Tenis

Britanska nada i dalje živi

Vedran Babić • petak, 24.06.2011.
Britanska nada i dalje živi
Foto: EPA

Hrvatska je ostala i bez svog posljednjeg predstavnika u pojedinačnom ždrijebu Wimbledona. U svom prvom nastupu na Središnjem terenu All England Cluba u svojoj karijeri (!) Ivan Ljubičić je u četiri seta poražen od Andyja Murraya te tako ni u svom 12. pojavljivanju na Wimbledonu nije uspio izboriti drugi tjedan...

Ne možemo reći da Ivan Ljubičić nije imao svoje šanse protiv četvrtog tenisača svijeta Andyja Murraya, no ovaj je na kraju ipak slavio u četiri seta i ostavio nadu Britanaca da će ponovno dobiti svog osvajača Wimbledona živom.

U najavi Ivanovih mečeva protiv vodećih svjetskih tenisača uvijek ističemo važnost prvog servisa na putu do eventualne pobjede. Ivan je imao vrlo dobrih 68 % posto prvog servisa, ali je njegov drugi servis bio ranjiv (samo 38 % osvojenih poena).

32-godišnji Banjalučanin držao se svog plana, napadao je Murrayev drugi servis, izlazio često na mrežu (44/66) i tražio poen, no domaći predstavnik je na kraju ipak pokazao bolju konstantu i zasluženo slavi prolaz u drugi tjedan Wimbledona po peti put u nizu.

Nakon što su oba tenisača osvojili svoje prve servis gemove prilično uvjerljivo, prvu priliku za break dobio je Ljubičić u trećem gemu i to zahvaljujući Murrayevoj dvostrukoj servis pogrešci. No, jednako lako kako se u probleme doveo, Škot se i izvukao odigravši tri uzastopna winnera za vodstvo 2:1.

U otvaranju meča Ivana je odlično služio servis, ali i bekhend. Potezao je kad je god mogao, a pokušavao je i što više napadati drugi Murrayev servis i tako u djelo provesti svoje izjave uoči meča. Možda baš u tome leži razlog velikog broja Murrayevih dvostrukih pogrešaka na servisu (7).

U šestom gemu Ljubičić je naišao na prve probleme s početnim udarcem, a kao posljedica toga stigle su i dvije forhend pogreške s njegova reketa koje su pridonijele trima break loptama koje je Škot dobio na poklon kod 0-40. S tri uzastopna poena, od kojih bi onaj prvi vrlo lako mogao biti i glavni kandidat za potez dana (bekhend winner na mreži), Ljubo je anulirao sve tri, a nedugo zatim i četvrtu, da bi poslije gotovo deset minuta igre napokon osvojio gem efektnim forhend volejem.

U sljedećem gemu identična situacija, ali, naravno, u obrnutim ulogama. S dva sjajna izravna poena Ivan je stigao do 0-40, a break je osigurao nakon forhend pogreške četvrtog tenisača svijeta. Baš kada se činilo da bi psihološka prednost koju je stekao spasivši četiri break lopte i onda napravivši break mogla biti dovoljna za osvajanje prvog seta, dočekalo nas je neugodno iznenađenje.

Umjesto da zadrži servis i stigne na gem od prvog seta, nekoć treći tenisač svijeta je s dvije dvostruke pogreške i još dvije na bekhendu odnosno forhendu poklonio Murrayu break i vratio ga u set bez da je ovaj morao napraviti nešto posebno. Zadržao je Škot servis i poveo 5:4, a onda zadao još jedan udarac osam godina starijem suparniku oduzevši mu servis po drugi put u nizu za osvajanje prvog seta - 6:4.

Tri izgubljena gema u nizu nisu obeshrabrila našeg tenisača, dapače. Iskoristio je Murrayevu krizu servisa i odmah napravio break nakon što je Škot kod 15-40 odservirao dvostruku pogrešku i tako uzvratio barem za jednu od brojnih usluga koje je Ivan napravio njemu u prvom setu. Za razliku od osmog gema prvog seta, Ljubo ovaj put nije pokleknuo te je sigurnom igrom zadržao servis i poveo 2:0.

Trostruki Grand Slam finalist je počeo malo više griješiti i teško je pronalazio ritam na servisu (46 % prvog servisa u drugom setu) za razliku od Ivana, koji je u tom segmentu igre postajao sve bolji. Unatoč tome, domaći ljubimac je u šestom gemu imao lijepu priliku za povratak u set, ali nije uspio konkretizirati 0-30. 33. tenisač svijeta izvukao se s četiri uzastopna poena i potom bez ikakvih problema na krilima sjajnog serviranja uzeo drugi set sa 6:4 i poravnao meč.

Baš kako je drugi set počeo idealno za Ivana, tako je treći počeo loše. Murray se s novih nekoliko pogrešaka doveo u probleme u prvom gemu, ali je poslije izjednačenja ipak zadržao servis, da bi onda povukao nekoliko sjajnih poteza i napravio važan break. Prvu break loptu kod 15-40 Ljubo je spasio, no drugu nije. Promašio je forhend volej iako je dvojbeno da li bi ta lopta uopće završila u terenu da ju je pustio da odskoči.

No, bilo kako bilo, Murray je došao do prednosti i tako dobio krila pa je bez izgubljenog poena odservirao za 3:0. Broj Ljubičićevih pogrešaka u trećem setu sve je više rastao, kao da smo ponovno gledali drugu polovicu prvog seta. Murray je bez pretjerano velikog napora napravio još jedan break i ekspresno osvojio treći set sa 6:1. Premda je imao odličnih 75% prvog servisa, Ivan je ukupno na servisu osvojio skromnih sedam od 16 poena.

Tradicija izgubljenih servisa u drugim gemovima setova nije se nastavila i u četvrtom. Ivan je pomalo neočekivano došao do 30-40, no Murray je uzvratio neobranjivim bekhendom na samu crtu i nedugo zatim izjednačio na 1:1. Imao je Škot i svoju priliku za break u idućem gemu nakon što je Ljubičić prokockao 40-15, ali je promašio lagani forhend.

Novu priliku Murray je dočekao u petom gemu i iskoristio ju je. To je bio jedan od ponajboljih njegovih gemova. Odigrao je nekoliko vrhunskih udaraca i pokazao zašto je već godinama u svjetskom vrhu. Na break lopti Ljubičić je pokušao servis-volejem, ali i na tu ideju Škot je imao odgovor.

Kako je meč odmicao, to je Murray bio sve bolji, ali i atraktivniji, što je dokazao odigravši u jednom poenu na Ljubičićevom servisu winner na mreži kroz noge. I taj će poen sigurno konkurirati za poen dana, no ono što je uslijedilo malo tko je mogao očekivati. Murray je bio na vrhuncu svoje igre što se ovog meča tiče i sve je "mirisalo" na skori završetak meča.

A onda, na servisu za meč kod 5:4 Murray je posrnuo. Ljubičić je krenuo na sve ili ništa i s dva fantastična reterna u nizu došao do 15-40. Na prvoj break lopti sudac u stolcu Jake Garner poništio je odluku linijskog suca i dosudio aut na Murrayev servis. Kasnije se pokazalo da je pogriješio u toj procjeni jer je lopta bila dobra. Na drugom servisu Ivan je sjajno reternirao, Murray promašio i break je bio tu.

Nije dugo prošlo prije nego što smo ušli u tie break, koji je također bio neizvjestan kao i cijeli meč. Ljubičić je početnih 0:2 preokrenuo na 3:2, no onda je Škot nanizao četiri poena i potom sa 7:4 riješio meč poslije dva sata i 56 minuta igre.

Suočen s golemim pritiskom britanske javnosti, Murray se plasirao u drugi tjedan Wimbledona, no sasvim je jasno kako njegova igra i dalje nije ni blizu one koja je potrebna za osvajanje bilo kojeg Grand Slam turnira. Hoće li nas razuvjeriti, ostaje nam vidjeti sljedećeg tjedna...

Wimbledon, treće kolo (M):
Andy Murray (VB, 4) - Ivan Ljubičić (Hrvatska) 6:4, 4:6, 6:1, 7:6 (4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dzomba_1925.06.2011. u 10:37
    ovakvom igrom bi mogao do polufinala sigurno..
    dzomba_19
  • Obrisan korisnik25.06.2011. u 10:12
    šta bi bilo da je ljubo dobio prvi set
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2011. u 09:00
    Potpis k'o kuća! Mene isto ubija što su 'približili' brzine različitih podloga zadnjih godina. Mislim da bi razliku najbolje mogli opisati ovi što igraju veteranski turnir, posebno kada je u pitanju trava.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2011. u 02:55
    Ovaj Wimbledon je isto više sramota...oni su od pravog wimbledona uspijeli napravit rolland garross na travi...očaj živi,pa tu gledam između 10-15 izmjena po poenu..sramota živa,ajmo još malo usporit podlogu i loptice i tako da usrani španjolci mogu proc dalje od drugog kola. više mi se gadi to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2011. u 02:37
    Bravo Ljubo za igru. A što se tiče naslova, nadam se da će ju ubrzo ugasiti.
    Obrisan korisnik