Tenis

Kvalifikant spriječio hrvatski dvoboj

Ivor Krapac • ponedjeljak, 18.07.2011.
Kvalifikant spriječio hrvatski dvoboj
Foto: Kristijan Komarica

Prilika je bila povoljna, ali ATP turnir iz serije 500 u Hamburgu ipak će proći bez hrvatskog ogleda u drugom kolu. Umjesto Ivana Dodiga, na 12. nositelja Marina Čilića ići će njemački kvalifikant Bastian Knittel, koji je na startu iznenadio hrvatskog broja tri...

Ivan Dodig pretrpio je svoj drugi uzastopni poraz u prvom kolu. Nakon što ga je na Wimbledonu na startu zaskočio Ryan Harrison, Dodig je rano izgubio i na povratku nakon kraćeg predaha, u prvom nastupu na zemljanoj podlozi Hamburga. Iako je imao break prednosti u oba seta, treći hrvatski reket na koncu je ostao bez ičega, sa 6:4 i 6:3 u korist njemačkog kvalifikanta Bastiana Knittela, 187. na ATP ljestvici.

Najteži poraz u sezoni

Gledajući renking suparnika, Dodig je ove godine izgubio od igrača koji je bio i slabije plasiran na ATP ljestvici nego je trenutno Knittel, ali s obzirom da je riječ o Juanu Martinu Del Potru, taj poraz ipak nije bio iste težine kao startni hamburški. Kada je svladao 26-godišnjeg Međugorca sredinom veljače u osmini finala Memphisa, povratnik Del Potro bio je 298. na svijetu.

Vezane vijesti

Ivan je u dosadašnjem dijelu sezone doživio poraz od još samo dvojice tenisača koji nisu bili u Top 100, ali po renkingu su stajali bolje nego Nijemac ovog ponedjeljka. U četvrtfinalu zagrebačkog Challengera svladao ga je Slovak Martin Kližan (154.), dok se već spomenuti rani oproštaj od Wimbledona dogodio protiv Ryana Harrisona (122.).

Marin Čilić, koji je, kao 12. nositelj, slobodan u prvom kolu, tako je dočekao 27-godišnjeg Nijemca, a ne svojeg sugrađanina iz Međugorja, čemu smo se nadali nakon što je obavljen ždrijeb.

Iz neočekivanog poraza na početnoj prepreci, Dodig će ponajprije pamtiti da je imao 1:0 sa servisom na početku meča i 2:0 na otvaranju drugog seta, ali u oba slučaja nije zadržao tu prednost. U nastavku, bilo je i previše problema sa servisom, ponajprije u prvoj dionici, u kojoj je imao samo 44 posto ubačenog prvog, što je Knittel iskoristio.

Njemački kvalifikant okrenuo je prvi set uz dva breaka, za 1:1 i 6:4, dok će Ivan pamtiti i da je imao 15:40 kod 2:2. U drugoj dionici je treći hrvatski reket osvojio samo jedan gem nakon što je krenuo s 2:0, uz dva gubitka servisa, kod 2:1 i zaostatka od 4:3.

Knittel je ovom pobjedom uzvratio 26-godišnjem Međugorcu za poraz u njihovom jedinom ranijem međusobnom susretu, 2007. na Challengeru u kazahstanskom Almatyju, također na zemljanim terenima, kada je Ivan u prvom kolu prošao s 5:7, 7:6(6) i 6:0. S Marinom Čilićem, koji ga čeka u drugom kolu, dosad se nije sastajao.

ATP Hamburg, 18.7.2011., prvo kolo: Knittel (Njemačka, Q) - Dodig (Hrvatska) 6:4, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!