Vodeni sportovi

Britanka prva, Šitić 17.

Maja Giljanović • utorak, 19.07.2011.
Britanka prva, Šitić 17.
Foto: EPA

Na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Šangaju u utorak je započelo natjecanje i u daljinskom plivanju. U prvoj utrci, na 10 kilometara, najbolja hrvatska daljinska plivačica Karla Šitić zauzela je 17. mjesto među 50 natjecateljica koje su došle do cilja, a naslov osvojen u Rimu prije dvije godine obranila je Kerri Anne Payne.

Prva kvalifikacijska utrka za plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine i prva utrka 14. izdanja Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima u Šangaju završila je pobjedom braniteljice naslova osvojenog u Rimu prije dvije godine Britanke Keri Anne Payne, a najbolja hrvatska daljinska plivačica Karla Šitić zauzela je 17. mjesto u konkurenciji 50 natjecateljica koje su došle do cilja.

Splićanka je tako u prvom pokušaju ostala bez olimpijske vize: London je izborilo prvih 10, a Erika Vallaecija Garcia koja je uhvatila zadnji vlak utrku je na 10. mjestu završila 10,5 sekundi ispred Karle.

Prvu priliku za osiguranje plasmana na OI nisu iskoristila ni zvučna imena poput Ane Cunhe na 11., viceprvakinje svijeta iz Rima Jekaterine Seliverstove na 24. i Ane Uvarove na 28. mjestu, a prije cilja odustalo je šest natjecateljica. Eva Risztov je diskvalificirana, a Giorgia Consiglio, Annisa Fabiola, Anastazija Židkova, Merna Mohamed i Yanel Pinto nisu izdržale u izuzetno teškim uvjetima, u prljavom moru u kojem se temperatura penje i na 30 stupnjeva i na gotovo 40 stupnjeva u zraku.

Šitić je na koncu za pobjednicom zaostala 31,5 sekundi, a Payne je za dva sata, jednu minutu i 58 sekundi naslov osvojila ispred brončane na prošlom SP-u Talijanke Martine Grimaldi na drugom (+1,8) i Grkinje Marianne Lymperte na trećem mjestu (+3,7).

Šangaj, 10 km (ž):
1.Payne (Velika Britanija) 2h01:58,1
2.Grimaldi (Italija) +1,8
3.Lymperta (Grčka) +3,7
...
17.ŠITIĆ +31,5
...
50.Venisia Yosaputra (Indonezija) +18:45,1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!