Tenis

Novo veliko slavlje Đokovića

Vedran Babić • nedjelja, 03.07.2011.
Novo veliko slavlje Đokovića
Foto: EPA

Čudesni Novak Đoković ne posustaje. Najbolji tenis života okrunio je naslovom i u Wimbledonu porazivši u finalu branitelja naslova Rafaela Nadala s 3:1 u setovima. 24-godišnjem Beograđaninu to je treći Grand Slam naslov, ali prvi u All England Clubu...

Sezona za antologiju iz perspektive Novaka Đokovića upravo je postala još bolja. Još čudesnija. U svom prvom finalu u All England Clubu Đoković je sa 6:4, 6:1, 1:6, 6:3 stigao do naslova porazivši dvostrukog osvajača ovog turnira i branitelja naslova Rafaela Nadala.

Dvoboj dvojice najboljih tenisača današnjice započeo je u nešto drukčijem tonu u odnosu na većinu prijašnjih. Pošto su obojica poznata po dugim stankama između poena, očekivali smo da ćemo poslije 40 minuta, koliko je trajao prvi set, biti tek negdje na 6-7 završenih gemova. Kad ono, poslije 40 minuta već je bio gotov prvi set.

Nadal - Đoković

Trajanje meča: 2h 28min
Prvi servis: 78%/73%
Poeni na prvi servis: 67%/72%
Poeni na drugi servis: 44%/54%
Asovi: 5/7
Dvostruke pogreške: 1/1
Izravni poeni: 21/27
Neprisiljene pogreške: 15/12
Poeni na mreži: 6/9 // 19/26
Break lopte: 3/6 // 5/6
Najbrži servis: 126 mph/126 mph

Dugih izmjena nije bilo puno, a nije ih ni moglo biti s obzirom da su i jedan i drugi odlično servirali i relativno lako i brzo osvajali većinu poena na početnom udarcu. Gemovi su bili vrlo kratki (prvi gem s izjednačenjem tek u 23. gemu, krajem trećeg seta!), pa zato i ne čudi što smo u prvom setu vidjeli samo jednu break loptu. Ona je na kraju i odlučila set. Bilo je to u desetom gemu. Nadal je s dva neobranjiva servisa odjurio na 30-0, no onda je Đoković uzvratio s dva fenomenalna forhend winnera, nakon čega mu je Španjolac s dvije forhend pogreške u nizu praktički poklonio prvi set.

Možemo reći da se tek tada finale počelo rasplamsavati. Nadal je digao svoju igru, ali i Đoković još više svoju. Odmah u prvom gemu drugog seta branitelj naslova imao je krasnu priliku za rani break. Uz malu pomoć Đokovića odnosno mreže došao je na 0-30, ali je ostao praznih ruku nakon nove dvije pogreške kod 15-30 i 30-30.

Nadal - Đoković 16-12

Iako je Nadalu tek 25 godina, a Đokoviću godina manje, njima dvojici ovo je bio već 28. međusobni dvoboj u karijeri (što je najveći broj međusobnih duela između vodeće četvorke), ali tek treći na travi nakon što je Španjolac slavio u polufinalu Wimbledona prije četiri godine i finalu Queen'sa prije tri. Isto tako, ovo je prvi put da je srpski tenisač pobijedio Nadala u meču na tri dobivena seta. Prethodno je triput gubio na Roland Garrosu te po jednom na US Openu, Wimbledonu i u Davis Cupu. Ukupan omjer u međusobnim dvobojima sada je 16-12 u korist Nadala, od čega je omjer u finalima izjednačen (5-5).

Nakon toga, Nadalu je uslijedio novi šok tj. još jedan izgubljeni servis, s kojim je Đoković na krilima nekoliko sjajnih poena s njegove strane poveo s velikih 3:0. Španjolac ponovno, kao ni u prethodna četiri međusobna dvoboja ove godine, nije imao odgovor na agresivnu i gotovo nepogrešivu Đokovićevu igru i novi break koji je uslijedio u šestom gemu bio je logičan slijed događanja. Tako je srpski tenisač poslije samo jednog sata i 14 minuta igre imao dva seta prednosti protiv deseterostrukog Grand Slam osvajača.

Kako se brzo stvari u sportu (pogotovo u tenisu) mijenjaju i kako je mentalni sklop potpuno drugačiji na kraju jednog i početku drugog perioda igre, zorno je pokazalo otvaranje trećeg seta. Nakon što je zadržao početni servis gem, Nadal je napokon stigao do prve break lopte, a s njom i do prvog breaka. Tome može zahvaliti i Đokoviću, čija je igra najednom pala i počela proizvoditi neočekivane pogreške.

Upravo su one, u "suradnji" s odličnim Nadalovim serviranjem, bile razlog jednakom rezultatu na semaforu kao u drugom setu. Još jedan break, također u šestom gemu, donio je Španjolcu priliku da zaključi set u svoju korist, što je i učinio ne izgubivši ni poen.

26. naslov Đokovića

S nedavno napunjene 24 godine Đoković se može pohvaliti s čak 26 osvojenih turnira u pojedinačnoj kategoriji (39 finala). Ove sezone osvojio je čak sedam turnira prije Wimbledona (Australian Open, Dubai, Indian Wells, Miami, Beograd, Madrid, Rim), a pobjedom nad Nadalom poboljšao je svoj omjer pobjeda i poraza na impresivnih 48-1! Ono što je također značajno svakako je činjenica da mu je ovo prva titula na travi. 2008. u finalu Queen'sa zaustavio ga je upravo Nadal, a godinu dana kasnije u Halleu domaći tenisač Tommy Haas.

Početak četvrtog seta donio je nova uzbuđenja, a u sva tri prva gema bilo je break lopti. Prvo je Nadal prokockao jednu odmah u prvom gemu, a potom je Đoković svoju prvu kod 15-40 iskoristio i došao u mat situaciju. Vodstvo od 2:1 u setovima i break u četvrtom bilo bi dovoljno protiv 90% tenisača na zemaljskoj kugli, ali Nadal nije jedan od njih. Iako je budući broj jedan imao 30-15, još uvijek aktualni broj jedan nanizao je tri poena, od kojih je onaj posljednji bio čisti poljubac sreće (lopta je zapela za vrh mreže i pala gdje ju Đoković nikako nije mogao stići), te se ekspresno vratio u igru.

Premda je imao prednost breaka, Đoković nije bio ni sjena igrača iz prva dva seta. U njegovu igru uvukla se nesigurnost, njegovi udarci više nisu bili toliko brzi, precizni i razarajući, no u glavi je uspio ostati sabran te je osvojio servis gem i poveo 3:2. Nadal je, pak, nastavio servirati vrlo dobro, a i u izmjenama s osnovne linije postajao je sve čvršći i opasniji.

U osmom gemu, međutim, to nije bio slučaj. Dvostruka pogreška te po jedna pogreška na bekhendu i forhendu otvorile su Đokoviću vrata raja kod 0-40. Prvu break priliku Nadal je spasio neobranjivim winnerom, no na drugoj je ponovno bacio loptu u aut i dao Đokoviću servis za meč.

Na tom servisu Nole je zasigurno drhtao od uzbuđenja, ali to nije pokazao. Bilo je 30-30, bilo je nezgodno, ali posljednja dva poena odigrao je vrlo pametno i na kraju ipak prešao ciljnu ravninu...

Wimbledon, finale (M):
Novak Đoković (Srbija, 2) - Rafael Nadal (Španjolska, 1) 6:4, 6:1, 1:6, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • PeroH04.07.2011. u 12:40
    Tvoja glupost sada već ulazi u rubriku vjerovali ili ne. Uhvatio se jedne izjave Beckera i drži se te izjave kao pijan plota. I još na to nadodaje svoje genijalne umotvorine.
    PeroH
  • Obrisan korisnik04.07.2011. u 12:24
    Bespotrebno prepucavanje.Novak je trenutno najbolji i ja kao Srbin sam srećan.O tome ko je najveći,svode se računi na kraju njihovih karijera na osnovu osvojenih turnira. E sad, ima jedna druga stvar! Po meni,Federer je najveći svih vremena a pratim tenis od vremena Mekenroa i Borga.To je igrač... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2011. u 12:01
    @mario zamarate me...gde si ti (opet ponavljam )procitao da ja kazem da je novak najveci( a bice medju najboljima,to zna svako ko iole poznaje tenis)federer,nije najveci,vec najuspesniji,veci su i lendl,i sampras, i borg,i nadal!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2011. u 12:01
    Boris Becker lupeta gluposti jer su ga svi zaboravili...osim toga ni za igračkih dana nitko ga nije volio...! pa se vi onda zovite na  njegovo viđenje stvari....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2011. u 11:48
    Pa nije Hrvat pa za razliku od tebe možemo bit objektivni mislim čovjek dođe na prvo mjesto i odmah je među najvećima nije mu ni Federer ravan.
    Obrisan korisnik