Tenis

Đoković: "Definitivno neću stati na ovome"

Ivor Krapac • ponedjeljak, 04.07.2011.
Đoković: "Definitivno neću stati na ovome"
Foto: EPA

Dva tjedna za posebno pamćenje su iza Novaka Đokovića. Polufinalnom pobjedom nad Jo-Wilfriedom Tsongom, u petak, osigurao je dolazak na prvo mjesto ATP ljestvice, a dva dana nakon toga, u borbi za naslov na Wimbledonu, natjerao je Rafaela Nadala da još malo razmišlja kako ga pokušati zaustaviti. Osim što je Španjolca smijenio na vrhu liste najboljih na svijetu, naslijedio ga je i kao wimbledonski pobjednik - no, već je najavio i da je gladan još ovakvih uspjeha...

Pariz ga nije poljuljao

Polufinalni poraz od Rogera Federera na Roland Garrosu, njegov prvi u sezoni u kojoj je dotad bio na 41-0, ipak nije značajno utjecao na samopouzdanje Novaka Đokovića. U ranijem dijelu godine, Đokoviću nije bilo preteške prepreke. Nisu to bili ni Federer, kojeg je do Roland Garrosa pobjeđivao triput, niti Rafael Nadal, od kojega je, osim u Londonu, bio jači još četiri puta, uključujući i dvaput na zemlji, u ta dva meča bez izgubljenog seta.

Federer je morao odigrati najbolji meč u sezoni, možda i najbolji u dvije godine, da 24-godišnjem Beograđaninu nanese prvi poraz još od lanjskog ATP World Tour finala u Londonu, ali na Wimbledonu se sve vratilo na staro. Ako je Đoković na putu do završnog wimbledonskog vikenda i pokazivao neke slabosti, a bilo ih je u trećem kolu protiv Marcosa Baghdatisa i četvrtfinalu protiv Bernarda Tomica, posljednja dva meča odradio je puno bolje.

Jo-Wilfried Tsonga odigrao je odličan Wimbledon, ali protiv Đokovića nije mogao, pogotovo protiv Srbinovog reterna, koji ga je najviše razoružao u tom meču, dok je u finalu novi svjetski broj jedan pokazao kompletni paket. Servis je bio vrlo dobar, reternom je stavljao dodatni pritisak na Rafaela Nadala kada je servirao, s čime se Španjolac teško nosio čim mu je servis malo popustio nakon odličnog otvaranja meča, dok se u izmjenama otraga više ne osjeća da je Đoković slabiji na forhend strani, na kojoj su nekada suparnici znali graditi svoju taktiku, izbjegavajući sjajni bekhend 24-godišnjeg Beograđanina.

Kada je trebalo završiti poen na mreži, Đoković je mogao i to, pokazujući da je napredovao i s volejima - iako ni danas neće izvući sve teške natjera li ga na to suparnik nekim dobrim prolazom. Na kraju puta prema wimbledonskom naslovu, više nije bilo puno dvojbi ni oko kretanja novog prvog svjetskog reketa na ovoj podlozi. U izmjenama nije bio podređen ni Tsongi ni Nadalu, radio je odličan posao i kada se trebao braniti.

Bolji nego ikad prije na travi

Izuzmemo li pad u trećem setu, koji na koncu nije značio previše, Đoković je odigrao gotovo perfektno wimbledonsko finale, a sa sadašnjom igrom, razumljivo je da su mu apetiti veliki. "Za ovo sam rođen. Želim osvajati još Grand Slam turnira i definitivno neću stati na ovome", najavio je, još jednom dodajući koliko mu znače prvo mjesto na svijetu i titula što ju je uzeo u nedjelju.

"Uspio sam ostvariti svoj životni cilj i osigurao sam da se ispune moji snovi, sve u samo tri dana. Ovo je nevjerojatan osjećaj kojeg nikad neću zaboraviti", opisao je, ponavljajući da mu je nedjelja bila najsretniji dan u karijeri: "Svaki sportaš sanja da će biti prvi na svijetu, a kada to napokon ostvariš, radi se o posebnom uspjehu... Ovo što sam napravio tjera me i da se prisjetim kako je to bilo kada sam bio mlađi, kako sam počinjao u djetinjstvu i što sam sve prošao da dođem do ovoga".

U borbi za Grand Slam naslove, Đokoviću nije bilo lako kada su se na putu nalazili Roger Federer i Rafael Nadal, ali ostao je strpljiv. "Njih dvojica su unatrag pet godina bili dominantni, osvajali su većinu najvećih turnira i povremeno je i bilo frustracije kada sam se na Grand Slamu u kasnijoj fazi susreo s nekim od njih. Tada su redovito igrali svoje najbolje", kazao je o glavnim konkurentima: "No, i to je za mene bio proces učenja, napredovanja u igri i rasta i kao osoba, pronalaska načina da se nosim s pritiskom, očekivanjima i svim ostalim što dolazi po putu".

Reprezentativni naslov kao poticaj

"Uvijek sam vjerovao da imam kvalitetu za pobjede i nad njima dvojicom i da sam dovoljno dobar za Grand Slam naslove", dodao je Đoković, ponavljajući koliko mu je značio Davis Cup naslov s reprezentativnim suigračima na kraju prošle godine.

"Nakon što smo osvojili Davis Cup, bio sam pun života i energije, jedva sam čekao da se vratim na teren, počnem ponovno igrati i osvajati još turnira. Ukratko rečeno - izgubio sam strah. Vjerovao sam u ono što mogu više nego ikada ranije i već u Australiji odigrao sam jedan od svojih najboljih turnira u životu", zaključio je.

Sve je počelo u beogradskom finalu Davis Cupa protiv Francuza, nastavilo se na Australian Openu i na još šest turnira koje je Đoković osvojio prije Wimbledona, četiri iz Masters 1000 kategorije, a nakon londonska dva tjedna, više nema nijednog upitnika tko je trenutno najbolji tenisač svijeta.

Kako ove godine igra, suparnici moraju pokazati nešto posebno da bi Novaku Đokoviću stali na kraj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.08.2011. u 09:16
    bravo za đokovića, dobro igra, nisam preveliki fen, ali kad već tako igra nemam ništa protiv
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2011. u 18:54
    Igra nevjerojatno. Samo se nadam da će nastaviti raditi, da neće "poletjeti" pa tresnuti na pod kao npr. svojedobno Agassi. Svaka mu čast!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2011. u 15:16
    Današnje SN na naslovnici slike : Balakov , Mpenza i Ibanez . Ni slova o Đokoviću .
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2011. u 13:54
    najjaci samo osaju i nikad se ne predaju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2011. u 12:07
    bravo nole
    Obrisan korisnik