Tenis

Čilić pronašao potrebnu brzinu

Ivor Krapac • četvrtak, 21.07.2011.
Čilić pronašao potrebnu brzinu
Foto: EPA

Nije odigrao fantastičan meč, ali Marin Čilić napravio je dovoljno za proboj u četvrtfinale ATP turnira iz serije 500 u Hamburgu. Kao i u svojem prvom nastupu, u srijedu u drugom kolu, drugi hrvatski reket je i u osmini finala bio bolji od njemačkog tenisača, s preokretom protiv Tobiasa Kamkea nakon gubitka prvog seta...

Nakon trosatnog maratona protiv Bastiana Knittela dan ranije, Marin Čilić je na zemljanim terenima Hamburga bio bolji od još jednog domaćeg aduta, 25-godišnjeg Tobiasa Kamkea, 90. na svijetu. Čilić je opravdao status 12. nositelja i ulogu favorita s 3:6, 6:3 i 6:2 protiv Nijemca s pozivnicom, izborivši četvrtfinale u kojem će u petak dočekati boljeg iz ogleda četvrtopostavljenog Rusa Mihaila Južnog i Juliana Reistera, još jednog domaćeg vlasnika wild-carda.

Protiv Kamkea, Marin je vrlo sporo ušao u meč, dvaput izgubio servis u prvom setu, a da je nastavio kako je krenuo, 25-godišnji njemački tenisač bi se vrlo vjerojatno veselio proboju među posljednjih osam. No, drugi hrvatski reket je u preostala dva seta popravio igru, postao agresivniji i spriječio Kamkea da preuzima inicijativu kao što je to radio u prvoj dionici, tjerajući Čilića da iz defanzive pokuša doći do daha, što nije recept s kakvim Marin može do uspjeha.

Sedmo četvrtfinale u sezoni

Prolaskom kraj Kamkea, Čilić se probio u svoje sedmo ovogodišnje četvrtfinale na Touru, drugo na turniru iz serije 500, nakon što je jednako daleko bio u veljači u Rotterdamu. Tada ga je među posljednjih osam svladao Viktor Troicki.

Marin nije bio previše uspješan ni u preostalim ovogodišnjim četvrtfinalima. Jedini put je korak dalje otišao u Marseilleu, također u veljači, kada je stigao do finala i na završnoj prepreci izgubio od Robina Söderlinga.

U nastavku meča bilo je drugačije, a iako drugi hrvatski reket može i bolje nego je tada igrao, za prolaz kraj Kamkea je ono što je prikazao bilo sasvim dovoljno.

Nijemčeve šanse za pobjedu djelovale su vrlo realno dok je Čilić igrao i servirao kao u prvom i početkom drugog seta. Tada smo još jednom mogli vidjeti sve ono što je hrvatskog broja dva udaljilo od svjetskog vrha. Ako ćemo krenuti od servisa, sa samo 48 posto ubačenog prvog je svaki servis-gem bio značajno otežan, a kada se krenulo u izmjenu, Kamke je bio daleko sigurniji. Marin se, pak, mučio s previše promašaja, nešto pod pritiskom suparnika, u pokušaju da se izvuče iz defanzive, ali dosta puta i kada je situacija bila izgledna.

U ostatku meča, počelo je s boljim serviranjem, podizanjem ubačaja prvog servisa na ukupno 56 posto u ovom susretu, a za razliku od prvog seta, i Čilićevo reterniranje bilo je puno bolje. U prvoj dionici nije dobio nijedan od sedam poena nakon Kamkeovog drugog servisa, što dovoljno pokazuje koliko se tada mučio na reternu - iako drugi servis nije osobito jako oružje 180 cm visokog Nijemca.

Kako se pokazalo, prekretnica u smjeru 12-postavljenog hrvatskog aduta bio je šesti gem drugog seta. Nakon što je Kamke dvaput breaknuo u prvoj dionici, kod vodstva od 3:2 u drugom okrenuo je Marinovih 40:0 i došao do break-lopte, no drugi hrvatski reket izvukao ju je dobrim drugim servisom na suparnikov bekhend, pa winnerom forhend-paralelom, u praznu stranu terena.

Iza tog teškog gema, Čilić je produžio seriju i s ukupno sedam uzastopnih osvojenih gemova osvojio drugi i odjurio do 3:0 u odlučujućem setu. Za kraj, kao "točka na i" poslužio je break u posljednjem gemu meča.

Za prolazak kraj Kamkea trebalo je oko sat vremena manje nego u srijedu protiv Knittela, dva sata i četiri minute, što će Marinu odlično doći s obzirom da ga u četvrtak još čeka četvrtfinale parova u kojima igra s Ivanom Dodigom, a u petak i četvrtfinale singla. Tjedan prije Umaga, osigurao je da mu ne nedostaje mečeva na zemlji, što bi moglo pomoći i na najstarijem hrvatskom ATP turniru.

ATP Hamburg, 21.7.2011., osmina finala: Čilić (Hrvatska, 12) - Kamke (Njemačka, WC) 3:6, 6:3, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.07.2011. u 11:31
    Onaj koji je cilu godinu ima bolju formu od cilica. Pogledaj koji mec u godini pa ces znat :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2011. u 20:12
    Tko je taj kamke, daje 'favoriziran'?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2011. u 19:10
    Eto to je marin cilic...muci se sa 200.-tim igracen svita, a dan poslje toga dobije favoriziranog(po meni) Kamkea...stvarno nikad covik ne zna sta ocekivat od njega. Svakako cestitke na pobjedi :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2011. u 16:31
    Čilić pobjedio? Kiša će!
    Obrisan korisnik
  • matcky9621.07.2011. u 14:27
    Nebi ja imo ništa protiv i da svaki meč pobjedi 6:7 7:6 7:6... Pobjeda je pobjeda...
    matcky96