostora za napredak, pogotovo u napadu. Bilo bi stvarno šteta da ovako lijepa priča traje samo jednu sezonu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2011. u 15:42
    ovo su klubovi koji su u prosloj sezoni preporodili hrvatsku kosarku i vratili gledatelje u dvorane
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2011. u 15:40
    Alkar trenutno s nijednim igracem nema ugovor... zanimljivo... samo znam da im glavni igraci Blajić i Delaš idu... Blajić u Cibonu vjerojatno, a Delaš u Litvu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2011. u 15:18
    planki legendo!!!
    Obrisan korisnik